Ο γνωστός θεωρητικός του πολέμου, Κινέζος Σουν Τζου, συμβουλεύει στο βιβλίο του “Η τέχνη του πολέμου” «όταν βάζεις τη φωτιά, να είσαι από την πλευρά του ανέμου»… Σήμερα, λοιπόν, έχουμε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» να κερδίσουμε και πρέπει να επιλέξουμε πλευρά, πριν ο άνεμος στραφεί εναντίον μας. Γιατί η φωτιά έχει ήδη μπει.
Στην περίπτωση της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα, εστιάσαμε στο δέντρο και χάσαμε το δάσος. Οι προβολείς έπεσαν στην μητέρα και όσοι επιχείρησαν να τρυπώσουν μέσα από την κλειδαρότρυπα για να αναζητήσουν ευθύνες και να ψέξουν την 46χρονη αποτινάσσοντας τις όποιες ευθύνες τούς αναλογούν, έκλεισαν τα μάτια στους εκατοντάδες άλλους μαχητές της καθημερινότητας που παλεύουν για το ίδιο ζητούμενο, το δικαίωμα στην εργασία.
Η εικόνα γίνεται ξεκάθαρη για τον κοινό εχθρό, όταν εστιάσουμε στο «όλον». Η περίπτωση της 9χρονης είναι μόνο μια από τις δεκάδες άλλες περιπτώσεις, που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της άλλοτε ευημερούσας Ρόδου. Οποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, είτε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα είτε δεν έχει επαφή με την κοινωνία. Ή και τα δύο.
Είναι ίσως, αν όχι η μοναδική, από τις ελάχιστες φορές που ο εχθρός είναι κοινός, κι αντί να τον αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, για ευτελείς λόγους. Η τοπική κοινωνία είναι ήδη ένα καζάνι που βράζει… Η επικείμενη έκρηξη της ένδειας λόγω της παρατεταμένης ανεργίας ως απόρροια των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δεν είναι τόσο μακριά όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Υπάρχουν δύο οδοί˙ή θα συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε μέχρι το πρόβλημα να διογκωθεί τόσο που θα μας αναγκάσει να βγάλουμε το κεφάλι βιαίως από την άμμο, ή θα το αποδεχθούμε για να μπορέσουμε εγκαίρως να το αντιμετωπίσουμε στη σωστή του διάσταση.
Στο ίδιο βιβλίο, ο μεγάλος θεωρητικός του πολέμου, αναφέρεται στα επικίνδυνα ελαττώματα για έναν στρατηγό.
Σύμφωνα με τον Σουν Τζου, τα επικίνδυνα ελαττώματα για έναν στρατηγό, είναι πέντε:
-Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν.
-Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί.
-Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό.
-Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί.
-Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή.
Από το εγχειρίδιο, προκύπτει ότι «θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει… Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».
Αυτό που απομένει είναι να επιλέξουμε το πεδίο στο οποίο θα δώσουμε τη μάχη…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ