Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και Προεδρικών Διαταγμάτων που θα εξειδικεύσουν το νόμο πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 -σ.σ. ο νόμος ψηφίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο-, κινδυνεύει να πάει ακόμη πιο πίσω την ενεργοποίηση του, όπως υποστηρίζουν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Κάτι πάντως που αντικρούει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως το μόνο που απομένει πλέον, είναι να καθοριστούν οι επιτελικές δομές σε κάθε υπουργείο. Κάτι που δεν εμποδίζει, όπως σημείωσε ο ίδιος να βγουν μέσα στην εβδομάδα οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα, (σ.σ. θα αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες, και δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων) από το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτά όμως φαίνεται να μην είναι τα μοναδικά εμπόδια που καθυστερούν την ενεργοποίηση του μόνο χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η ελληνική Κυβέρνηση για να ρίξει ρευστό στην αγορά, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας. Η κωλυσιεργία που παρατηρείται εδώ και οκτώ μήνες στην ανάθεση αρμοδιοτήτων, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ αλλά και νέο διοικητικό συμβούλιο στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), είναι ακόμη τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά τον ορισμό νέου Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης σημείωσε στο Euro2day.gr πως αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ αμέσως μετά τον ορισμό του ΓΓ ΕΣΠΑ θα καθορισθεί και νέο διοικητικό συμβούλιο στη ΜΟΔ.

Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο για το αν εν τέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανάψει το «πράσινο φως» για παράταση στην ολοκλήρωση του παλαιού ΕΣΠΑ, προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια –σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε γραπτό αίτημα προ ολίγων εβδομάδων από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη- ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι αυτοκινητόδρομοι αφού με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ είναι από δύσκολο έως αδύνατο η ολοκλήρωσή τους να μεταφερθεί στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Φως» για τις προθέσεις της ΕΕ αναμένεται να ρίξει η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Corina Creţu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική που επισκέπτεται την Ελλάδα από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και με τον αρμόδιο υφυπουργό ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση.

Αντικείμενο των επαφών της Επιτρόπου με τα στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες από το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013 και η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα τρία βασικά εμπόδια στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

1. Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4314 για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020, ο νόμος παραμένει επί της ουσίας ανενεργός. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκδοθεί, σύμφωνα πάντα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, όλες εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να εξειδικευθεί ο νόμος πλαίσιο και για να καθοριστούν οι διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη της υλοποίησης των μελλοντικών έργων και κατ’ επέκταση την εισροή πόρων στην αγορά. Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ανέφερε πως μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

2. Καθυστέρηση παρατηρείται και στην ανάθεση αρμοδιοτήτων ενώ λόγω και της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει οριστεί ακόμη γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ. Αν δεν γίνει η ανάθεση αρμοδιοτήτων, διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, δεν μπορούν να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αφού δεν έχει οριστεί κάποιος αρμόδιος να υπογράψει την πρόσκληση.

3. Εκκρεμότητα υπάρχει και σε ότι αφορά τη σύνθεση του διοικητικού συμβούλιου της ΜΟΔ ΑΕ, εταιρεία που κατ’ εξοχήν υποστηρίζει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Από την αρχή του χρόνου το δ.σ. της ΜΟΔ έχει θέσει την παραίτησή του υπόψιν του υπουργού. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί νέο δ.σ. γεγονός που παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ΜΟΔ και κατ’ επέκταση την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, και αυτό γιατί με βάση το Νόμο 4314 έχει ορισθεί πως η ΜΟΔ αναμένεται να εκπονήσει τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ