Πολιτιστικά

Παρούσιαση βιβλίου: «Η αποπλάνηση του εθισμού» του Δαμιανού Δουίτση

Ο Δαμιανός Δουίτσης υπήρξε εξαρτημένος από αλκοόλ, ναρκωτικά και τζόγο για δεκαπέντε χρόνια. Μετά από αποτυχημένες  προσπάθειες στην Ελλάδα, απεξαρτήθηκε το 1991 σε ιδιωτικό κέντρο στην Αγγλία, στην ηλικία των 32 ετών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, θέλησε να μεταφέρει το μήνυμα και την τεχνογνωσία κι έτσι αφιερώθηκε στη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας ναρκομανών, αλκοολικών, τζογαδόρων και υπερφάγων, εντάσσοντας και τις οικογένειες  τους στην θεραπευτική διαδικασία για καλύτερα αποτελέσματα.

Έπειτα από δέκα χρόνια προσφοράς, ιδρύει και χρηματοδοτεί την Μ.Κ.Ο. «Όασις». Οργανώνει πλήθος ημερίδων, σεμιναρίων, δημοσίων διαλόγων και επιστημονικών συνεδρίων, ενώ  παίρνει μέρος σε διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή των εθισμένων και στην κατάρριψη του στίγματος, με πλήθος παρουσιάσεων στα Μ.Μ.Ε., όπου με άλλους επώνυμους, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δημοσιοποίησε το πέρασμα του από τον εθισμό. Εισήγαγε την έννοια της «ασθένειας» του εθισμού και του όρου «εθιστική προσωπικότητα».

Συνεργάστηκε με πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στον τομέα της απεξάρτησης(προέδρους ΟΚΑΝΑ, Υπουργείο Υγείας, θεραπευτικές κοινότητες, ψυχιάτρους). Υλοποίησε τρεις έρευνες για τον αλκοολισμό στους νέους.

Συνέδεσε την επιστημονική κοινότητα με τον θρησκευτικό χώρο με θεαματικά αποτελέσματα στην θεραπευτική διαδικασία.

Το 2006 σπούδασε Συμβουλευτική Τοξικοεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ κι από τότε ασχολείται επαγγελματικά και αποκλειστικά στον χώρο της απεξάρτησης.

Έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «Η αποπλάνηση του εθισμού» και άρχισε να εκδίδει το περιοδικό της «Όασις» με την ονομασία «OasisMagazine».

Έθεσε υποψηφιότητα ως Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δαμιανός Δουίτσης αποτελεί πρόσωπο αναφοράς τα τελευταία 26 χρόνια για τα προγράμματα των «12 Βημάτων», δίνοντας διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα  και βοηθώντας στην δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου