Αθλητικά

Οι οδηγίες για την επανέναρξη των προπονήσεων στο σκάκι

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με τη σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δημοσίευσε οδηγίες προς τους προπονούμενους σκακιστές και τα σωματεία μέλη της που επιθυμούν την έναρξη προπονήσεων στα εντευκτήριά τους, για το χρονικό διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων Covid-19. Αναλυτικά:

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ακολουθώντας πιστά τις αποφάσεις της Πολιτείας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου Covid-19 και λαμβάνοντας υπόψη:

_ Την προστασία της υγείας των σκακιστών.

_ Την ανάγκη επαναφοράς στην κανονικότητα.

_ Τα ερωτήματα Σκακιστικών Σωματείων για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για επανέναρξη προπονήσεων.

_ Τα ισχύοντα για την λειτουργία σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης.

_ Τις ιδιαιτερότητες των εντευκτηρίων των σκακιστικών σωματείων και των χώρων προπονήσεων και αγώνων.

Προτείνει στα σωματεία μέλη, εάν επιθυμούν την έναρξη προπονήσεων στα εντευκτήριά τους, να τηρούν κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:

Γενικοί κανόνες, για την αποφυγή μετάδοσης του Covid – 19

_ Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα.

_ Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια.

_ Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψη του άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντιλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.

_ Άμεσο πλύσιμο των χεριών και του προσώπου σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.

_ Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων από άλλα άτομα.

_ Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι γενικοί κανόνες που η ΓΓΑ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Ειδικοί κανόνες

_ Στην πρώτη προπόνηση θα αφιερώνεται χρόνος για την κατανόηση των νέων κανόνων υγιεινής –ασφάλειας.

_ Ενθαρρύνεται αλλά δεν περιορίζεται η πραγματοποίηση προπονήσεων μόνο με χρήση του διαδικτύου και των αντίστοιχων πλατφορμών.

_ Όλοι οι εισερχόμενοι στις εγκαταστάσεις των Σωματείων, θα εισέρχονται μόνο από μία είσοδο.

_ Κατά την είσοδο όλοι οι εισερχόμενοι καταγράφονται, με ευθύνη του Σωματείου, σε κατάσταση εισερχομένων με τα πλήρη στοιχεία τους, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση οποιουδήποτε κρούσματος. Τα στοιχεία διατηρούνται με πλήρη ασφάλεια για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

_ Σε κάθε Σωματείο, στο χώρο της προπόνησης, θα υπάρχουν αντισηπτικά χεριών σε υγρή μορφή ή gel, για χρήση από τους αθλούμενους. Υποχρεωτική χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού πριν την έναρξη του μαθήματος (ή εναλλακτικά πλύσιμο με νερό και σαπούνι για 20 sec) και μετά τη λήξη εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί σκακιέρες ή ρολόγια. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση γαντιών, άλλα εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

_ Οι αθλούμενοι και το προσωπικό του Σωματείου θα ενημερώνουν άμεσα το Σωματείο για συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας ή υπέρμετρης κόπωσης, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειάς τους.

_ Πριν από τη λειτουργία-άνοιγμα των εγκαταστάσεων του Σωματείου οι τουαλέτες και οι χώροι, τραπέζια, καρέκλες, καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Καθαρίζονται και απολυμαίνονται επίσης μετά το τέλος των προπονήσεων, με τα κατάλληλα καθαριστικά υλικά, συνιστώμενων από τον ΕΟΔΥ (π.χ. διάλυμα χλωρίνης κ.λπ.).

_ Το σκακιστικό υλικό που χρησιμοποιείται στις προπονήσεις απολυμαίνεται καθημερινά.

_ Προτείνεται ο χρόνος προπόνησης να μην υπερβαίνει την μία ώρα για κάθε επίπεδο.

Θα υπάρχει κενό της τάξεως των 20 λεπτών μεταξύ δύο προπονητικών τμημάτων και στο μεταξύ τους διάστημα τα παράθυρα / πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά, για τον καλό αερισμό της αίθουσας. Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης κλιματιστικών. Δίνεται σύσταση στους συνοδούς και στους αθλητές να προσέρχονται ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης , προκειμένου να μην διασταυρώνονται με αυτούς που απέρχονται.

_ Δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μαγνητικής σκακιέρας τοίχου ή προβολέας και οθόνη, αντί της κλασσικής σκακιέρας.

_ Η τοποθέτηση των καρεκλών και των τραπεζιών με τις σκακιέρες θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των αθλητών (1,5 με 2 μέτρα).

_ Το πλήθος των ευρισκόμενων σε αίθουσα προπόνησης θα είναι ανάλογο του εμβαδού της. Ως κανόνας, θα ισχύει ότι και στις σχολικές αίθουσες. Δηλαδή, σε μια αίθουσα περίπου 32 τετραγωνικών μέτρων, όπως οι σχολικές αίθουσες, θα ευρίσκονται το πολύ 8-10 σκακιστές πλέον του προπονητή. Ενθαρρύνεται ισχυρά η μη ύπαρξη τμημάτων με περισσότερους από 10 προπονούμενους. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή τρίτων προσώπων στο χώρο της προπόνησης. Επίσης, αποφυγή συνωστισμού των συνοδών στους χώρους αναμονής.

_ Ο προπονητής θα πρέπει στη διάρκεια της προπόνησης να χρησιμοποιεί (μη ιατρική) μάσκα, υφασμάτινη ή μίας χρήσεως.

_ Συνιστάται στους αθλούμενους η ελαχιστοποίηση της χρήσης τουαλετών.

_ Τα κυλικεία, σε όσα εντευκτήρια υπάρχουν, θα είναι κλειστά. Οι αθλητές μπορούν να φέρουν ατομικό εμφιαλωμένο νερό.

_ Συνιστάται όπως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές καθορίζονται στο ΦΕΚ 1856 Β/15-5-20 να απέχουν από τις προπονήσεις επί του παρόντος.

_ Και το βασικότερο από όλα. Προς το παρόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ η πρώτη και η τελευταία σκακιστική κίνηση. Η χειραψία των δύο παικτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου