Ειδήσεις

Ν. Δένδιας: Δείχνουμε χάρτες της τουρκικής παραβατικότητας, δεν «ζωγραφίζουμε« χάρτες, ανάλογα με τη φαντασιοπληξία μας

Το μήνυμα πως «απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας, δεν “ζωγραφίζουμε” στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής». Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες, διαμηνύει εξίσου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Νίκος Δένδιας διαπιστώνει πως η ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φανερώνουν την πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Στο αντίποδα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα προτάσσει τα σωστά επιχειρήματα, όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν παρασύρεται σε μια στείρα αντιπαράθεση, ενισχύει τους δεσμούς διμερώς με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία αλλά και με άλλους, ενώ παράλληλα ενημερώνει τακτικά το σύνολο των συμμάχων και εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και υπογραμμίζει «προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας εναντίον οιασδήποτε απειλής».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις».

Επιπλέον, τονίζει εκ νέου πως η πλευρά της Τουρκίας, με τις τοποθετήσεις της τον τελευταίο καιρό, εκτίθεται διεθνώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πείθει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι μια πραγματικότητα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου