Στο πρωτοποριακό για τα δεδομένα του τόπου, εξαιρετικής τεχνικής και αισθητικής εμπορικό κέντρο-υπεραγορά με υπόγειο, καλυμμένης επιφανείας 1.654,33 τ.μ., όγκου 9.429,68Μ3, το οποίο αποπερατώθηκε το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2010 της εταιρείας «Κτίσμα Α.Ε.», συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Θ. Χρυσοβέργη, θα εγκατασταθεί το υπερμάκετ παιχνιδιών «Μουστάκας».
Για την κατασκευή του κτηρίου δαπανήθηκε συνολικώς το ποσό των 9.000.000 ευρώ περίπου και χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογικά υλικά τα οποία εξασφαλίζουν την φιλικότερη δυνατή προς το περιβάλλον λειτουργία.
Επιδίωξη ήταν από την πρώτη στιγμή το εμπορικό αυτό κέντρο να στεγάσει εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα προσέδιδαν ιδιαίτερη εμπορική αξία στον τόπο, θα συντελούσαν στην οικονομική του ανάπτυξη και θα δημιουργούσαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Το προνομοιακό αυτό κτήριο αναμένεται να στεγάσει και μάλιστα σύντομα το πρώτο κατάστημα «Μουστάκας» στα Δωδεκάνησα.
Η μεγαλύτερη υπεραγορά παιχνιδιών στην χώρα διαθέτει από επώνυμα, κλασικά και αποκλειστικά παιχνίδια μέχρι είδη bebe, ένδυση και υπόδηση, ηλεκτρονικά είδη, βιβλία και εποχιακά.
Για την εταιρεία «Μουστάκας» δεν υπάρχουν πελάτες. Υπάρχουν μαμάδες, μπαμπάδες, θείοι, θείες, παππούδες και γιαγιάδες, νονοί και νονές… και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά!
Τα καταστήματα Μουστάκας ξεκίνησαν ως μια μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών.
Εμπνευστής και δημιουργός της εταιρείας είναι ο σημερινός της Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν. Μουστάκας, και παράλληλα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών), ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 μέχρι το 2011, είχε διατελέσει 18 χρόνια πρόεδρος και 6 χρόνια γραμματέας.
Ενόσω το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνωνόταν κατά 25% την τελευταία δεκαετία, η «Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών» υπερδιπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, διπλασίασε τον αριθμό των καταστημάτων της και αύξησε κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη, διατηρώντας τον δανεισμό της στο ένα τρίτο περίπου των ταμειακών της διαθεσίμων και την καθαρή της κερδοφορία σε υγιέστατα επίπεδα.
Μπορεί η εικόνα αυτή να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι, αλλά δεν αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα: η γνωστή εταιρεία λιανικών πωλήσεων παιχνιδιών τα πέτυχε αυτά παρά τη σφοδρή ένταση του ανταγωνισμού από μεγαλύτερους ομίλους, όπως τα καταστήματα Jumbo αλλά και το σύνολο των αλυσίδων σουπερμάρκετ που φιλοξενούν πλέον στα ράφια τους παιχνίδια και κόντρα στο τσουνάμι των ανώνυμων φθηνών κινεζικών εισαγωγών που έχει πλημμυρίσει την αγορά.
Καθίσταται έτσι case study για τους ειδικούς της αγοράς εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων –πέραν των οποίων δεν έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, επεκταθεί– πώς μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που έλκει τις ρίζες της από την Κίμωλο συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενων στη χώρα. Πώς μπορεί να έχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 13% επί μία δεκαετία και απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων ύψους 25% με μεικτό περιθώριο κέρδους 38% και καθαρού 8%.
Για τον ιδρυτή της επιχείρησης Γιώργο Μουστάκα και τον γιο του Νίκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα, η απάντηση είναι απλή: έμφαση μέχρι κεραίας στην ποιότητα και στον πελάτη και εστίαση στο παιχνίδι και στο παιδί και όχι στο γενικό εμπόριο και στους γονείς.
Μπαίνοντας τα παιδιά σε ένα από τα 13 καταστήματα «Μουστάκα» σε όλη την Ελλάδα αντιλαμβάνονται αμέσως πως είναι ένας χώρος αφοσιωμένος σε αυτά. Και η παιδική χαρά είναι ένα ακαταμάχητο κίνητρο για τους γονείς που θέλουν να τα ευχαριστήσουν.

Με χιλιάδες κωδικούς προϊόντων που απευθύνονται σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα και διαθέτοντας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η διεθνής αλλά και η ελληνική αγορά σε παιχνίδι, η «Μουστάκας» διατηρεί την ισχυρή προτίμηση των πελατών της και την απαραίτητη ζήτηση όχι μόνον για να έχει εύρωστη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία αλλά και για να αναπτύσσεται.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η Legο εμπιστεύθηκε στη «Μουστάκας» το franchise της μάρκας της. Με δύο «καθαρόαιμα» καταστήματα Lego που άνοιξαν στα εμπορικά κέντρα Golden Hall και The Mall το 2014 και το 2017 αντίστοιχα, η επιχείρηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάπτυξη και τρίτου, καθώς οι επιδόσεις του χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση εξαιρετικές. Το story της Lego έχει ίσως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η επανακάμπτουσα και αυξανόμενη διείσδυση του brand τόσο στην κατηγορία του ποιοτικού εκπαιδευτικού παιχνιδιού όσο και στην ψυχαγωγία μεγεθύνει τα οφέλη και για τον δικαιοχρήστη της μάρκας στην Ελλάδα.
Η εταιρεία απασχολεί 378 άτομα, από τα οποία 286 είναι γυναίκες και το 2017 οπότε και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός κατέγραψε τζίρο 54,3 εκατ. ευρώ από 52,08 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσεως ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ. Το 2018 σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Μουστάκα, η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας συνεχίστηκε, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 55,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη να παρουσιάζουν ανάλογη βελτίωση.

3 σχόλια στο Η «Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών» έρχεται στη Ρόδο – Nέα επένδυση-μαμούθ στην τοπική αγορά

 1. Avatar Ο/Η Φώτης λέει:

  Καλά τα λέει η Αθηνά, σας πειράζει το ότι δεν μασάει σανό ο κόσμος παρά την επικοινωνιακή σας προπαγάνδα ! Θέλετε να πιστέψουν όλοι ότι η επιχειρηματικότητα έχει πιάσει πάτο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ όμως κάθε νέα επιχείρηση που ήρθε και έρχεται στη Ρόδο σας διαψεύδει σφόδρα !

  Εσύ Μήτσο θέλει να πείς ότι είναι κακό που θα ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο υποκατάστημα του ΜΟΥΣΤΑΚΑ στη Ρόδο ;

  Για συνέλθετε λίγο… καλό είναι δεν είναι κακό !

 2. Avatar Ο/Η ΜΗΤΣΟΣ λέει:

  ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ???ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!!

 3. Avatar Ο/Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΣΑΒΒΑ λέει:

  ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ !!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ