Τοπικές Ειδήσεις

«Κούρεμα» δανείων και ρύθμιση δόσεων ζευγαριού από τη Ρόδο

Σημαντικό «κούρεμα» αλλά και ρύθμιση των δόσεων δανείων ενός ζευγαριού από την Ρόδο αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ρόδου αναγνωρίζοντας τα σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα που έχουν περιέλθει και υπαγάγοντάς τους στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Οι αιτούντες ηλικίας 58 και 55 ετών είναι παντρεμένοι και από το γάμο τους έχουν αποκτήσει δύο ενήλικα σήμερα τέκνα, εκ των οποίων ο μεγάλος γιος τους διαμένει μαζί τους.
Μέχρι και το 2007 οι αιτούντες εργαζόντουσαν τους χειμερινούς μήνες σε χωράφια τρίτων προσώπων και την τουριστική περίοδο μετέβαιναν στη Ρόδο όπου εργάζονταν ως εποχιακοί υπάλληλοι αποκομίζοντας ικανοποιητικά εισοδήματα που ξεπερνούσαν τα 17.500 ευρώ ετησίως και ανέρχονταν στα 1.500 περίπου ευρώ το μήνα, οπότε και ανέλαβαν δάνεια από τράπεζα προκειμένου να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι, με τις μηνιαίες δόσεις να ανέρχονται στα 450 ευρώ περίπου.
Καθώς προέκυψε μία εργασιακή ευκαιρία για τον πρώτο στη Ρόδο και να αυξήσει έτσι τα οικογενειακά εισοδήματα, ενώ και η κόρη τους θα ξεκινούσε σε το λύκειο και χρειαζόταν ένα σταθερό σχολικό περιβάλλον, οι αιτούντες μετακόμισαν στο νησί.
Ωστόσο το 2008 ο πρώτος υπέστη βλάβη στη σπονδυλική του στήλη και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός εργασίας και να χρειαστεί φυσιοθεραπείες για αρκετούς μήνες, ενώ και η δεύτερη έπρεπε να παραμένει στο πλευρό του για να τον φροντίζει και να τον συνδράμει.
Τα επόμενα έτη ο πρώτος συνέχισε να εργάζεται ως οδηγός, λόγω όμως των προβλημάτων υγείας του δεν μπορούσε να εργάζεται πολλές ώρες καθημερινά και τα ετήσια εισοδήματά τους ανήλθαν συνολικά στα 8.828,26 ευρώ το 2008, στα 8.447,16 ευρώ το 2009 και στα 8.904,50 ευρώ το 2010, σημειώνοντας αισθητή πτώση.
Οι αιτούντες συνέχισαν να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 χρησιμοποιώντας και τις μέχρι τότε αποταμιεύσεις τους, καταβάλλοντας στην τράπεζα τουλάχιστον 500 ευρώ κάθε μήνα, οπότε πλέον μη δυνάμενοι να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνεια υπέβαλαν αίτησή τους για να υπαχθούν στις διατάξεις του ν. 3869/2010, η οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου λόγω μη τήρησης της τότε υποχρεωτικής προδικασίας.
Παράλληλα προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα εισοδήματα άρχισαν από το 2012 να εκμισθώνουν κατοικία τους, η οποία ωστόσο λόγω της θέσης της μη ευρισκόμενη σε παραθαλάσσιο και κεντρικό σημείο του οικισμού, δεν μπορούσε να αποδώσει πολλά έσοδα.
Με τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί της Ρόδου τον Νοέμβριο του 2013 το αυτοκίνητο που εκμίσθωνε ο πρώτος υπέστη σημαντικές βλάβες, για την αποκατάσταση των οποίων παρέμεινε στο συνεργείο για επισκευή επί δύο μήνες και ο πρώτος αναγκάστηκε να καταβάλει 5.000 ευρώ περίπου.
Ο πρώτος υπέβαλε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως είχε προβλεφθεί, αίτηση για καταγραφή των ζημιών και λήψη έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και μετά την απαραίτητη προδικασία το αίτημά του για αποζημίωση καταχωρήθηκε, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποιο χρηματικό ποσό.
Δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2014 από την συναισθηματική φόρτιση λόγω των πρόσφατων γεγονότων, υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Με την βλάβη στο αυτοκίνητο και τα προβλήματα υγείας του πρώτου τα εισοδήματά τους υπέστησαν νέα πτώση και ανήλθαν στα 1710,01 ευρώ το 2017 και το 2018, μη έχοντας δε τη δυνατότητα να ενοικιάζουν σπίτι φιλοξενούνταν προσωρινά σε οικία φιλικού προσώπου.
Τα τελευταία έτη λόγω και των προβλημάτων υγείας του ο πρώτος εργάζεται περιστασιακά αποκομίζοντας 400 περίπου ευρώ το μήνα και η δεύτερη έχει αναλάβει τη φύλαξη παιδιών αποκερδίζοντας 450 περίπου ευρώ μηνιαίως, ενώ λαμβάνουν και 150 ευρώ από την εκμίθωση της κατοικίας τους.
Καθώς δεν μπορούσαν να παραμείνουν φιλοξενούμενοι, οι αιτούντες νοίκιασαν τον Μάιο του 2019 μία κατοικία για να στεγάσουν την οικογένειά τους με μηνιαίο μίσθωμα 400 ευρώ.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι έχουν στην κυριότητά τους κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου, ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου. Επιπλέον ο αιτών έχει στην κυριότητά του ένα αυτοκίνητο αξίας 1.800 ευρώ.
Εχουν λάβει στεγαστικά δάνεια ύψους 52.077,04 ευρώ και 126.700,80 ευρώ και καταναλωτικά δάνεια ποσού 5.000 και 3.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε πρώτα το 2008 και εν συνεχεία το 2014 ο πρώτος, που περιόρισαν σημαντικά την ικανότητά του να εργαστεί και το είδος της εργασίας που μπορούσε να ασκήσει, με παράλληλη ανάγκη φυσικής παρουσίας και υποστήριξής του από την σύζυγό του κατά το διάστημα της αποθεραπείας που μείωσαν αντίστοιχα και τη δυνατότητα εργασίας της τελευταίας, καθώς και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών του αυτοκινήτου από τις πλημμύρες το 2013 και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο γιος τους από το 2018, του οποίου καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσης, μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδά τους, σε σύγκριση με τα εισοδήματα που είχαν κατά από το χρόνο που ανέλαβαν τα δάνεια.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι αιτούντες μετά τα τέλη του 2010 οπότε και είχαν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους, να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους η δε αδυναμία τους αυτή δεν οφείλεται σε δόλο.
Το δικαστήριο με την απόφαση του ρυθμίζει τα χρέη τους με μηνιαίες καταβολές ποσού 26,70 ευρώ) επί 36 μήνες, οι οποίες θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Ιουλίου 2020 και εντεύθεν.
Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία των αιτούντων συνιδιοκτησίας τους και τους επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλουν για τη διάσωση της κατοικίας τους από τον μήνα Ιούλιο του 2023 και εντεύθεν, μηνιαία δόση κεφαλαίου ύψους 169,65 ευρώ για 28 έτη.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ευη Αρνιθενού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου