Ρεπορτάζ

Η διαχείριση του ΕΣΠΑ αντικείμενο σύσκεψης

Η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ θα αποτελέσει το αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην σύσκεψη θα λάβουν μέρος όλοι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες της χώρας αλλά και οι νεοεκλεγμένοι.

Πρόσκληση για να λάβουν μέρος στην συνάντηση έλαβαν ο εν ενεργεία περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Μετά τη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, συζήτηση για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ θα γίνει και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στα τέλη Μαΐου το ελληνικό ΕΣΠΑ -το τρίτο πρόγραμμα που ενέκρινε μετά της Δανίας και της Γερμανίας- συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ , δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη των προκηρύξεων στους τομείς της απασχόλησης -εκπαίδευσης-κατάρτισης νέων, της ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.), της αντιμετώπισης της φτώχειας, της υποστήριξης ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων, της απασχόλησης ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

«Στη συνάντηση θα λάβει μέρος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εν ενεργεία και οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες όλης της χώρας. Θα γίνει συζήτηση για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 1 και του ΕΣΠΑ 2. Δυστυχώς για μας, που θα αναλάβουμε τα καθήκοντα μας την 1η Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την κατάθεση των βασικών αξόνων της πρότασης για το Νότιο Αιγαίο λήγει στις 17 Ιουλίου», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να κλείνει από τώρα η διαδικασία του προγραμματισμού για τη νέα προγραμματική περίοδο.
«Οι περισσότεροι από τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι λάθος να κλείνει τώρα ο προγραμματισμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί και στον υπουργό Ανάπτυξης.

Θα ζητήσουμε να καθοριστεί μια διορθωτική περίοδος για το νέο ΕΣΠΑ στο τέλος του 2015. Μη νομίζετε πως το πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα να υλοποιείται. Θα περάσει ένα δεκάμηνο.
Αν το αίτημα γίνει δεκτό θα μπορέσουν οι νέες περιφερειακές αρχές να δώσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν στο νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια θα συζητήσουμε για την πορεία του ΕΣΠΑ 1 και του νέου προγράμματος που ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως σε συνάντηση που είχε με το νέο περιφερειάρχη κ Γιώργο Χατζημάρκο τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.
«Άλλες περιφερειακές αρχές, στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν κάνει ακόμη ενημέρωση. Θα πρέπει να ακούσουμε και τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα. Τα περισσότερα τομεακά προγράμματα έχουν καταργηθεί. Έμειναν ορισμένα. Οι διαχειριστικές τους αρχές όμως θα υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο. Οι περιφερειάρχες θα πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους », εξήγησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Οι άξονες του προγράμματος είναι καθορισμένοι ήδη. Έχει γίνει μια πρώτη κατανομή πόρων στα περιφερειακά προγράμματα. Όλα αυτά θα συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι θα γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για την πορεία μετάβασης από το ΕΣΠΑ 1 στο ΕΣΠΑ 2», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα που θα θέσει στον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Η κατανομή των πόρων σε περιφερειακό επίπεδο σχετίζεται με τις αρμοδιότητες των περιφερειακών αρχών. Η πρώτη κατανομή έδειξε πως θα διατεθούν 172 εκατομμύρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να γίνει τροποποίηση και θα καταθέσει προτάσεις. Η διαχειριστική αρχή δεσμεύθηκε να τις αξιολογήσει για να διαμορφώσει το τελικό σχέδιο»΄, δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε ακόμα πως τα υπουργεία Υποδομών και ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να προσδιορίσουν το ύψος των πόρων που θα διατεθούν από τα τομεακά τους προγράμματα, στα περιφερειακά.
«Τα υπουργεία που δεν έχουν τομεακά προγράμματα διεκδικούν μερίδιο από τους πόρους, που θα δοθούν στις Περιφέρειες . Θα πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να εκχωρήσει επιπλέον πόρους στα περιφερειακά προγράμματα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη πριν από λίγες ημέρες ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για υπονόμευσή του από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ο κ. Μαχαιρίδης είπε, πως δεν μπορεί να σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών.

«Δεν γίνεται υπονόμευση. Η Περιφέρεια μας είναι ζωντανός οργανισμός. Προσπαθούμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε. Δεν μπορεί να σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν δεσμεύουμε με προκηρύξεις ή έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Για όσα έργα έχουν ανάγκες και είναι ενταγμένα κάνουμε προσθήκες στον προϋπολογισμό. Δεν εντάσσουμε νέα. Δεν μεταφέρουμε χρήματα», εξήγησε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε, πως σύμφωνα με τους κανονισμούς, μπορούν να ενισχύονται με πόρους τα έργα που προχωρούν.
«Έργα που προχωρούν μπορούμε να τα ενισχύουμε και να αποδυναμώνουμε εκείνα που είναι στάσιμα. Δεν έγινε τίποτε άλλο», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου