Συνεντεύξεις

K. Χρυσοχοΐδης: «Ο Γ. Χατζημάρκος είναι άνθρωπος των λύσεων και όχι των δημοσίων σχέσεων και των παχιών λόγων»

Για την απόφασή του να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές στο πλευρό του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, μιλάει σήμερα στην «δ» ο γνωστός επιχειρηματίας, συμπολίτης μας κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης.
«Γιατί με το Γιώργο; Γιατί είναι άνθρωπος των λύσεων και των πράξεων και όχι των δημοσίων σχέσεων και των παχιών λόγων», όπως δηλώνει.
«Αυτό που διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και μιλάω συγκεκριμένα, για την περίοδο από το 2014 έως σήμερα, είναι η περιφερειακή αρχή να ‘τρέχει’ με γρήγορες ταχύτητες, να υλοποιεί έργα βασικών υποδομών που μας έλειπαν δεκαετίες και να καλύπτει τα κενά της κεντρικής διοίκησης», όπως τονίζει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Χρυσοχοΐδη, τελικά αποφασίσατε να κατέβετε στις εκλογές. Ήταν μια δύσκολη απόφαση;
Αγαπητή κα Ντόκου, η Ελλάδα μας και ειδικότερα η περιοχή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων βρίσκονται σήμερα στο σταυροδρόμι της οικονομικής κρίσης , των διεθνών συγκρούσεων αλλά και των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Η εγγύτητα της φίλης και γείτονος Τουρκίας, η μέγγενη του μεταναστευτικού προβλήματος, η κυβερνητική αδιαφορία συναποτελούν τα αίτια της οικονομικής πίεσης που ασκείται κυρίως στους νέους μας, στους ανέργους, στους υποαπασχολούμενους, στους συνταξιούχους αλλά και στους επαγγελματίες σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Με την συμμετοχή μου στα κοινά και ειδικότερα ως πρόεδρος και Ά αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δωδεκανήσου, μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω σε άμεση επαφή και να κατανοήσω σε βάθος τα προβλήματα της καθημερινότητας καθενός συντοπίτη μας. Έχω βιώσει ταυτόχρονα το παράδοξο που συνδυάζει από την μια την εξωστρέφεια και το παγκόσμιο ενδιαφέρον της τουριστικής βιομηχανίας για τα νησιά μας, από την άλλη έναν ιδιότυπο κρατικό αποκλεισμό και αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Με την επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας μου για πάνω από 100 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο αλλά και όντας πατέρας 5 παιδιών που διαβιεί στην Ρόδο, μπορώ να κατανοήσω απόλυτα την ανάγκη για την εκπόνηση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου δράσης, δυνάμενου να δώσει πειστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα του σήμερα αλλά και στις προκλήσεις του αύριο. Και σε αυτήν την πρόκληση δεν μπορούσα να δηλώσω απών. Ναι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ειδικά για έναν άνθρωπο με τις δικές μου οικογενειακές και επαγγελματικές ευθύνες. Όμως με την στήριξη της οικογένειας μου και της συζύγου μου ιδιαίτερα, θα δώσω και εγώ το παρών σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Με πρώτη προτεραιότητα το μέλλον των παιδιών μας και των συμπατριωτών μας της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ως απλός στρατιώτης συστρατεύομαι στο πλευρό του Γιώργου Χατζημάρκου και της Παράταξης ‘’Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’’.

• Γιατί με τον Γιώργο Χατζημάρκο;
Με τον κ. Χατζημάρκο μας συνδέει μια μακρόχρονη σχέση φιλίας και συνεργασίας, πάντοτε σε μια βάση αλληλοεκτίμησης. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξα αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου από το 2006 έως το 2010, επί προεδρίας του, καθώς και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην πρώτη του κάθοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις εκλογές του 2010. Εκλογές στις οποίες ο ροδιακός λαός είχε έμπρακτα δείξει την αποδοχή, τόσο προς το πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου, όσο και συνολικότερα προς έργο που είχαμε παράξει τα προηγούμενα χρόνια της θητείας μας στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με απτά αποτελέσματα στον εμπορικό, τουριστικό και μεταποιητικό κλάδο. Στην σημερινή χρονική συγκυρία ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει λάβει άλλο βάρος. Από συμπληρωματική συνέργεια στις αρμοδιότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καλείται σήμερα να δώσει αυτόφωτα λύση και σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων της αλλά και να καλύψει τα κενά της κρατικής μέριμνας σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.
Και η πρακτική ενάσκηση του καθήκοντος δεν μπορεί να μην ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση. Από την μία θα πρέπει να αφουγκραστούμε την φωνή του συντοπίτη μας για να έχουμε σαφή γνώση και γνώμονα στην ενάσκηση των καθηκόντων μας. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν χαρίζουν μια ψήφο. Την επενδύουν σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής και εμπειρίας με μόνη απαίτηση να δοθούν λύσεις με το πρίσμα του ανθρωπισμού και της κατανόησης της δυσκολίας του καθενός πατριώτη μας. Προσφέρουν την ψήφο τους σε ανθρώπους που τεχνοκρατικά δύνανται να προσεγγίσουν μια δράση που να θέσει σαφείς στόχους και συντεταγμένα να φτάσει στην επίτευξη τους. Χρησιμοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που προσφέρεται και με αξιοποίηση των πόρων στο βέλτιστο βαθμό Και το μείγμα αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να είναι κρυφό ή κενό αφήγημα πολιτικής εκμετάλλευσης της ανάγκης αυτών των ανθρώπων με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου. Είναι η ώρα της ευθύνης και της αντιμετώπισης των προκλήσεων με όρους αλήθειας και ρεαλισμού. Ήρθε η ώρα των έργων και όχι των λόγων. Με μια κουβέντα: Γιατί με το Γιώργο; Γιατί είναι άνθρωπος των λύσεων και των πράξεων και όχι των δημοσίων σχέσεων και των παχιών λόγων.

• Είστε επιχειρηματίας με μακρά πορεία. Μιλήστε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας και τι θα μπορούσε να γίνει;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας έχουν ως ένα βαθμό τις ρίζες τους στη γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και μια δεκαετία, και δεν είναι άλλη από την έλλειψη ρευστότητας, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ενός σαφούς και σταθερού επενδυτικού/φορολογικού πλαισίου. Βέβαια πρέπει να προσθέσω ότι δυστυχώς ταλανίζεται η οικονομία μας εδώ και πολλά χρόνια από την έλλειψη μιας αποκρυσταλλωμένης πολιτικής και στρατηγικής σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια. Αυτά είναι εμπόδια στην αειφόρο ανάπτυξη, που όλοι ευαγγελίζονται.
Οι επιχειρήσεις σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα: η απουσία μιας σαφούς και ισχυρής εμπεριστατωμένης απόφασης για την διαμόρφωση υγιούς και φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν. Η φορολογική προσέγγιση με μόνο γνώμονα την ανελεή υφαρπαγή κάθε οικονομικής δυνατότητας των επιχειρήσεων και συνάμα το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει απών σε κάθε ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ανακοινώσεις καλών προθέσεων, δίχως και την ανάλογη υποστήριξη και συνέχεια αυτών στα στάδια της υλοποίησης. Αδιάκοπες εναλλαγές φορο-νομοσχεδίων, ευκαιριακή αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν κατά κόρον το επιχειρείν στο Νότιο Αιγαίο. Η προσέγγιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και η μη έγκαιρη τεχνοκρατική παρέμβαση άφησε ανοχύρωτες εκατοντάδες επιχειρήσεις στα νησιά μας , θέτοντάς σε αμφίβολη βάση χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και την υγεία του ευρύτερου επιχειρηματικού ιστού της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Αν με ρωτάτε να σας πω συνοπτικά, τι θα έπρεπε να γίνει για να αλλάξει όλο αυτό το δυσβάσταχτο σκηνικό είναι μεταρρυθμίσεις που αμβλύνουν τη γραφειοκρατία και βελτίωση των υποδομών, την καταπολέμηση της πολυνομίας και την παρουσίας κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Όχι το ξεπούλημα μόχθου και κόπου δεκαετιών του νησιώτη επιχειρηματία από ξένα οικονομικά συμφέροντα αλλά μιας υγιούς διεργασίας συνεργατικών σχημάτων επενδυτικών οίκων και τοπικών επιχειρηματιών με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Η ανάγκη για συγκεκριμενοποίηση δράσεων συμβατών με το Νότιο Αιγαίο που κρύβει μια σειρά από ιδιαιτερότητες οι οποίες αφορούν και στη φυσική και πολιτική του γεωγραφία. Με σεβασμό στον άνθρωπο να δούμε την ανθρωπιστική κρίση με όρους βιωσιμότητας και μέσα από ένα και ολιστικό σχεδιασμό να συνθέσουμε την ξεχωριστή αντοχή που κρύβει το DNA του νησιώτη συμπατριώτη μας με την ευλογία της γεωπολιτικής θέσης των νησιών μας. Οι Ρωμαίοι έλεγαν Lupus dentis, taurus cornis, δηλ. ο καθένας πρέπει χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει. Έτσι και σήμερα υπάρχει ένα πλέγμα διεθνών οργανισμών, ευρωπαϊκών δομών και αναπτυξιακών προγραμμάτων των οποίων η απορρόφηση θα πρέπει να οδηγηθεί σε αναπτυξιακές δράσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Βασικά πράγματα δηλαδή που έπρεπε να αφορούν την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση και κατά δεύτερο λόγο την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού. Αυτό που διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και μιλάω συγκεκριμένα, για την περίοδο από το 2014 έως σήμερα, είναι η Περιφερειακή αρχή να «τρέχει» προς αυτή την κατεύθυνση με γρήγορες ταχύτητες, να υλοποιεί έργα βασικών υποδομών που μας έλειπαν δεκαετίες και να καλύπτει τα κενά της κεντρικής διοίκησης.

• Η περιοχή μας έχει υποστεί πολλά πλήγματα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τις αυξήσεις στην φορολογία κ.λπ. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Γιατί τα νησιά αντιμετωπίζονται με τόση σκληρότητα;
Έχετε δίκιο ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζονται παραδοσιακά από την κεντρική εξουσία σχεδόν εχθρικά! Από το 2011 ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αντιμετωπίζαμε τη δαμόκλειο σπάθη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Τελικά στο τελευταίο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και το τελευταίο κάστρο που χαρακτήριζε τη νησιωτική ιδιαιτερότητά μας. Είναι μάλλον το ‘’Ευχαριστώ’’ στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες για την τεράστια συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της Ελλάδας και στην μεγίστη αναλογικά του πληθυσμού μας, συμμετοχή στην είσπραξη φόρων…

• Κατά την άποψή σας, είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνική πολιτική, σε ευπαθείς ομάδες όπως π.χ. οι συνταξιούχοι; Πώς μπορεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες;
Κα Ντόκου η ανάπτυξη και η ευημερία δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες αφορά όλο τον κόσμο. Αφορά και τους συνταξιούχους αφορά και όλους τους εργαζόμενους. Και με την έννοια της ευημερίας δεν νοείται μόνο η αυξημένη δυνατότητα αγοράς καταναλωτικών ειδών, που ανατροφοδοτεί βέβαια την οικονομία.
Για μένα ευημερία ισοδυναμεί με ποιότητα ζωής, που αυτήν μας την έχουν καταρρακώσει.
Σημαίνει ασφάλεια στον απόμαχο ηλικιωμένο. Σημαίνει χαρά και ελπίδα στα παιδιά μας. Σημαίνει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτά μας τα έκλεψαν χωρίς να μας ρωτήσουν.
Από τη μια πλευρά λοιπόν πρέπει να ηγηθούμε μίας προσπάθειας και να πρωταγωνιστήσουμε στη διαμόρφωση κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων. Και από την άλλη πλευρά όμως και πρωτίστως να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες. Πιστεύω, και το έχει αποδείξει, ο κ. Χατζημάρκος ότι μπορεί και θέλει ακόμα πέρα από τα θεσμικά πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προσεγγίσει και να επιλύσει τέτοια θέματα με ιδιαίτερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα. Η συμπαράσταση στον συνάνθρωπό μας είναι πρώτιστο καθήκον καθενός μας. Καθήκον μας που δεν μας αφήνει αδιάφορους σε τραγικές εικόνες που συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Ο άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να στέργει πάντοτε στο άκουσμα του κλάματος του πεινασμένου παιδιού, στην δυσκολία του ξεριζωμένου, στην απελπισία του φτωχού. Καθήκον μας και διακαή μας επιθυμία η επιστροφή της ελπίδας στον πολίτη…της ελπίδας για έναν καλύτερο αύριο.
Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο κατά συνέπεια δε μοιάζει να είναι μία απλή υποχρέωση. Είναι αυτονόητη προτεραιότητα. Και ένα χαμόγελο περισσότερο αποτελεί μια νίκη. Αυτή είναι η επιδίωξη, αυτή θα είναι και η επιτυχία μας. Πολιτική όχι για την πολιτική αλλά για την προσφορά και την ευαγή πορεία. Εξάλλου είμαι πέρα και πάνω από όλα πολύτεκνος πατέρας και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα που ζεί μια οικογένεια σήμερα. Είμαι έτοιμος προσωπικά να εργαστώ-εφόσον θα μου ζητηθεί από τον περιφερειάρχη στη νέα του θητεία- σε δομές και δράσεις που έχουν ως στόχο και αντικείμενο την τόνωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Μαζί σας θα δώσουμε την μάχη για το καλύτερο αύριο, μαζί θα φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου