Ειδήσεις

Πενθήμερες εκδρομές: Από καραμπόλα… μπορεί να ευνοηθεί η Ρόδος

Τα πάνω-κάτω στις σχολικές εκδρομές, έφερε διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων για απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου που εκδόθηκε πριν από περίπου από έναν χρόνο (Μάρτιο του 2017, σχετικά έχει γράψει η «δ») και ουσιαστικά δεν επιτρέπει τις εκδρομές στο εξωτερικό για τις πενταήμερες εκδρομές των μαθητών, παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ορίζονται αλλαγές στις σχολικές εκδρομές – εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.
Σύμφωνα δε με την διευκρινιστική εγκύκλιο, που ουσιαστικά βάζει φρένο στις μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδρομών, μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
– εκπαιδευτικές ανταλλαγές
– αδελφοποιήσεις σχολείων
– εκπαιδευτικά προγράμματα
– προγράμματα διεθνών οργανισμών
– συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες
– προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας
Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα διαφοροποιήσει σημαντικά το τοπίο των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας και δεν αποκλείεται η Ρόδος να καταφέρει να κερδίσει έδαφος, το οποίο έχει απωλέσει στα τελευταία χρόνια, με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Ο στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας που ελήφθη η απόφαση αυτή, είναι να μην αδικούνται μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα για προορισμούς εκτός Ελλάδας.
Όπως εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες, που μίλησαν στην «δ», και ειδικεύονται στις σχολικές εκδρομές είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς ήδη πολλά σχολεία που προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν χώρες του εξωτερικού για τις πενθήμερες εκδρομές τους, έχουν επικοινωνήσει με πρακτορεία προκειμένου να ενημερωθούν για διαθέσιμα πακέτα στους πάλαι ποτέ παραδοσιακούς μαθητικούς προορισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, που από πρωταγωνίστρια είναι πλέον ουραγός στον συγκεκριμένο τουριστικό τομέα.
Όπως δήλωσε στη «δ», η εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου της Θεσσαλονίκης “Choice Travel” Ευαγγελία Ιωακιμείδου, που πρακτορεύεται χρόνια μαθητές από τη βόρεια Ελλάδα και στηρίζει τη Ρόδο – γι αυτό άλλωστε και έχει τιμηθεί από τοπικούς φορείς – φαίνεται πως μέχρι στιγμής οι μαθητές που έχουν επιλέξει τη Ρόδο για τις μαθητικές εκδρομές τους θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, που δεν ξεπέρασαν τους 1.200. Όμως, σύμφωνα με την κ. Ιωακιμείδου, είναι πολύ πιθανόν η απόφαση αυτή του υπουργού Παιδείας, να διαφοροποιήσει στο εξής τα δεδομένα και να αυξηθεί ο αριθμός των εκδρομέων μαθητών στο νησί μας, ωστόσο αυτό θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες.
Παρά τις προσπάθειες όμως που γίνονται σε τοπικό επίπεδο στα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η παρατεταμένη αποχή του νησιού από την προσέλκυση μαθητών, την έχει θέσει εκτός συναγωνισμού και με μεγάλη δυσκολία θα καταφέρει να ανακάμψει.
Οι κακοί χειρισμοί, η αισχροκέρδεια και η εκμετάλλευση των μαθητών από “επιτήδειους” στα χρόνια που η Ρόδος μεσουρανούσε ως ο απόλυτος προορισμός μαθητικών εκδρομών, ήταν η αιτία που πέρασε στην αφάνεια και κέρδισαν έδαφος άλλοι προορισμοί. Για να καταφέρει η Ρόδος να αποτινάξει την «ρετσινιά» θα χρειαστεί ακόμα, αρκετή προσπάθεια.
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργού είναι πολλές, όχι μόνο από τον πολιτικό κόσμο αλλά και από τον εκπαιδευτικό, μέρος του οποίου θεωρεί προσχηματικό τον λόγο που επικαλείται ο υπουργός αναφερόμενος στους οικονομικά αδύναμους μαθητές.
Η δυναμική παρουσία της Κύπρου στα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο από την πίτα των μαθητικών εκδρομών, την ίδια ώρα που η Ρόδος παλεύει να αποκαταστήσει την φήμη της και που η Κρήτη κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στο παιχνίδι έχουν μπει πλέον πολλοί προορισμοί προσβάσιμοι με λεωφορείο, παράμετρος που περιορίζει σημαντικά το κόστος μετακίνησης και άρα συνολικά την τιμή του πακέτου, που αποτελεί και σημαντικό παράγοντα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των σχολικών εκδρομών στην Ελλάδα κυμαίνονται από 300 έως 400 ευρώ και στο εξωτερικό μεταξύ 350 – 550 ευρώ. Πρόχειροι υπολογισμοί, από στοιχεία της αγοράς, ανεβάζουν περίπου στα 700 τον αριθμό των σχολείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές κάθε χρόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 2.000 ταξιδιωτικά πακέτα (3ήμερες, 5ήμερες και 7ήμερες εκδρομές). Μ’ ένα μέσο κόστος για ελληνικούς προορισμούς στα 300 ευρώ και για το εξωτερικό στα 450 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των προορισμών, ο συνολικός τζίρος των σχολικών εκδρομών, ανά έτος, κυμαίνεται μεταξύ των 30 – 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό που απομένει να φανεί, είναι αν οι αντιδράσεις που σημειώνονται και οι πιέσεις που ασκούνται θα οδηγήσουν τελικά σε… υπαναχώρηση τον υπουργό Παιδείας ή αν οι εσωτερικοί προορισμοί της χώρας θα καρπωθούν τον αριθμό των μαθητών που δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις πενθήμερες εκδρομές τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου