Ειδήσεις

Συνδιάσκεψη δημοτικών και περιφερειακών συμπαραστατών

Στις εργασίες της 3ης πανελλήνιας συνδιάσκεψης δημοτικών και περιφερειακών συμπαραστατών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Σούνιο συμμετείχε ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης νοτίου Αιγαίου κ. Φίλιππος Τριομμάτης. Στη συνδιάσκεψη παρέστησαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, η περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτές όλων των κομμάτων, αιρετοί από διάφορους δήμους κ.ά.
Η συνδιάσκεψη έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και είχε τίτλο: «Τα 5 χρόνια λειτουργίας του θεσμού του συμπαραστάτη, επιτεύγματα και προοπτικές». Σημειώνεται ότι η αμέσως προηγούμενη συνδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρόδο με πρωτοβουλία του κ. Τριομμάτη.
Σε δηλώσεις του χτες υπογράμμισε: «Ο θεσμός αυτός είναι πολύ σοβαρός και θεωρώ ότι το ΥΠΕΣ πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το σύνολο των παρεμβάσεων που θέλει να κάνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν ήταν και το μεγάλο θέμα που άνοιξε το ΥΠΕΣ να τοποθετήσει διοικητικούς γραμματείες σε δήμους και περιφέρειες. Τελικά, αυτό δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και από εκεί και πέρα, το ΥΠΕΣ για κάθε θεσμό τον οποίο θέλει να βελτιώσει, να συζητήσει με τους καθ’ ύλην ενδιαφερόμενους και με αυτούς που αντιμετωπίζουν απ’ ευθείας τα προβλήματα, όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, ο Σύνδεσμος Περιφερειακών Συμπαραστατών, ο Σύνδεσμος Εκτελεστικών Γραμματέων κ.λπ.».
Όσον αφορά την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι θέσεις που παρουσίασε ο κ. Τριομμάτης πέρασαν στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων με τις προτάσεις σε συγκεκριμένα θέματα ώστε η νησιωτική Ελλάδα να τύχει βελτιωτικών παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του νησιώτη. «Μια τέτοια πρόταση που κάναμε είναι η δυνατότητα εκλογής δημοτικού συμπαραστάτη σε νησιωτικούς Δήμους κάτω των 20.000. Μόνο οι Δήμοι Ρόδου και Κω έχουν αυτή την δυνατότητα –κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι Δήμοι και όλες οι Περιφέρειες να προκηρύξουν την θέση –ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρόκειται για μια υπηρεσία που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, του δημότη και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του την αρνηθεί. Εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είμαστε από τους πρώτους που προκηρύξαμε τον θεσμό» όπως είπε, ευχαριστώντας τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τις παρατάξεις της μειοψηφίας που στήριξαν τον θεσμό εξ αρχής. Είπε ακόμη, ότι το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία του θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ΥΠΕΣ.
Ο κ Τριομμάτης είπε ακόμη ότι στην συνδιάσκεψη διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες, όπου ο περιφερειακός συμπαραστάτης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκλέχθηκε στην θέση του γ.γ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών –με πρόεδρο τον συμπαραστάτη από τον Δήμο Σαρωνικού, αντιπρόεδρο των περιφερειακό συμπαραστάτη Αττικής, ταμία τον συμπαραστάτη από τον δήμο Ηλιούπολης και υπεύθυνο για την επιστημονική επιτροπή την συμπαραστάτη από την Κοζάνη.
«Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν το σύνολο των αυτοδιοικητικών φορέων έχουν προβλήματα με τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΣ οι οποίες θα καταλήξουν σε δύο μήνες για συζήτηση στην Βουλή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης αυτής πριν οποιαδήποτε κίνηση» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου