ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής

news room 1 λεπτό ανάγνωση
νόμπελ

Το Νόμπελ Ιατρι­κής/Φυσιο­λο­γίας κέρ­δι­σαν οι William C. Campbell (ΗΠΑ), Satoshi Ōmura (Ιαπωνία) και Youyou Tu (Κίνα). Οι δύο πρώτοι παρέ­λα­βαν το βραβείο τους για την ανα­κά­λυψη της θερα­πείας ενάντια στις μολύν­σεις από παρά­σιτα, ενώ η κα. Youyou Tu για την ανα­κά­λυψή της που αφορά την θερα­πεία της ελο­νο­σίας.

Την Τρίτη ακο­λου­θεί το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη θα απο­νε­μη­θεί το Νόμπελ Χημείας. Έπονται τα βραβεία Λογο­τε­χνίας, Ειρήνης και Οικο­νο­μι­κών.

Τα βραβεία δημιουρ­γή­θη­καν το 1895 από τον Σουηδό επι­στή­μονα, επι­χει­ρη­μα­τία και φιλάν­θρωπο ‘Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απο­νε­μή­θηκε το 1901 από τη Βασι­λική Σου­η­δική Ακα­δη­μία Επι­στη­μών.

Τη φετινή χρονιά κάθε βρα­βευ­θείς θα λάβει το ποσό των οκτώ εκα­τομ­μυ­ρίων σου­η­δι­κών κορώ­νεων (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοι­ρα­σθεί, αν υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ.

Παρόλο που οι βρα­βεύ­σεις αφορούν επι­στη­μο­νι­κές έρευνες που έχουν ωφε­λή­σει την ανθρω­πό­τητα, δεν λείπει και η «σκο­τεινή» πλευρά, αφού στο παρελ­θόν έχουν τιμηθεί επι­στή­μο­νες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παρα­γω­γής λιπα­σμά­των αμμω­νίας αλλά και των δηλη­τη­ριω­δών αερίων του Α΄ Παγκό­σμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντο­μο­κτόνο DDT κατά της ελο­νο­σίας που όμως μετά απο­δεί­χθηκε επι­κίν­δυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβο­το­μές εγκε­φά­λου (στον Πορ­το­γάλο νευ­ρο­λόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).

Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδι­κούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επι­στή­μο­νες θεώ­ρη­σαν ότι αγνο­ή­θη­καν παρόλο που η δική τους ανα­κά­λυψη προη­γείτο, ενώ σε άλλες περι­πτώ­σεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επι­τρο­πής δημιούρ­γησε ευρύ­τε­ρες αντι­δρά­σεις.

Γνω­ρί­ζατε ότι:

105 βραβεία Νόμπελ έχουν απο­νε­μη­θεί στην κατη­γο­ρία Ιατρι­κής/Φυσιο­λο­γίας από το 1901 έως και το 2014.

11 γυναί­κες έχουν βρα­βευ­θεί με το Νόμπελ ιατρι­κής

58 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των βρα­βευ­μέ­νων με Νόμπελ Φυσιο­λο­γίας ή ιατρι­κής προ­σώ­πων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.