Συνεντεύξεις

Π. Κονταράτος: «Αυτή δεν είναι αυτοδιοίκηση αλλά… ετεροδιοίκηση»

«Τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση έχει υποβαθμιστεί. Δεν είναι πλέον αυτοδιοίκηση αλλά έτερο- διοίκηση. Απλά δεχόμαστε εντολές. Μας χρησιμοποιούν για να διαχειριζόμαστε, πολύ δύσκολα πράγματα και να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα των πολιτών κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν σε κανένα να πιστεύει πως έχουμε ΤΑ».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να λειτουργούν όλοι οι Δήμοι μέσα σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Αλλά για να μπορούν να ανταποκριθούν, θα πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες λειτουργικές δομές. Χωρίς αυτές πώς μπορούν να απαιτούν από τους δήμους, να λειτουργούν θεσμικά και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις», τονίζει ο κ. Κονταράτος.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας περιγράφει και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας.
Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές δηλώνει:

«Πιστεύουμε πως παρά το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε σημαντικά πράγματα. Θεωρώ πως η Αστυπάλαια έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτή τη μεταβατική περίοδο, την εμπειρία μας και τη διάθεση προσφοράς. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα το καλό του τόπου. Το ποιος θα είναι δήμαρχος θα το επιλέξουν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας».

Η συνέντευξη του κ. Πανορμίτη Κονταράτου, αναλυτικά:
• Ποια ήταν η τύχη των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους δημάρχους της περιοχής μας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση;
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ εμείς οι δήμαρχοι των μικρών νησιών εκφράσαμε την αγανάκτησή μας γιατί οι προτάσεις μας, οι οποίες ως στόχο είχαν την επίλυση των προβλημάτων δεν λαμβάνονται υπόψη από τα αρμόδια υπουργεία. Αποτελεί ερωτηματικό αν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στους μικρούς ΟΤΑ που πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η γραφειοκρατία είναι στο απόγειό της, δυστυχώς.

• Θεωρείτε πως το κράτος αδιαφορεί για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση έχει υποβαθμιστεί. Δεν είναι πλέον αυτοδιοίκηση αλλά έτερο- διοίκηση. Απλά δεχόμαστε εντολές. Μας χρησιμοποιούν για να διαχειριζόμαστε πολύ δύσκολα πράγματα και να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα των πολιτών κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν σε κανένα να πιστεύει πως έχουμε ΤΑ.

• Είναι χειρότερα τα πράγματα τώρα για την ΤΑ;
Επικαλούμαι την τελευταία ομιλία του δημάρχου Λάρισας κ. Τζανακούδη ο οποίος είναι και στο προεδρείο της ΚΕΔΕ. Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη περιοχή του. Αναλογιστείτε λοιπόν, τι γίνεται σε δήμους που έχουν ελάχιστο προσωπικό. Σκέφθηκε αλήθεια κανείς αν αυτοί οι ΟΤΑ μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την απίστευτη γραφειοκρατία; Ουσιαστικά μας λένε να κόψουμε το λαιμό μας. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και μας εξοργίζει.

• Είναι μονόδρομος, λοιπόν, η βελτίωση του Καλλικράτη;
Αυτό είναι και το λογικό. Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να λειτουργούν όλοι οι Δήμοι μέσα σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Αλλά για να μπορούν να ανταποκριθούν θα πρέπει να τους δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες λειτουργικές δομές. Χωρίς αυτές πώς μπορούν να απαιτούν από τους Δήμους να λειτουργούν θεσμικά και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Δεν χρειάζεται κανείς να σκεφθεί ιδιαίτερο το θέμα αυτό. Η απλή λογική δίνει την απάντηση.

• Παρουσιάζει ο τομέας Υγείας σοβαρά προβλήματα;
Στον τομέα της Υγείας η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Δυστυχώς στο σύνολο των μικρών νησιών και όχι μόνο ο κανόνας είναι να υπηρετεί ένας και μόνο γιατρός. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν γιατρός.

• Καλύπτονται οι ανάγκες από ένα γιατρό;
Όχι, βέβαια. Είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους. Ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο που διπλασιάζεται ο πληθυσμός το πρόβλημα επιδεινώνεται. Στην Αστυπάλαια υπάρχει μόνο μια γιατρός . Η γυναίκα εδώ και δυο χρόνια, ζητά να της δοθεί άδεια και το αίτημά της δεν έχει γίνει δεκτό. Τι άλλο να πω για να περιγράψω την κατάσταση;

• Είναι σε καλό επίπεδο η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού;
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι στα πλαίσια των προηγούμενων χρόνων. Θα έλεγα πως τα προβλήματα είναι γνωστά. Δυστυχώς, άλλα ζητήματα έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επίκαιρα, όπως αυτά που προαναφέραμε. Οι Δήμοι θα πρέπει να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

• Θα είστε ξανά υποψήφιος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Ναι, θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Με την ομάδα που συνεργάζομαι το συναποφασίσαμε. Πιστεύουμε πως παρά το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε σημαντικά πράγματα. Θεωρώ, πως η Αστυπάλαια έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτή τη μεταβατική περίοδο, την εμπειρία μας και τη διάθεση προσφοράς. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα το καλό του τόπου. Το ποιος θα είναι δήμαρχος θα το επιλέξουν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την επόμενη πενταετία; Σας φοβίζει η επόμενη πενταετία;
Δεν με φοβίζει η μεγάλη διάρκεια της θητείας. Αυτό που θα τεθεί ως προτεραιότητα είναι η στελέχωση και καλύτερη οργάνωση του Δήμου Αστυπάλαιας ώστε ο εκάστοτε δήμαρχος να μπορεί να δουλεύει. Δυστυχώς, όπως είναι η κατάσταση, λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ δύσκολο και τα βγάζουμε πέρα γιατί καταθέτουμε την ψυχή μας.

• Ο Δημοτικός Φόρος πρέπει να διατηρηθεί;
Θεωρώ πως ναι. Δεν θα είναι ιδιαίτερες οι επιπτώσεις για το Δήμο Αστυπάλαιας, αν λείψει ο πόρος αυτός. Στους μικρούς ΟΤΑ δεν αναλογούν πολλά χρήματα. Τεράστιο πρόβλημα θα έχουν οι τουριστικοί Δήμοι. Αν γίνει η κατάργηση βίαια οι μεγάλοι ΟΤΑ του νομού θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν προχωρήσουν στην κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, θα πρέπει να βρουν άλλους πόρους για την αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας. Δεν μπορεί αυτό να γίνει έτσι χαλαρά. Προτιμότερο θα ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ να επεκταθεί και σε άλλα νησιά που έχουν ανάγκες σε πόρους.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι για την αυτοδιοίκηση;
Πρέπει να λειτουργούμε με ωριμότητα. Να δείξουμε ως άνθρωποι της ΤΑ πως έχουμε γίνει πιο ώριμοι στη διάρκεια των ετών που έχουν περάσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου