Ειδήσεις

Ενα δισ. ευρώ για τις θάλασσες από ιδιωτικές εταιρείες

Δεσμεύσεις για την προστασία θαλασσών και ωκεανών που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ ανακοινώνουν στην Μάλτα πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμοί. Οι δεσμεύσεις αφορούν τη χρηματοδότηση δράσεων για την επιστημονική έρευνα και την παρακολούθηση των θαλασσών, την απορρύπανση και τη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών.

Ο αριθμός των δεσμεύσεων που παρουσιάστηκαν σήμερα στο διεθνές συνέδριο «Our Ocean» στη Μάλτα ήταν τέτοιος που ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές έλαβαν το βήμα μόλις για ένα λεπτό για να την ανακοινώσουν. Ανάμεσα σε αυτές:

– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε τη διάθεση 7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων απορρύπανσης στη Μεσόγειο.
– Η εταιρεία Unilever ανακοίνωσε ότι εως το 2025 όλες οι συσκευασίες της θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμες
– H εταιρεία Marks & Spencer ανακοίνωσε ότι εως το 2025 θα χρησιμοποιεί στα καταστήματα της στη Βρετανία μόνο ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.

Ο αντίλογος εκφράστηκε… έξω από τις εγκαταστάσεις του συνεδρίου με μια πρωτότυπη ακτιβιστική δράση· την τοποθέτηση ενός τεράστιου δράκου που αντί για φωτιά «ξερνάει» πλαστικό, την οποία διοργάνωσαν η  Greenpeace και το κίνημα «Break Free From Plastic»

«Tο 50% των πλαστικών που συλλέγουμε ανά τις θάλασσες στον κόσμο είναι μιας χρήση ή φιλμ συσκευασίας», αναφέρει ο Von Herrando, παγκόσμιος συντονιστής του «Break Free From Plastic».

«Αν οι εταιρείες θέλουν να δεσμευτούν για κάτι, να σταματήσουν να παράγουν αυτά τα μη ανακυκλώσιμα, χωρίς αξία πλαστικά».

«Οι εταιρείες προτάσσουν την υποκατάσταση πλαστικών συσκευασίας με άλλα και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών αλλά όχι τη μείωση υλικών συσκευασίας» ανέφερε η Sandra Schottner από την Greenpeace. Η πολιτική τους είναι να παίρνουν το δικό τους βάρος στους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις».

Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι στην υπό διαμόρφωση νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου