Τοπικές Ειδήσεις

Κατήγγειλε την σύμβαση παραχώρησης του «Ηχος και Φως» η ομώνυμη εταιρεία

Με πολυσέλιδη εξώδικη δήλωση καταγγελία τής από 28.02.2018 Σύμβασης Παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του οπτικοακουστικού θεάματος στο Δημοτικό Ανθόκηπο της Πλατείας Ρίμινι Ρόδου, απάντησε στον Δήμο Ρόδου η εταιρεία «Ηχος και Φως ΑΕ».
Η εταιρεία διατείνεται ότι εξάντλησε κάθε εύλογη προσπάθεια για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση της σύμβασης και την καταγγέλλει «ενόψει της άκρως αντισυμβατικής και εξόχως καταχρηστικής συμπεριφοράς του Δήμου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται ουσιωδώς η ομαλή εκτέλεση των συμβατικών εργασιών, να έχει επέλθει πλήρης ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας της Σύμβασης και να έχει καταλήξει κατάφωρα ετεροβαρής εις βάρος της».
Αφού αναφέρεται εισαγωγικά στο ιστορικό της σύναψης της συμβάσεως υποστηρίζει ότι όλα τα αιτήματα παράτασης των εργασιών ήταν νόμιμα και ορθώς ικανοποιήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Υποστηρίζει εκ νέου ότι με την αρ. 239/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου απορρίφθηκε με μη νόμιμη αιτιολογία το από 24.04.2020 αίτημα τέταρτης παράτασης της εταιρείας.
Ισχυρίζεται ότι τέθηκε χρονικό διάστημα 75 ημερών στην εταιρεία προκειμένου να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική Διακήρυξη, τόσο ως προς την ολοκλήρωση των εργασιών, όσο και ως προς την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών τις οποίες αμφισβητεί ότι έχει και αναφέρει ότι ουδέποτε προσδιορίσθηκαν επακριβώς, ειδικώς και εμπεριστατωμένως οι «δήθεν» συμβατικές της παραλείψεις, αφετέρου, ουδέποτε είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επισημαίνει ότι έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της παραπάνω απόφασης ασκώντας αφενός διοικητική προσφυγή-ένσταση ενώπιον του Δήμου, αφετέρου προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.
Με τη με αρ. 450/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου απορρίφθηκε η παραπάνω προσφυγή-ένστασή της και έχει προσφύγει και κατά της τελευταίας αυτής απόφασης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς που εκκρεμεί προς εκδίκαση.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της Σύμβασης ήταν επιβεβλημένο να παραταθεί καθώς η ολοκλήρωση των εργασιών εμποδίζεται από λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της, ενώ επίσης συντρέχει περίπτωση ανωτέρας βίας.
Ειδικότερα, οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε και έπρεπε να χορηγηθεί παράταση του χρονοδιαγράμματος ‏ολοκλήρωσης εργασιών, όπως υποστηρίζει αφορούν:

-Σε καθυστερήσεις οι οποίες εμποδίζουν την ‏ολοκλήρωση των εργασιών και οι οποίες δεν οφείλονται στην ίδια όπως η έγκριση της ‏επικαιροποιημένης μελέτης εφαρμογής και οι εργασίες υλοποίησης των έργων διαμόρφωσης του χώρου πρόσβασης και στάθμευσης, τις οποίες έχει αναλάβει ο Δήμος Ρόδου και οι εργασίες σύνδεσης του κεντρικού δικτύου αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, αφού αυτές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κατά τη φάση διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης.
Τονίζει ότι συντρέχει γεγονός ανωτέρας βίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού και των αποτελεσμάτων που αυτή είχε στις εργασίες ενώ ισχυρίζεται ότι η παράταση είναι και προς το συμφέρον του έργου, καθώς τυχόν έναρξη της λειτουργίας του πάρκου υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποβεί επιζήμια, ιδίως ενόψει των εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική κίνηση.
‏Διατείνεται παραπέρα ότι έχει ήδη επενδυθεί από την εταιρεία ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του συμβατικού προϋπολογισμού.
Η εταιρεία υποστηρίζει με το εξώδικό της ότι ο Δήμος επέλεξε να εμμείνει σε μία στείρα και αναιτιολόγητη άρνηση, η οποία εμποδίζει τη βιώσιμη εκτέλεση της Σύμβασης και οδηγεί στην ανατροπή της οικονομικής της ισορροπίας.
Υποστηρίζει ακόμη ότι ο Δήμος δεν προχωράει ούτε στην καταγγελία της Σύμβασης παρότι έχει παρέλθει όχι μόνο η προθεσμία των 75 ημερών που έταξε σχετικά αλλά διάστημα οκτώ μηνών.
Σημειώνει δε ότι το δικαίωμα της αναθέτουσας να καταγγείλει τη Σύμβαση επιδρά στην εκτέλεση του έργου και επομένως δεν μπορεί να παραμένει σε αμφιβολία επ’ αόριστον.
Διατείνεται επιπλέον ότι ο Δήμος Ρόδου μεροληπτεί έναντι της εταιρείας Στήριξης Τεχνική ΑΕ (βασικός μέτοχος με ποσοστό 63% της εταιρείας Ήχος και Φως ΑΕ) και αναφέρεται στην πορεία κι άλλων συμβάσεων στις οποίες μετέχει και συγκεκριμένα αυτή της αποκομιδής των απορριμμάτων και του έργου των LED.
Mε την ίδια εξώδικη δήλωση­ επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος ή/ και αξίωσής της, τόσο όσων έχουν ήδη ασκηθεί όσο και όσων έχει δικαίωμα να ασκήσει εφεξής.
Ιδίως δε επιφυλάσσεται ως προς την διεκδίκηση της ζημίας που υποστηρίζει ότι έχει υποστεί από τη συμπεριφορά του Δήμου στο πλαίσιο της Σύμβασης έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερα από 1.200.000 € για το συγκεκριμένο έργο, όπως και από οποιαδήποτε διαφυγόντα κέρδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου