Ειδήσεις

Πληθυσμιακές μεταβολές: Με θετικό πρόσημο το Ν. Αιγαίο

Δραματική μείωση των γεννήσεων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην χώρα, με εξαίρεση την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την Κρήτη, όπου καταγράφεται οριακή αύξηση.
Από το 2011 μέχρι και το 2015 ο πληθυσμός της χώρας, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων, έχει μειωθεί κατά περίπου 90.000 άτομα. Δηλαδή, στην 5ετία των μνημονίων έχει χαθεί ουσιαστικά μια μεγάλη ελληνική πόλη.
Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2015 αφού καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι με τις λιγότερες γεννήσεις. Παράλληλα, σημειώθηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά τουλάχιστον 29.365 άτομα.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το έτος 2015 καταγράφηκαν 3.128 γεννήσεις και 2.799 θάνατοι, με την φυσική μεταβολή να παρουσιάζει θετικό πρόσημο εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα, πλην της Κρήτης.

1
Μάλιστα, τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία των Δήμων, από τα οποία αντλεί τα δεδομένα της η ΕΛΣΤΑΤ- δείχνουν ότι και το 2016 είναι εξαιρετικά αρνητική και ενδεχομένως ακόμη χειρότερη χρονιά.
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι πολιτικοί γάμοι, που ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς το έτος 2015, ενώ ανοδική τάση εμφανίζουν και τα Σύμφωνα Συμβίωσης.
Κατά την περίοδο 2009-2015 τα σύμφωνα συμβίωσης στο Νότιο Αιγαίο έφτασαν τα 159, αριθμός που θεωρείται υψηλός σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειας της χώρας.

2

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου