Αδιαμφισβήτητα οι μεγάλες κρίσεις, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες. Και επειδή στα νησιά μας δεν λείπουν τα δημιουργικά μυαλά, η καινοτομία σε χαλεπούς καιρούς, έχει δοκιμαστεί πολλές φορές.

Επί πλέον, η παρατεταμένη κρίση λόγω διαφόρων αιτιών, έχει ως αποτέλεσμα και τον διαφορετικό προσδιορισμό στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα, εστιάστηκε και στον τρόπο διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια, οι πλέον διάσημοι και αρεστοί στο κοινό γαστρονόμοι, είναι αυτοί, που αξιοποιούν στο έπακρο τα δώρα της φύσης. Τα αγαθά της θάλασσας, του βουνού και του κάμπου. Πρωτοστάτες για τις δικές μας νησιωτικές προτιμήσεις, είναι αυτοί που εξελίσσουν τις γνώσεις τους στη Μεσογειακή διατροφή. Η αναθεώρηση αυτή, των μέχρι πρότινος πρόχειρων, διατροφικών συνηθειών, έκανε τους σεφ να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά οφέλη της υγιεινής διατροφής και εμάς, να τα ακολουθήσουμε.

Οι μάγιστροι της γαστρονομίας αναζητούν επίμονα να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως, ακόμα ένα παραπάνω υλικό από τη

στεριά και τη θάλασσα και οι εξειδικευμένοι της γευσιγνωσίας, βρίσκουν τον τρόπο να υμνήσουν κάθε νέα προσπάθεια που βασίζεται σε αυτό. Κάθε προστιθέμενο στοιχείο που ταιριάζει και εξελίσσει μια συνταγή, προσδίδει ακόμα μια διατροφική αξία στη γεύση και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Επεκτείνει τη ζωή μας…

Ο Καλύμνιος Executive Chef Δημήτρης Κουλλιάς, είναι γνωστός για την προσήλωσή του σε στόχους, την επιμονή, αλλά και τη συνέπεια, την εντιμότητα με την οποία διαχειρίζεται την μαγειρική τέχνη και τη φαντασία που ο ίδιος καλλιεργεί, αξιοποιώντας κάθε υλικό, που έχει στα χέρια του. Ο «φανατισμός» στην αναζήτηση, μέχρι να επιτύχει τον τέλειο γευστικό και οπτικό συνδυασμό, είναι το γνωστό χαρακτηριστικό του.

Οι δοκιμές του άπειρες, για κάθε υλικό και κάθε πιάτο. Το πείσμα του, ατελείωτο. Όπως λέει ο ίδιος «η απελευθέρωση που αισθάνεται μέσα από το αποτέλεσμα των γαστρονομικών δοκιμών, είναι η δύναμη που παίρνει για να κατακτήσει ακόμα ένα υψηλότερο, γευστικό σκαλοπάτι».

Είναι φυσικό, αυτή η αναζήτηση, να τον οδηγεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, από τα συνηθισμένα. Έτσι, στο ορεινό χωριό Πυλί της Κω, ο Σεφ δημιούργησε το γαστρονομικό εργαστήρι FOX. Το όνομα «Φωλιά της Αλεπούς» εμπεριέχει την ορεινή τοποθεσία του Πυλίου, συνδυαζόμενο με το σπιρτάτο, αλεπουδίστικο πνεύμα.

Στο εργαστήρι γαστρονομίας FOX, προσκεκλημένοι του Δημήτρη Κουλλιά θα είναι διάσημοι έλληνες και ξένοι σεφ, δημοσιογράφοι γευσιγνωσίας, και απόφοιτοι σχολών γαστρονομίας που έχουν αριστεύσει, με σκοπό την έρευνα, την επίδειξη συνταγών βασισμένων πάνω σε παλιά και νέα υλικά της φύσης, φυτά και βότανα της Δωδεκανησιακής γης και γαστρονομικούς θησαυρούς του Αιγαίου πελάγους, προσελκύοντας έτσι, ένα πρωτόγνωρο είδος επισκεπτών στην Κω, όπου ο ίδιος ζει.

Ήδη, ενδιαφέρον για το ερευνητικό εργαστήρι γαστρονομίας, έδειξε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος θα έχει συνάντηση εντός των ημερών με τον Δημήτρη Κουλλιά, προκειμένου να συζητήσουν για τη νέα, καινοτόμο τουριστική προοπτική που ανοίγεται για την Κω, παράλληλα με την αύξηση του επιπέδου γαστρονομίας στο νησί.

Οι σεφ, θα επιδίδονται στην εξέλιξη παλαιών και την έρευνα νέων, εποχιακών γεύσεων, αλλά και στην ανακάλυψη και αξιοποίηση νέων υλικών της ελληνικής φύσης.

Τα πιάτα, θα σερβίρονται και θα δοκιμάζονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε τραπέζι για λίγους, αλλά εξειδικευμένους στη μαγειρική τέχνη. Γνωστοί σεφ, γευσιγνώστες και δημοσιογράφοι της γαστρονομίας, ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον και αναμένεται να επισκεφθούν το εργαστήρι γαστρονομικής έρευνας και δημιουργίας FOX του Δημήτρη Κουλλιά, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον γαστρονομικού ενδιαφέροντος τουρισμό στο νησί της Κω.

Άλλωστε, το ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι, ασχολούνται με τη μαγειρική τέχνη, έχει ως αφορμή την έμπνευση και τη δημιουργικότητα κάποιων, πριν από αυτούς που ξεκινούν τώρα. Και ένας από τους γνωστούς σεφ που δίδαξαν και διδάσκουν γαστρονομικό μεράκι, είναι ο Δημήτρης Κουλλιάς.

Ως ανήσυχο πνεύμα αναζήτησης, ο ίδιος, δημιούργησε όπως έχουμε αναφέρει ξανά, το «πατέ φούσκας» εγκλωβίζοντας τη γεύση του βυθού της θάλασσας και των ηλιοκαμένων βράχων, σε ένα βάζο με μαγευτικές, νοσταλγικές μυρωδιές. Στο ταξίδι του, ο Δημήτρης Κουλλιάς, προσθέτει τώρα και την «πηχτή από σμέρνα»…

Ιδιαίτερα υπερήφανοι δηλώνουν η Πρόεδρος Μαρία Βάλλα και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», για το νέο εγχείρημα του Καλύμνιου Executive Chef Δημήτρη Κουλλιά. Έτσι και αλλιώς, η μαγειρική τέχνη είναι κουλτούρα… Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας από παλιά της μαμάς και της γιαγιάς, με τα ντόπια, αγνά υλικά, φτειαγμένα με πολλή αγάπη. Είναι ο τόπος που γεννήθηκαμε, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, ο χρόνος που μας παραπέμπει στη μακρινή εποχή των παιδικών μας χρόνων… Σε πείσμα των καιρών, όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα μέσα μας, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες κρίσεις και αν μας χτυπήσουν την πόρτα. Η δημιουργικότητα που βασίζεται πάνω στην κουλτούρα μας, είναι η απάντηση…

 

Η Πρόεδρος

Μαρία Βάλλα

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ