Ειδήσεις

Δεν δόθηκε ακόμα λύση στο πρόβλημα με το «Πρέβελης»

Στο λιμάνι της Ρόδου παραμένει  το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο  «Πρέβελης» της   εταιρείας «Αιγαίον Πέλαγος», θυγατρικής της ΑΝΕΚ γιατί δεν βρέθηκε ακόμη λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε και  γι’ αυτό δεν χορηγήθηκε  η απαιτούμενη  έγκριση για την εκτέλεση του δρομολογίου.
Ήδη ο δήμαρχος της Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος ξεκαθάρισε, με δηλώσεις του ότι  θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί το πρόβλημα άμεσα.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν  στις 30 Οκτωβρίου έκλεισε η υπηρεσία Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι πιστώσεις που χρειάζονταν προς έγκριση, να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανοιχτεί καινούργιος κωδικός για να μπει το ποσό της επιδότησης της μίσθωσης του δρομολογίου, προκειμένου το πλοίο να εκτελέσει το δρομολόγιο.
Παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας, διαβεβαίωσαν την διοίκηση της εταιρείας  ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το συντομότερο και ότι αυτό προέκυψε λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας.
«Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Οικονομικών.  Αν και δεν έχω πλέον την  αρμοδιότητα εκτιμώ πως κακώς ανέκυψε πρόβλημα. Είναι δυνατό να μην κατανοούν τις ανάγκες; Κάποια πράγματα γίνονται πια και επικίνδυνα.  Τα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν έχει τοποθετηθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος στη θέση που πρέπει για να δοθεί η έγκριση», δήλωσε ο  γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης.
«Δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα. Τελούμε σε αναμονή  της λύσης από το υπουργείο Οικονομικών. Αν εγκριθεί η πίστωση θα δώσει εντολή και το ΥΕΝ για την επανέναρξη του δρομολογίου», δήλωσε ο λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης.
Την επίλυση του προβλήματος και  τη συνέχιση της απρόσκοπτης και τακτής ακτοπλοϊκής διασύνδεσης μεταξύ των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου με τον Πειραιά, την Κρήτη και τη Ρόδο, απαίτησαν με παρέμβασή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα νεότερο σε σχέση με την αναχώρηση του πλοίου, ενώ το υπουργείο στα αλλεπάλληλα υπομνήματα και διαμαρτυρίες, σιωπά εκκωφαντικά.
Μόλις προχθές ο γενικός γραμματέας του ΥΝΑΙ κ. Μπούσιος, μας διαβεβαίωνε ότι το θέμα της διάθεσης των πιστώσεων προς τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος και της έγκρισής τους από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτή που εκτελεί και το «Πρέβελης», έχει λυθεί οριστικά. Δυστυχώς, η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΝΑΙ, επιβεβαιώνοντας ότι, με την είσοδο της χειμερινής περιόδου, το πρόβλημα της απομόνωσης πολλών νησιών επανέρχεται δριμύτερο.
Καταγγέλλουμε την τακτική της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των τοπικών κοινωνιών των μικρών νησιών, αναλώνονται σε τερτίπια γραφειοκρατικού χαρακτήρα σε σχέση με τις εγκρίσεις των πιστώσεων, εκτός εάν οι ήδη ελάχιστες πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2014 για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλήθηκαν μετά και τη διάθεση του τριπλάσιου μισθώματος σε γραμμή του Βορείου Αιγαίου», υπογράμμισαν σε κοινή ανακοίνωση τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι λυπηρό,  την  ώρα που η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ έχει κινηθεί και έχει προβεί σε ανάθεση των δρομολογίων, να βλέπουμε πως δεν έχει  οριστεί ο αρμόδιος υπάλληλος για το θέμα και το πλοίο να μένει ακινητοποιημένο. Καλώ τους υπευθύνους να μην κρύβονται πίσω από τη γενικόλογη ανευθυνότητα. Δεν παίζω με τις λέξεις, μεταφέρω αυτό που αισθάνεται η κοινωνία. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Οι  κάτοικοι των νησιών  δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Νοιάζεται κανείς για εκείνους που αποκλείστηκαν στην Κάρπαθο ή για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους; Φθάνει πια», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο δήμαρχος Καρπάθου
Την έντονη δυσαρέσκειά του για την διακοπή των δρομολογίων του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»  εξέφρασε  χθες  με δηλώσεις του στον Ρ/Σ  «ΠΑΛΜΟ» και στην δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Κουλούμπρη  ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο οποίος προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν βρεθεί εντός των ημέρας  λύση στο πρόβλημα της δρομολόγησης του πλοίου:
«Όλα τα ακριτικά νησιά φυλάττουν Θερμοπύλες και δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοί τους με αυτό τον τρόπο ούτε να νιώθουν ανασφάλεια.  Είναι αδιανόητο τα νησιά να μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και τροφοδοσία. Οι διαβεβαιώσεις που έχω από τους βουλευτές είναι ότι το θέμα θα επιλυθεί σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεννόηση με τους δημάρχους της Χάλκης και της Κάσου ακολουθώντας κοινή σκληρή στάση», δήλωσε ο δήμαρχος Καρπάθου.

 Το ΥΕΝ
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας για την κάλυψη της συγκεκριμένης γραμμής είχε προκηρύξει πρόσκληση, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία εταιρεία.
Έτσι προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της γραμμής με το πλοίο «Πρέβελης» της εταιρείας «Αιγαίον Πέλαγος».
Το κάθε δρομολόγιο το «Πρέβελης» μετ’ επιστροφής επιδοτείται με 60.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου