Τοπικές Ειδήσεις

Προκλητικές πτήσεις τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Ρόδο;

Εκτός των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά, καθημερινές είναι πλέον οι παραβιάσεις του και από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Σήμερα, σύμφωνα με ιστότοπους ειδικευμένους σε αεροπορικά θέματα, τουρκικό UAV, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν Bayraktar TB2, πέταξε όχι απλά εντός του ελληνικού FIR, αλλά πέταγε μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πολύ κοντά στη Ρόδο, ίσως και πάνω από τα παράλιά της.

Εκτιμάται ότι η «εισβολή» τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι αρκετά συχνή πάνω και κοντά στα ελληνικά νησιά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Τουρκία είναι σε θέση να καταγράφει με ακρίβεια και -πολλές φορές- δίχως να γίνονται αντιληπτά τα UAV της τις ελληνικές θέσεις.

Πρόσφατα, επίσης, παρόμοιες κινήσεις με UAV κατεγράφησαν και στον Εβρο, όταν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έφτασε να πετάξει πολύ κοντά στην Ορεστιάδα.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ πίσω στον εξοπλισμό της με UAV, ενώ δεν διαθέτει ούτε και τα απαραίτητα μέσα για τον εντοπισμό τους. Κατά πληροφορίες, σχεδιάζεται η προμήθεια συστήματος αντιμέτρων, το οποίο είναι εις θέσιν να οδηγήσει σε πτώση τα UAV.

Πόλεμος drones

Η τουρκική εφημερίδα, Akşam, αναφερόμενη σε δημοσίευμα του The National Interest, γράφει γι’ αυτό: «Η Τουρκία γίνεται υπερδύναμη στα οπλισμένα UAV. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα ελληνικά άρματα μάχης, είναι πιθανόν να είναι “αβοήθητα” έναντι των τουρκικών οπλισμένων UAV, σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, The National Interest, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ένα είδος υπερδύναμης στα οπλισμένα UAV, καθώς, όχι μόνο παράγει για τον δικό της στρατό, αλλά έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα».

Στον Καύκασο, κατά τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, έγινε από το πρώτο εκτεταμένη χρήση τουρκικών drones, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες σε προσωπικό και πανάκριβα τεχνικά και αμυντικά μέσα από την αρμενική πλευρά.

Γενικότερα, όλα δείχνουν ότι ολοένα περισσότερο θα χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Επιπλέον, εμφανής είναι ο αγώνας δρόμου που κάνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις και οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες να παράγουν τέτοια σύγχρονα συστήματα.

Οπως επίσης με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς γίνονται έρευνες και κατασκευάζονται συστήματα για την αντιμετώπιση των drones.

Πηγή lawandorder.gr 
Θανάσης Αργυράκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου