Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων

Ηχηρό μήνυμα για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε μέσω σχετικής συνέντευξής του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, ο υπουργός τόνισε ότι «καμία κατάσταση δεν παγιώνεται υπέρ της Τουρκίας, εκείνο το οποίο παγιώνεται, είναι η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ότι έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα, η οποία είναι, πράγματι, κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη».

«Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν τέτοιου τύπου εχθροπαθείς δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτά μπορεί να έχουν και μια εσωτερική στόχευση, εμείς αναδεικνύουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί που πρέπει, στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τι δήλωσε για το θέμα της ακρίβειας

Στο θέμα της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας έκανε την εισαγωγική παρατήρηση ότι σε αγορές εξ ορισμού μικρές και ολιγοπωλιακές, υπάρχει θέμα με τον ανταγωνισμό. Εδώ όμως, αντέτεινε, «έχουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι πολύ αυστηρή και προληπτικά παρεμβατική σε όλους τους τομείς. Έχουν γίνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό της αγοράς, η λειτουργία της οποίας είναι ικανοποιητική», ανέφερε.

Ταυτόχρονα με τους ελέγχους, είναι και «τα ζωτικά αγαθά που θα πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης εκ μέρους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, έτσι ώστε να διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα».

Το εν λόγω μέτρο είναι «πρωτοποριακό σε επίπεδο Ευρώπης, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει πάρει τέτοιο μέτρο». Συνέστησε πάντως «να περιμένουμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή του μέτρου, είναι αρκετά νωπό», εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αισιοδοξία του ότι «θα κρατηθούν οι τιμές».

Σε κάθε περίπτωση, έκλεισε την απάντησή του, λέγοντας ότι «δεν μπορείς με ένα άρθρο και ένα νόμο να μηδενίσεις τον πληθωρισμό».

Ερωτηθείς για τις τράπεζες, ειδικότερα για την «ψαλίδα» μεταξύ στεγαστικών επιτοκίων και επιτοκίων καταθέσεων, σχολίασε πως «το ζήτημα των τραπεζών είναι πολυσύνθετο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δυστυχώς βαρίδια από το παρελθόν. Γνωρίζουμε όλοι το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε από την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, που στοίχισε και στο ελληνικό Δημόσιο. Γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα με τα δάνεια των τραπεζών».

Και, με την υπόμνηση ότι ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών είναι αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε εν κατακλείδι: «Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα, ιδίως η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζικών χαρτοφυλακίων είναι θεαματική, αισθάνομαι ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου