Ειδήσεις

Χάνουμε 1 εκατ. Ρώσους και Ουκρανούς το 2022

Επί ξηρού ακμής βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού και του Real Estate στην Ελλάδα που ωφελούνται έμμεσα ή άμεσα από τον εισερχόμενο Τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι περισσότεροι εξ αυτών περίμεναν εναγωνίως το come back των Ρώσων φέτος με την επιστροφή των πτήσεων σε όλη την Ελλάδα μετά από 2 έτη πανδημίας και πλέον βλέπουν ζοφερό το μέλλον τουλάχιστον για τα 2 προσεχή έτη. Μόνο το Tez Tour ήταν έτοιμος να φέρει 250,000 τουρίστες από τα 2 κράτη και δεν αναμένει να φέρει περισσότερους από 60.000, όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο Διευθύνων Σύμβουλος του TEZ Ρωσίας κ. Δημήτρης Χαριτίδης. Όπως σημειώνει ο κ. Χαριτίδης ισχυρό πλήγμα θα δεχτεί ο τουρισμός πολυτελείας και όχι μόνο σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική και Κυκλάδες (αν και εκεί εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το κενό από άλλες αγορές), ενώ παράπλευρες απώλειες θα υποστεί και ο κλάδος του Real Estate με εκατοντάδες ακυρώσεις συμβολαίων Golden Visa.

Ο CEO της TEZ Tour προσθέτει ότι μεγάλοι κερδισμένοι για φέτος, η ουδέτερη και φθηνή Τουρκία και η Αίγυπτος, ενώ στους ωφελημένους καταγράφεται και η Κίνα με επίκεντρο τον προορισμό Χαϊνάν.

Φέτος ειδικά στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έλθουν σχεδόν 1 εκατ. Ρώσοι και Ουκρανοί. Πάντως στοιχείο που θα κρίνει τα ταξίδια των Ρώσων των οποίων το εισόδημα φαντάζει μειωμένο λόγω της υποτίμησης στο Ρούβλι, είναι η σύνδεση των διατραπεζικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το Intourist χρονιά ρεκόρ στις επισκέψεις Ρώσων στην Ελλάδα με αφίξεις 1.450.000 τουριστών αποτέλεσε το 2013. Ήδη ανακοινώθηκε η ακύρωση της MITT, λογική εξέλιξη μετά την απαγόρευση των πτήσεων σε 36 κράτη.

«Ψυχραιμία και αναμονή» χαρακτηρίζει τη στάση του ξενοδοχειακού κόσμου της Ελλάδας, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται μεγάλες ακυρώσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα η παρούσα κατάσταση.

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει ότι: «προφανώς και φοβίζει τον οποιοδήποτε η κατάσταση στην Ουκρανία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δύσκολη συνθήκη».

Το ΞΕΕ με ψυχραιμία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, με τον κ. Βασιλικό να ξεδιπλώνει τα τρία επίπεδα στα οποία έχει πέσει το βλέμμα των εμπειρογνομώνων του κλάδου. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους η πρώτη επίδραση της κρίσης για τα ξενοδοχεία.

Το μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία της χώρας είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.

«Οτιδήποτε γίνει ή δεν γίνει στην Ουκρανία από εδώ και πέρα, το πληρώνει ήδη η Ελλάδα και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της και θα το πληρώσει και στο μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.
Βέβαια εκτιμά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους.

Πρόβλημα τα αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους TO’s
Εστιάζοντας στις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, η παρούσα σύρραξη είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις όποιες ροές είχαν προγραμματιστεί από Ρωσία και Ουκρανία για φέτος. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ροές από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν ήταν μεγάλες.

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται σε κάποιους ξενοδόχους που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους, τονίζει ο κ. Βασιλικός, αλλά εκφράζει την πίστη του ότι αυτοί θα έχουν τον χρόνο να αναδιαρθρώσουν τις αγορές που θα απευθυνθούν για να προσελκύσουν πελάτες.

ΗΠΑ
Στον αντίποδα, σημαντικός θα είναι αντίκτυπος της κρίσης για την Ελλάδα, αν επηρεαστεί η αγορά των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι έχει ξεχωρίσει. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, εάν η σύρραξη πάρει διαφορετική εξέλιξη, θα επηρεάσει και άλλες αγορές με κύρια αυτή των ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί, οι Αμερικάνοι δύσκολα θα ταξιδεύσουν φέτος Ευρώπη αν υπάρχουν απρόοπτες εξελίξεις.

«Επειδή δεν έχουν καθαρή εικόνα της γεωγραφικής απόστασης Ελλάδας και Ουκρανίας» υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ταξιδεύσουν φέτος στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα «πονέσει», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ περίπου 1,2 δις ευρώ το 2019 (6,7% του συνόλου). Μάλιστα οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 47% των αντίστοιχων των εννέα πρώτων μηνών του 2019.

Για φέτος η πρώτη απευθείας νέα πτήση από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νέου θερινού προγράμματος της Delta, να προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 7 Μαρτίου.

Φόβος για τα «μικρομεσαία νοικοκυριά»
Εν τω μεταξύ και ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, από την Κρήτη, που στο παρελθόν ξεχώριζε για τις αυξημένες ρωσικές ροές, εκφράζει τον φόβο του για τις οικονομικές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από την παρούσα κρίση.

Εξηγεί δε ότι, οι οικονομικές επιπτώσεις, από την αύξηση του κόστους ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά της μεσαίας οικονομικής τάξης, μπορεί να επηρεάσουν και την βούληση τους για διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με διεθνείς φορείς, προκειμένου να καταγράψει τα νέα δεδομένα.

Πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου