Ειδήσεις

Προκαταρκτική έρευνα για το αδίκημα της απιστίας

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας σχετική με την υπηρεσία και δη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Δέσποινα Καλαϊτζίδου, με αφορμή την έκθεση του συμβούλου επιθεωρητή του ΑΣΕΠ κ. Βασίλειου Μαυρομμάτη, που αφορά την πρόσληψη και απασχόληση υπαλλήλου στο Δήμο Καρπάθου.

Η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου δεν έκανε δεκτή την άποψη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου, σύμφωνα με την οποία έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος κατά πρώην δημάρχου Καρπάθου και μελών του δημοτικού συμβουλίου γιατί η μετατροπή της επίμαχης σύμβασης έγινε το έτος 1999.

Κρίθηκε συγκεκριμένα από την Εισαγγελία Εφετών ότι η υπόθεση θα πρέπει να διερευνηθεί για τυχόν κακουργηματική υπόσταση.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της μετατροπής της συμβάσεως εργασίας υπαλλήλου του Δήμου Καρπάθου από ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Από την έρευνα προέκυψε ότι με απόφαση του δημάρχου Καρπάθου της 5.9.1997 προσελήφθη μια υπάλληλος με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διαρκείας οκτώ μηνών. Η πρόσληψη έγινε σύμφωνα με έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αφορούσε την πρόσληψη τεσσάρων ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη εποχιακών αναγκών.
Στη συνέχεια με απόφαση του δημάρχου Καρπάθου στις 24.7.1998 η υπάλληλος προσελήφθη ως εργάτης ύδρευσης από 25.7.1998 έως 25.3.1999, ήτοι για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών. Μεταξύ των δύο συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παρεμβάλλεται κενό διάστημα δύο μηνών.
Με απόφαση του δημάρχου, της 16.3.1999, η υπάλληλος τοποθετήθηκε στο γραφείο τύπου με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης.

Στις 8.10.1999 υπέβαλε αίτηση μετατροπής της σύμβασής της από ορισμένου χρόνου σε σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου με απόφασή του ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου για μετατροπή της σύμβασης από ορισμένου χρόνου σε Ι.Δ. αορίστου χρόνου.
Στη συνέχεια με απόφαση του δημάρχου Καρπάθου η εν λόγω υπάλληλος διορίστηκε και μονιμοποιήθηκε σε κενή οργανική θέση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου.

Από έλεγχο που έγινε στο ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι η υπάλληλος δεν υπηρετούσε και δεν είχε καμία εργασιακή σχέση με το Δήμο στις 16 Σεπτεμβρίου 1994 και πριν. Συνεπώς δεν είχε τις προϋποθέσεις μετατροπής της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Προέκυψε επιπλέον ότι η υπάλληλος στις 25.7.1998, δηλαδή μετά από δύο μήνες από τη λήξη της αρχικής σύμβασης επαναπροσελήφθη με απόφαση του δημάρχου ως εργάτης ύδρευσης παρότι έπρεπε να απολυθεί. Παρά ταύτα εξακολούθησε να απασχολείται άτυπα στο Δήμο.

Την 25.7.1998 είχε μεσολαβήσει τετράμηνη διακοπή μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σύμβασης.
Σύμφωνα με το νόμο η διάρκεια της απασχόλησης του εποχικού προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο 12 μηνών. Συνεπώς η πρόσληψη δεν ήταν σύννομη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανωτέρω, ενώ με την δεύτερη σύμβαση προσελήφθη ως εργάτης ύδρευσης, συνέχισε να εργάζεται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Δήμου Καρπάθου.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του Παραρτήματος του Ι.Κ.Α. Καρπάθου από 1.6.1992 έως 5.9.1997 εργάζετο στην Εθνική Τράπεζα και σε άλλους εργοδότες. Στο Δήμο Καρπάθου προσελήφθη στις 8.9.1997. Συνεπώς δεν είχε τις προϋποθέσεις του νόμου για την μετατροπή της συμβάσεως ορισμένου χρόνου σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου