Ειδήσεις

Η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη μέχρι το ορόσημο των ευρωεκλογών

Δεδομένο πρώτο: Καθαρός πολιτικός διάδρομος μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024. Δεδομένο δεύτερο: Πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και απόλυτη κυριαρχία στις δημοσκοπήσεις. Δεδομένο τρίτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τάσεις αποσυσπείρωσης, με τα… φρένα σπασμένα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του, επιχειρώντας να κλείσει εσωτερικές “πληγές” στο… μετέωρο βήμα της αναζήτησης πορείας και στρατηγικής. Δεδομένο τέταρτο: Η ταχύτητα της προώθησης των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και οι απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν το ισχυρό… crash test της επόμενης περιόδου.

Η… πυξίδα
“Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος του τετραετούς κύκλου, όχι μόνο στην αρχή του. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες του και τα μέλη της υπουργικής ομάδας. Μέχρι το επόμενο μεγάλο ορόσημο (της κάλπης για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στις Βρυξέλλες) μείζον ζητούμενο για την Ηρώδου Αττικού 19 είναι το “γαλάζιο” οικοσύστημα να παραμείνει… ισχυρά προσηλωμένο στη ρότα των αλλαγών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της περιόδου 2023-2027. Το… πρωθυπουργικό απεταξάμην στη χαλάρωση και στον εφησυχασμό δίνει το σύνθημα. Η λογική των χαμηλών τόνων και της παραγωγής απτού έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι και θα παραμείνει κυρίαρχη για το Μέγαρο Μαξίμου. “Πυξίδα μας είναι πάντα η στήριξη της κοινωνίας”, τονίζουν, μιλώντας στο “Κ”, στελέχη. Και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η στρατηγική που έχει χαράξει και θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτείνεται (κατά κύριο λόγο) σε τρία πεδία…

“Σκεφτόμαστε τη δουλειά”

Εάν βασικό ζητούμενο για την κυβερνητική ομάδα, μετά τις παραλείψεις και τα κενά δεκαετιών που αποκάλυψαν οι καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα και την κακοκαιρία “Ντάνιελ” στη Θεσσαλία, ήταν η επιστροφή σε περιβάλλον πολιτικών πρωτοβουλιών, το… τέμπο από εδώ και στο εξής ορίζεται από την επιτυχία υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και το… σάρκα και οστά στις “γαλάζιες” δεσμεύσεις για την παρούσα τετραετία. Οι πολίτες, μέσα από τις απαντήσεις που δίνουν στις έρευνες κοινής γνώμης, τοποθετούν τον πήχη της κοινωνικής προσδοκίας, ο οποίος σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις… ενεργειακές συμπληγάδες, αλλά και τη βελτίωση των εισοδημάτων. “Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να… σπάσουμε αυγά και να λύσουμε ζητήματα και προβλήματα. Εμείς αυτό κάνουμε σε όλους τους τομείς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που τυχόν θα προκύψουν”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στο “Κ”.

“Μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους, που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη”, τονίζει, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ολική επαναφορά (με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν) στα θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα είναι δεδομένη. Όπως και η προώθηση αλλαγών που έχουν ευθεία αναφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και την επόμενη ημέρα της Υγείας, του Κράτους και της Παιδείας. “Εάν στην πρώτη μας θητεία χρέος ήταν να θεραπεύσουμε πληγές του άμεσου παρελθόντος, στη δεύτερη θητεία οφείλουμε να ξεριζώσουμε τις αιτίες που τις προκαλούν”, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε χρόνο παράλληλο, οι δείκτες των δημοσκοπήσεων πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τα πεπραγμένα της και τις λύσεις που θα δώσει στα φλέγοντα θέματα, από τη στιγμή, μάλιστα, που κατά πρώτο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αδυνατούν να διαμορφώσουν συνθήκες ανατροπής. Με τις τιμές των προϊόντων στα… ράφια να μετατρέπονται σε καθημερινό οικονομικό… Γολγοθά, με το… ωστικό κύμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να απειλεί την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, Νο 1 ζητούμενο για τις επόμενες εβδομάδες θα είναι τα αναχώματα στην ακρίβεια. Στην κυβέρνηση προτάσσουν ως απάντηση όχι μόνο τη στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων και τα έκτακτα μέτρα θωράκισης, αλλά και τη μηδενική ανοχή απέναντι στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, με δεδομένη την πρωθυπουργική αποστροφή σύμφωνα με την οποία “θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού” προκειμένου να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται προς αναζήτηση πόρων που θα κατευθυνθούν σε κινήσεις θωράκισης.

“Έχουμε δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας”, σχολιάζουν παράγοντες. “Επιβάλαμε μεγάλα πρόστιμα στις πολυεθνικές, τις οποίες δεν άγγιζε ποτέ κανείς. Αλλάξαμε το σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο. Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στην Πολιτική Προστασία. Κινούμαστε σε πολλά μέτωπα”, τονίζουν στο “Κ” στελέχη της κυβέρνησης.

Βλέμματα αριστερά και δεξιά
Με την Κουμουνδούρου σε… ελεύθερη πτώση και στην… εποχή Κασσελάκη και τη Χαριλάου Τρικούπη να δίνει… αγώνα δρόμου για τη δημοσκοπική της άνοδο, το κυβερνητικό οικοσύστημα… παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον χώρο της αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας ότι διατηρεί τα ηνία της πολιτικής κυριαρχίας στο μετεκλογικό σκηνικό. Μπορεί, μάλιστα, η στρατηγική να είναι εστιασμένη, κατά κύριο λόγο, στο φάσμα των αλλαγών σε κομβικούς τομείς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και οι “γαλάζιοι” παράγοντες θα αφήνουν αναπάντητες τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τον τόνο έδωσε, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν, με αφορμή τις τοποθετήσεις των κυρίων Φάμελλου και Ανδρουλάκη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απάντησε τοποθετώντας σε… σάρκα μία τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε χρόνο παράλληλο, η οπτική των “γαλάζιων” είναι στραμμένη και στη δημοσκοπική άνοδο της Ελληνικής Λύσης, η οποία βρίσκεται στο… μικροσκόπιο και… διαβάζεται, προκειμένου, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, να… μπετοναριστεί το δεξιό κοινό της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου