Ρεπορτάζ

Πώς αντικρούει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης την κατηγορία για εξακολουθητική απάτη

Σε δίκη ενώπιον του Mονομελούς Πλημμελειοδικείου Pόδου, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση, παραπέμφθηκε για την 9η Nοεμβρίου 2018, με απευθείας κλήση της Eισαγγελίας Πλημμελειοδικών Pόδου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
O κ. Kόκκινος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κατηγορείται συγκεκριμένα για το ό,τι στο χρονικό διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2015, παρέστησε κατ’ εξακολούθηση ψευδώς στους υπαλλήλους της αναπτυξιακής εταιρείας Ενεργειακή Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου, ότι είχε πραγματοποιήσει για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ως πρόεδρος της, 30 ταξίδια και υπέβαλε προς είσπραξη τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είτε δεν είχε επιβιβαστεί στις αντίστοιχες πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας, είτε είχε μεν επιβιβαστεί, αλλά είχε υποβάλει τα ίδια δικαιολογητικά, εισπράττοντας την αξία των εισιτηρίων και από την Διδασκαλική Oμοσπονδία Eλλάδος ή και απευθείας από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου.
H ζημία που του αποδίδεται ότι προκάλεσε στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στις 13.000 ευρώ.
Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, που αφορά στη διαχείριση δημοσίου χρήματος από δημόσιο πρόσωπο και ως εκ τούτου βοά το δικαιολογημένο ενδιαφέρον, ο κ. Κόκκινος ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι δεν είχε λάβει ο ίδιος γνώση για την παραπομπή του, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλίμα» εναντίον του ενόψει και της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανεπίσημα ξεκίνησε.
Ο κ. Κόκκινος, εξέθεσε τις θέσεις του κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την επίμαχη περίοδο διατελούσε Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Π.Ν.Α με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Εκπροσώπου της σε Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας και στους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων του αυτών οι μετακινήσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν πολλές και τα έξοδα μετακίνησης ξεπερνούσαν μηνιαίως ακόμη και τις 3.000 ευρώ, όπως είπε.
Ο κ. Κόκκινος διατείνεται ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων μετακίνησής του από τα αρμόδια όργανα των φορέων τους δεν λαμβάνονταν έγκαιρα, αντιθέτως είτε λαμβάνονταν ταυτόχρονα ή μεταγενέστερα από την πραγματοποίηση της αποστολής και μερικές φορές καθόλου ιδίως στα όργανα που ασκούσε επιρροή ο Περιφερειάρχης.
Μάλιστα ο κ. Κόκκινος δηλώνει πιστός στο έργο που του ανέθεσαν οι νησιώτες και ότι δεν άφησε τους εσωκομματικούς και εξωπαραταξιακούς εχθρούς του να τον νικήσουν.

Με δεδομένη την ανυπαρξία υπηρεσιακού προσωπικού για την διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας ο κ. Κόκκινος ισχυρίζεται ότι κατέθετε αρχικά τα παραστατικά της ΔΟΕ, απ’ όπου και εισέπραττε τις δαπάνες για τις μετακινήσεις του άμεσα και ακολούθως στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.
Μάλιστα σε κάθε μετακίνησή του φρόντιζε να εκδίδονται δελτία τύπου για το πού και για ποιους λόγους έγινε κάθε μετακίνηση μαζί με τις σχετικές εγκρίσεις που ελάμβανε από τα αρμόδια όργανα. Επισημαίνει δε ότι κανένα ποσό δεν κατεβάλετο από κάποιον φορέα εάν δεν υπήρχε είτε πρότερα, είτε μεταγενέστερα σχετική απόφαση με βάση την οποία είχε λάβει χώρα η μετακίνηση.
Συν τοις άλλοις, εκθέτει μια σειρά πολιτικών και παραταξιακών συγκυριών οι οποίες τον οδήγησαν στη θέση του κατηγορουμένου. Ειδικότερα, θεωρεί ασύνηθες ένας αντιπεριφερειάρχης να ασκεί παράλληλα τόσα καθήκοντα καθώς βρισκόταν παράλληλα σε τέσσερις θεσμικές θέσεις [αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος Ενεργειακής ΑΕ, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε και Πρόεδρος ΔΟΕ]. Επίσης θεωρεί σύνηθες στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πράγματα να υπάρχουν εσωτερικές έριδες και υπονομεύσεις αλλά καθίσταται ασύνηθες όταν αυτές παίρνουν τη μορφή της «ανθρωποφαγίας».
Τονίζει δε, ότι σε όλες τις μετακινήσεις του οι οποίες έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν φορέα, φρόντιζε με κάθε τρόπο να προωθεί τα συμφέροντα της Περιφέρειας Ν.Α. και της ΔΟΕ, ενώ βασική επιδίωξή του ήταν η έκδοση όσο το δυνατόν φθηνότερων εισιτηρίων παρά τα διογκωμένα ανοίγματα λόγω της συμμετοχής σε αυτές πλειάδα άλλων στελεχών.
Μάλιστα θεωρεί πως η άρνηση του περιφερειάρχη να στελεχώσει το γραφείο της Αντιπεριφέρειας Δωδεκανήσου αποσκοπούσε στην πρόκληση δυσκολιών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία είναι δυσανάλογα με τα ελάχιστα λάθη που ο ίδιος εντόπισε και διόρθωσε κατά τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Επέστρεψε και κάποια ποσά τα οποία όπως είπε η πλευρά των μηνυτών αποκρύπτει και συγκεκριμένα το ποσό των 848,95 ευρώ το οποίο αφορούσε εκ παραδρομής χρήματα, που είχε λάβει από την Αναπτυξιακή Α.Ε. και από την Π.Ν.Αι.., όταν ο ίδιος κατόπιν δικού του ελέγχου διαπίστωσε ότι είχαν σταλεί παραστατικά και στις δύο πλευρές.

Τα χρήματα που τελικά έλαβε ο ίδιος ή μέσω φιλικού του προσώπου (όταν αδυνατούσε να μεταβεί ο ίδιος), τα χρησιμοποιούσε ως κεφάλαιο κίνησης για να καλύπτει τα πολλά υπηρεσιακά ταξίδια που έκανε για να μην αφήνει μεγάλο χρέος στα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργαζόταν.
Επιχείρησε δε, να επιστρέψει όλα τα χρήματα, που αφορούσαν εισιτήρια αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, διόδια κλπ ύψους 5.005 ευρώ κατά τα τέλη Ιουνίου 2015 όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία του στο ΔΣ της Δ.Ο.Ε. και μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης. Εξαιτίας όμως των capital controls σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι το ΔΣ της ΔΟΕ έμεινε χωρίς συγκρότηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 είχαν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει προεδρείο, ούτε ταμίας και να μην μπορεί να γίνει οικονομική πράξη. Ως εκ τούτου τελικώς, κατέθεσε το υπόλοιπο χρηματικό ποσό που είχε δεσμευτεί να επιστρέψει, τον Οκτώβριο του 2015.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου