Ειδήσεις

Οριστικό «λουκέτο» στην Proton Bank

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την οποία ο κατηγορούμενος για το τραπεζικό σκάνδαλο ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική η σύσταση της «Νέας Proton Βank».

Σύμφωνα με την υπ” αριθμ. απόφαση 419/2014), δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς ότι ο διορισμός επιτρόπου ήταν αντισυνταγματικός, αντίθετος στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τη νομοθεσία (άρθρο 63 του Ν. 3601/2007). Ούτε δέχθηκαν οι δικαστές τον ισχυρισμό της Proton ότι το κλείσιμο της επίμαχης Τράπεζας αποτελεί κύρωση. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι το κλείσιμο της επίμαχης Τράπεζας είναι προβλεπόμενο διοικητικό μέτρο.

E2D390E7582B22D0217DA094F74B2B02

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης η Ολομέλεια αναφέρει ότι το 2001 χορηγήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος άδεια ίδρυσης της «Τράπεζας Επενδυτικών Δραστηριοτήτων», η οποία το 2006 μετονομάσθηκε σε «ProtonΤράπεζα Α.Ε.».

Το 2010 από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος επιβλήθηκαν στην Proton κυρώσεις λόγω υπερβάσεων κατά 126.635.000 ευρώ των ορίων μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, ενώ εντοπίστηκαν δάνεια υψηλού κινδύνου προς συγκεκριμένες εταιρείες.

Ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο (2011) δύο έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκε πληθώρα προβλημάτων και πρακτικών παραβιάσεων της τραπεζικής νομοθεσίας, όπως είναι εξαιρετικά αδιαφανές καθεστώς ελέγχου των συναλλασσόμενων με την Proton εταιρειών και ειδικά εξωχώριων εταιρειών, επικίνδυνες πιστωτικές επεκτάσεις, κλπ. Ακόμη, εντοπίστηκε ζημιά 445.608.000 ευρώ από μη είσπραξη απαιτήσεων.

Όμως οι εξηγήσεις που έδωσε η Proton για τα μελανά αυτά σημεία της στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν κρίθηκαν πειστικές. Έτσι, τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε επίτροπος. Σε σχετική έκθεση του επιτρόπου του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αναφέρεται ότι έχει διαπιστωθεί αδυναμία του βασικού μετόχου κ. Λαυρεντιάδη να ενισχύσει με κεφάλαια την Proton, ενώ η δέσμευσή του για αύξηση του κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Ακόμη, ο επίτροπος αναφέρει στην έκθεση του ότι θα είχε αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα η θέση της Proton σε εκκαθάριση και για το λόγο αυτό πρότεινε την ανάκληση της άδειας της.

Στην προσφυγή του, ο Λ. Λαυρεντιάδης ζητούσε να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική:

1) Η από 9.10.2011 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» και τέθηκε υπό εκκαθάριση και

2) Η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου