Ειδήσεις

Υψηλοί τόνοι από Ν.Δ. ενόψει προγραμματικών

Με την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπη με το δίλημμα της τυφλής σύγκρουσης με την Eυρωζώνη ή της πλήρους ανατροπής όσων πρεσβεύει και της λήψης σκληρών μέτρων πορεύεται η ηγεσία της Ν.Δ. στον νέο κοινοβουλευτικό και πολιτικό κύκλο που ανοίγει σήμερα με την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Η σύγκρουση μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού κλιμακώνεται εκ νέου ενόψει και της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Εν προκειμένω, η κριτική αφορά τις αναφορές του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών περί διεφθαρμένης και χρεοκοπημένης χώρας, φράσεις που -κατά τη Ν.Δ.- ταυτίζονται με όσα έλεγε, στην αρχή του κυβερνητικού του βίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου πριν οδηγήσει την Ελλάδα στο Μνημόνιο.

H σημερινή (ώρα 13.00) προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναμένεται να αποτελέσει την «προθέρμανση» του κ. Σαμαρά έναντι της αντιπαράθεσης που αναμένεται να επιδιώξει κατά την καταληκτική συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβεί σε πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2012-2014 και να υπερασπιστεί τις βασικές επιλογές της κυβέρνησής του, ενώ θα προχωρήσει σε προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για τους κινδύνους να βρεθεί η Αθήνα σε μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Καθώς η πίεση του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνεται, ενώ οι προσπάθειες του κ. Αλ. Τσίπρα για αναζήτηση συμμάχων μοιάζουν να είναι χωρίς αποτέλεσμα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη διασφάλισης της συνοχής της Ν.Δ.. «Δεν είμαστε εδώ για να δικαιωθούμε μέσω μιας αποτυχίας της κυβέρνησης ή μιας τραγωδίας για τη χώρα… είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την παραμονή της σε ευρωπαϊκή πορεία», σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενόψει της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κ.Ο. Ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να περιγράψει συγκεκριμένα και τα επόμενα βήματα στο εσωκομματικό πεδίο (ανασύνταξη κόμματος, σύγκληση οργάνων) καθώς το κλίμα παραμένει εξαιρετικά τεταμένο. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται και η νέα σύγκληση της Κ.Ο. για ανοιχτή συζήτηση με τους βουλευτές, στους οποίους δεν προβλέπεται να δοθεί ο λόγος σήμερα. Απ’ όσα πει ο κ. Σαμαράς θα κριθεί και η ομαλή ή μη ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης. Αν και, με την απόσυρση της κ. Αννας Ασημακοπούλου, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ύπαρξης άλλου υποψηφίου για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο., ουδείς μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν εντάσεις επί της διαδικασίας.

Ο Κ. Καραμανλής

Ο τέως πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα των κινήσεων στο εσωτερικό του κόμματος, που, επί του παρόντος, δεν παίρνουν τον χαρακτήρα ευθείας αμφισβήτησης, τουλάχιστον από τα στελέχη που φέρονται να κινούνται για την «επόμενη μέρα». Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και ο κ. Κ. Καραμανλής που φέρεται να μην ενθαρρύνει οποιαδήποτε κίνηση θα δοκίμαζε, σε αυτή τη συγκυρία, την ενότητα της Ν.Δ. Ωστόσο, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, όλοι μιλάνε με όλους, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επί του παρόντος το «διά ταύτα». Μόνον χθες, ο κ. Ιορδ. Τζαμτζής σημείωσε ότι θα θέσει ζήτημα ηγεσίας στο συνέδριο, όποτε κι αν αυτό συγκληθεί, ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε, με νόημα, πως αν η Ν.Δ. τα είχε κάνει όλα σωστά, δεν θα έχανε τις εκλογές.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου