Κάθε ώρα που περνάει οι συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη χειροτερεύουν. Οικογένειες με μωρά παιδιά στήνουν τις σκηνές και τις κουβέρτες τους μέσα στις λάσπες, καθώς χθες τη νύχτα έβρεξε καταρρακτωδώς και σήμερα το κρύο είναι τσουχτερό στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στην περιοχή και φιλοξενεί περί τα 12.000 άτομα.
Με τις συνθήκες υγιεινής να είναι ανύπαρκτες και τα παιδιά να παίζουν μέσα στα σκουπίδια, οι γιατροί χωρίς σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιστατικά των προσφύγων που έχουν αρρωστήσει και υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση των επιδημιών, αναφέρει το Mega. “Υπάρχει ανησυχία αλλά μέχρι στιγμής είμαστε στα επιτρεπτά όρια. Δεν έχουμε έξαρση κάποιας αρρώστιας ή επιδημίας”, δήλωσε ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής των γιατρών χωρίς σύνορα.
Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και στο Ελληνικό. Σε ερασιτεχνικό βίντεο που εξασφάλισε το Mega, διακρίνονται οι σωροί των σκουπιδιών, που βρίσκονται μέσα στις τουαλέτες του πρώην αεροδρομίου, δίπλα από τον χώρο που έχουν απλώσει τις κουβέρτες τους οι πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά εκεί.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι γιατροί του κόσμου, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Ελληνικό, καθώς εκφράζουν ανησυχίες ακόμη και για τη δική τους υγεία.
Στην πλατεία Βικτωρίας η βροχή έπιασε απροετοίμαστους τους μετανάστες, που έψαχναν τη νύχτα ένα καταφύγιο κάτω από τα μπαλκόνια. Η κατάσταση πάντως είναι και εκεί εκτός ελέγχου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να ζητά να αδειάσει η πλατεία. Share this:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ