Το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας κέρδισαν οι William C. Campbell (ΗΠΑ), Satoshi Ōmura (Ιαπωνία) και Youyou Tu (Κίνα). Οι δύο πρώτοι παρέλαβαν το βραβείο τους για την ανακάλυψη της θεραπείας ενάντια στις μολύνσεις από παράσιτα, ενώ η κα. Youyou Tu για την ανακάλυψή της που αφορά την θεραπεία της ελονοσίας.

Την Τρίτη ακολουθεί το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη θα απονεμηθεί το Νόμπελ Χημείας. Έπονται τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο ‘Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Τη φετινή χρονιά κάθε βραβευθείς θα λάβει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορώνεων (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοιρασθεί, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ.

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες που έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά, αφού στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).

Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.

Γνωρίζατε ότι:

105 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί στην κατηγορία Ιατρικής/Φυσιολογίας από το 1901 έως και το 2014.

11 γυναίκες έχουν βραβευθεί με το Νόμπελ ιατρικής

58 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευμένων με Νόμπελ Φυσιολογίας ή ιατρικής προσώπων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ