Ειδήσεις

Κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στο Ανατολικό Αιγαίο

Μετά βαΐων και κλάδων θα γίνει σήμερα δεκτός στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Κομισιόν επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία με Τουρκία, η οποία κρατά το «κλειδί» για να ανακοπεί η μαζική ροή προσφύγων προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της Frontex, ενώ η Αγκυρα θα χρηματοδοτηθεί για να κρατά τους πρόσφυγες στο έδαφός της, μέχρι να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα συζητηθεί σήμερα και έχει στη διάθεσή της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», προβλέπει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ασφαλίσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, καθώς από τους 350.000 πρόσφυγες που διέσχισαν φέτος το Αιγαίο, η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε μόνο τις 50.000.
Καθότι, όμως, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα η φύλαξη των συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο είναι σύνθετο και ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα, το σχέδιο προβλέπει την από κοινού φύλαξη μιας συνοριακής γραμμής μήκους 100 χιλιομέτρων από ελληνικά και τουρκικά πλοία.

Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, όπου θα κατασκευαστούν και θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ έξι νέοι καταυλισμοί που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κομισιόν σκοπεύει να αποδεσμεύσει 250 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της γι’ αυτόν τον σκοπό. Από την πλευρά τους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δεχθούν να φιλοξενήσουν έως και 500.000 ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης με κάθε ασφάλεια, χωρίς να καταφεύγουν σε διακινητές.

Ο Τ. Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα ευρωπαϊκά σχέδια αναλυτικά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια το βράδυ σε κοινό δείπνο. Το «τυράκι» που του προσφέρουν είναι η διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αγκυρα.
Τότε η ΕΕ είχε υποσχεθεί τη σταδιακή κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προστατεύει καλύτερα τα εξωτερικά της σύνορα.

Επιτάχυνση
Στο προοίμιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει επί της αρχής Τουρκία και ΕΕ αναφέρεται, σύμφωνα με τη FAZ, ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου θα «επιταχύνει» τη διευθέτηση του ζητήματος με τις βίζες. Πρόσφατα, άλλωστε, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε θίξει το θέμα και είχε κάνει λόγο για μια πιθανή κατάργηση της βίζας ήδη από το 2017.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία σήμερα, το σχέδιο θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί εντός του Οκτωβρίου, όπου και θα γίνουν οι τελευταίες προσαρμογές, και θα πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, προκειμένου να αποδώσει καρπούς μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου