ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για δύο νέα Κέντρα Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, στην Κω και για άτομα με αυτισμό και νευροαναπτυξιακές διαταραχές στη Σύρο στην ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΘ
Μέγεθος γραμμάτων
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η κυ­βέρ­νη­ση θα ανα­κοι­νώ­σει μέτρα στή­ρι­ξης για την κοι­νω­νία πριν την 15η Οκτω­βρί­ου, κατά την έναρ­ξη διά­θε­σης του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης.
  • Ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­ση­μαί­νει την ανά­γκη για κοι­νές ευ­ρω­παϊ­κές λύ­σεις στην ενερ­γεια­κή κρίση, ζη­τώ­ντας με­γα­λύ­τε­ρη δη­μο­σιο­νο­μι­κή ευ­ε­λι­ξία.
  • Η σκέψη του πρω­θυ­πουρ­γού είναι στους πο­λί­τες της Κρή­της που επλή­γη­σαν από τις πρό­σφα­τες θε­ο­μη­νί­ες, με κυ­βερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο να ανα­λαμ­βά­νει δράση για την απο­κα­τά­στα­ση.
  • Η ΝΔ γιορ­τά­ζει 52 χρό­νια από την ίδρυ­σή της, με έμ­φα­ση στις αξίες και τις ιδέες που την κα­θο­δη­γούν από την ίδρυ­σή της το 1974.

Στα μέτρα που θα ανα­κοι­νω­θούν προ της 15ης Οκτω­βρί­ου, οπότε αρ­χί­ζει η διά­θε­ση του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης ανα­φέ­ρε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης στο κυ­ρια­κά­τι­κο μή­νυ­μά του. Όπως λέει, η κυ­βέρ­νη­ση θα πα­ρα­κο­λου­θεί την κα­τά­στα­ση ανά δε­κα­πεν­θή­με­ρο, ώστε να στη­ρι­χθεί η κοι­νω­νία στα όρια των δυ­να­το­τή­των της οι­κο­νο­μί­ας. Πα­ράλ­λη­λα, ανα­φέ­ρε­ται στα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να που έπλη­ξαν την Κρήτη, αλλά και στα 52α γε­νέ­θλια της ΝΔ.

Τα βα­σι­κά ση­μεία της ανάρ­τη­σης του πρω­θυ­πουρ­γού ακο­λου­θούν:

Για την Ενέρ­γεια

«Βρι­σκό­μα­στε σε μια δύ­σκο­λη συ­γκυ­ρία. Αυτό που προ­έ­χει είναι να μην αφή­σου­με μια πα­γκό­σμια κρίση να με­τα­τρα­πεί σε εθνι­κό αδιέ­ξο­δο για τα ελ­λη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά. Ξέ­ρου­με ότι δεν λύ­νου­με ως δια μα­γεί­ας το πρό­βλη­μα, αλλά προ­σπα­θού­με να δώ­σου­με μια πραγ­μα­τι­κή ανάσα.

Μή­νυ­μα προς την Ευ­ρώ­πη για μέτρα 

«Επι­μέ­νω όμως να λέω ότι αυτή η ενερ­γεια­κή ανα­τα­ρα­χή είναι ένα ευ­ρω­παϊ­κό πρό­βλη­μα και δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται μόνο με συμ­βου­λές για πε­ριο­ρι­σμό της κα­τα­νά­λω­σης. Χρειά­ζο­νται επει­γό­ντως κοι­νές, τολ­μη­ρές λύ­σεις. Γι’ αυτόν ακρι­βώς τον λόγο, η Ελ­λά­δα ζητά από την Ευ­ρώ­πη με­γα­λύ­τε­ρη δη­μο­σιο­νο­μι­κή ευ­ε­λι­ξία».

«Οι κα­νό­νες και οι υπο­δο­μές της Ευ­ρώ­πης φτιά­χτη­καν σε άλλες, πιο ήρε­μες επο­χές, όταν η ενέρ­γεια ήταν φθηνή. Τώρα τα δε­δο­μέ­να έχουν αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά και πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στού­με στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα».

«Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κή μας κα­τά­κτη­ση, ότι πε­τά­ξα­με από πάνω μας την πε­ποί­θη­ση πως “εδώ τί­πο­τα δεν αλ­λά­ζει”. Το στοί­χη­μα πια δεν είναι αν μπο­ρού­με να τα κα­τα­φέ­ρου­με, αλλά αν θα έχου­με το θάρ­ρος να μην ξα­να­κα­τε­βά­σου­με ποτέ τον πήχη».

Για την Κρήτη 

«Η σκέψη μου είναι στους συ­μπο­λί­τες μας που δο­κι­μά­στη­καν από τη θε­ο­μη­νία, είδαν πε­ριου­σί­ες να πλημ­μυ­ρί­ζουν και την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά τους να ανα­τρέ­πε­ται».

«Τη Δευ­τέ­ρα, κυ­βερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο θα βρε­θεί στο νησί για τον συ­ντο­νι­σμό της κα­τα­γρα­φής των ζη­μιών και των δια­δι­κα­σιών απο­κα­τά­στα­σης. Ευ­χα­ρι­στώ όσους επι­χει­ρούν στο πεδίο. Πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα είναι η αν­θρώ­πι­νη ζωή και αμέ­σως μετά η στή­ρι­ξη όσων επλή­γη­σαν».

Για τα γε­νέ­θλια της  ΝΔ

«Εί­μα­στε πε­ρή­φα­νοι για τις ιδέες, τις αξίες και τη δια­δρο­μή μας που ξε­κι­νού­σε σαν σή­με­ρα, στις 4 Οκτω­βρί­ου του 1974. Με την ιδρυ­τι­κή της δια­κή­ρυ­ξη, που υπο­γρά­φει ο Κων­στα­ντί­νος Κα­ρα­μαν­λής, να μας καλεί να υπη­ρε­τού­με το έθνος, “πέρα και πάνω απ’ τις πα­λιές, πα­ρα­πλα­νη­τι­κές τα­μπέ­λες της αρι­στε­ράς, της δε­ξιάς και του κέ­ντρου”».

Η πλή­ρης ανάρ­τη­ση του κ.Μη­τσο­τά­κη, έχει ως εξής: 

«Κα­λη­μέ­ρα! Ο Οκτώ­βριος είναι ήδη εδώ, με το φθι­νό­πω­ρο να κάνει αι­σθη­τή την πα­ρου­σία του, δυ­στυ­χώς με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση στην Κρήτη. Η σκέψη μου είναι στους συ­μπο­λί­τες μας που δο­κι­μά­στη­καν από τη θε­ο­μη­νία, είδαν πε­ριου­σί­ες να πλημ­μυ­ρί­ζουν και την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά τους να ανα­τρέ­πε­ται. Το Υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας κι­νη­το­ποί­η­σε προ­λη­πτι­κά τον μη­χα­νι­σμό, με την Κρήτη σε κα­τά­στα­ση αυ­ξη­μέ­νου συ­να­γερ­μού, συ­νε­δριά­σεις της Επι­τρο­πής Εκτί­μη­σης Κιν­δύ­νου και συ­ντο­νι­σμό όλων των εμπλε­κό­με­νων φο­ρέ­ων. Εκ­δό­θη­καν προει­δο­ποι­ή­σεις μέσω του 112 και πε­ριο­ρί­στη­καν με­τα­κι­νή­σεις σε επι­κίν­δυ­νες πε­ριο­χές. Μετά τις σφο­δρές βρο­χές, οι δυ­νά­μεις μας προ­χώ­ρη­σαν σε απε­γκλω­βι­σμούς και πα­ρεμ­βά­σεις, ενώ Πε­ρι­φέ­ρεια και Δήμοι ερ­γά­ζο­νται για να απο­κα­τα­στα­θεί η πρό­σβα­ση στις πλη­γεί­σες πε­ριο­χές. Τη Δευ­τέ­ρα, κυ­βερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο θα βρε­θεί στο νησί για τον συ­ντο­νι­σμό της κα­τα­γρα­φής των ζη­μιών και των δια­δι­κα­σιών απο­κα­τά­στα­σης. Ευ­χα­ρι­στώ όσους επι­χει­ρούν στο πεδίο. Πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα είναι η αν­θρώ­πι­νη ζωή και αμέ­σως μετά η στή­ρι­ξη όσων επλή­γη­σαν.

Στις ση­μα­ντι­κές εξε­λί­ξεις της εβδο­μά­δας, πιάνω το νήμα από τα μέτρα στή­ρι­ξης της κοι­νω­νί­ας απέ­να­ντι στις νέες ενερ­γεια­κές πιέ­σεις. Η πα­ρα­τε­τα­μέ­νη εμπλο­κή γύρω από τα Στενά του Ορ­μούζ προ­κα­λεί συ­νε­χώς νέες πιέ­σεις και, σε καμία πε­ρί­πτω­ση, δεν θα ήθελα να κρυ­φτώ πίσω από το δά­χτυ­λό μου. Βρι­σκό­μα­στε σε μια δύ­σκο­λη συ­γκυ­ρία. Αυτό που προ­έ­χει είναι να μην αφή­σου­με μια πα­γκό­σμια κρίση να με­τα­τρα­πεί σε εθνι­κό αδιέ­ξο­δο για τα ελ­λη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά. Ξέ­ρου­με ότι δεν λύ­νου­με ως δια μα­γεί­ας το πρό­βλη­μα, αλλά προ­σπα­θού­με να δώ­σου­με μια πραγ­μα­τι­κή ανάσα. Γι’ αυτό, για τις επό­με­νες 15 ημέ­ρες, αυ­ξά­νου­με την επι­δό­τη­ση στην αντλία για το ντί­ζελ κί­νη­σης από τα 10 στα 15 λεπτά, η οποία μαζί με την έκ­πτω­ση από τα δι­υ­λι­στή­ρια, θα φτά­σει τε­λι­κά τα 20 λεπτά.

Πα­ράλ­λη­λα, λίγο πριν τις 15 Οκτω­βρί­ου, θα ανα­κοι­νώ­σου­με τα μέτρα μας για το πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, με ξε­κά­θα­ρο στόχο η τιμή να κρα­τη­θεί κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, ενώ θα προ­χω­ρή­σου­με και σε ορι­ζό­ντια αύ­ξη­ση στο επί­δο­μα θέρ­μαν­σης, όπως έχω ήδη πει. Θα πα­ρα­κο­λου­θού­με την κα­τά­στα­ση ανά δε­κα­πεν­θή­με­ρο, κι­νού­με­νοι στα όρια των δυ­να­το­τή­των μας για να στη­ρί­ξου­με την κοι­νω­νία.

Επι­μέ­νω όμως να λέω ότι αυτή η ενερ­γεια­κή ανα­τα­ρα­χή είναι ένα ευ­ρω­παϊ­κό πρό­βλη­μα και δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται μόνο με συμ­βου­λές για πε­ριο­ρι­σμό της κα­τα­νά­λω­σης. Χρειά­ζο­νται επει­γό­ντως κοι­νές, τολ­μη­ρές λύ­σεις. Γι’ αυτόν ακρι­βώς τον λόγο, η Ελ­λά­δα ζητά από την Ευ­ρώ­πη με­γα­λύ­τε­ρη δη­μο­σιο­νο­μι­κή ευ­ε­λι­ξία. Προ­τεί­νου­με να μπο­ρού­με να αξιο­ποι­ή­σου­με τα επι­πλέ­ον έσοδα από τον ΦΠΑ που προ­κύ­πτουν εξαι­τί­ας των υψη­λών τιμών, ώστε να τα διο­χε­τεύ­σου­με κα­τευ­θεί­αν σε στο­χευ­μέ­νη στή­ρι­ξη για τα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις, χωρίς αυτά τα προ­σω­ρι­νά μέτρα να προ­σμε­τρώ­νται στις αυ­στη­ρές ορο­φές δα­πα­νών. Οι κα­νό­νες και οι υπο­δο­μές της Ευ­ρώ­πης φτιά­χτη­καν σε άλλες, πιο ήρε­μες επο­χές, όταν η ενέρ­γεια ήταν φθηνή. Τώρα τα δε­δο­μέ­να έχουν αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά και πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στού­με στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Έχω ήδη στεί­λει σχε­τι­κή επι­στο­λή στην Πρό­ε­δρο της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και στον Πρό­ε­δρο του Eurogroup, ζη­τώ­ντας να κά­νου­με αυτό το ανα­γκαίο βήμα.

Σε αυτήν την πιε­στι­κή συ­γκυ­ρία, ερ­χό­μα­στε και αυ­ξά­νου­με από 72 σε 120 τις δό­σεις απο­πλη­ρω­μής των λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών σε Εφο­ρία και ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, με ελά­χι­στη δόση τα 30 ευρώ και με το επι­τό­κιο να πα­ρα­μέ­νει χα­μη­λό, στο ύψος της ρύθ­μι­σης των 24 δό­σε­ων. Ταυ­τό­χρο­να, κα­θι­στού­με πιο αυ­στη­ρούς τους όρους στους servicers, προ­στα­τεύ­ο­ντας τον συ­νε­πή οφει­λέ­τη από πλει­στη­ρια­σμό ή κα­τά­σχε­ση. Αν μια εται­ρεία πα­ρα­βιά­σει συμ­φω­νη­μέ­νη ρύθ­μι­ση, τότε η πράξη θα ακυ­ρώ­νε­ται, θα επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο έως 500.000 ευρώ και ο πο­λί­της θα πι­στώ­νε­ται με 5 δό­σεις της αρ­χι­κής συμ­φω­νί­ας. Θα υπάρ­χει πλα­φόν 15% στην προ­κα­τα­βο­λή, αντί της ελεύ­θε­ρης κρί­σης του πι­στω­τή. Και αν ο πο­λί­της δεν λάβει πλήρη ει­κό­να της οφει­λής του εντός 45 ημε­ρών, τότε θα πα­γώ­νουν οι τόκοι. Στό­χος μας είναι να δη­μιουρ­γή­σου­με ένα δίχτυ προ­στα­σί­ας, όπως γί­νε­ται ήδη με τον εξω­δι­κα­στι­κό μη­χα­νι­σμό για την πρώτη κα­τοι­κία, ώστε οι πο­λί­τες να μπο­ρούν να έχουν μια πραγ­μα­τι­κή δεύ­τε­ρη ευ­και­ρία.

Αλ­λά­ζω θέμα και έρ­χο­μαι σε έναν με­γά­λο κύκλο που έκλει­σε αυτήν την εβδο­μά­δα: υπο­βά­λα­με στην ΕΕ τα δύο τε­λευ­ταία αι­τή­μα­τα εκτα­μί­ευ­σης, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας στην ώρα τους, όπως όλες τις προη­γού­με­νες φορές, τα απαι­τού­με­να ορό­ση­μα, που ση­μαί­νει ότι θα απορ­ρο­φή­σου­με το σύ­νο­λο των πόρων του Τα­μεί­ου, ύψους 36 δισ. ευρώ, κοντά στο 16% του ΑΕΠ, τη με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ρω­παϊ­κή στή­ρι­ξη ανα­λο­γι­κά με το μέ­γε­θος της οι­κο­νο­μί­ας μας (άλ­λω­στε, η ίδια η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­γνώ­ρι­σε ότι η Ελ­λά­δα ξε­χώ­ρι­σε στην αξιο­ποί­η­ση του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης με­τα­ξύ των 27 κρα­τών-μελών). Για να το πω αλ­λιώς, στον μισό χρόνο ενός ΕΣΠΑ κα­τα­φέ­ρα­με να απορ­ρο­φή­σου­με σχε­δόν τα δι­πλά­σια χρή­μα­τα. Πώς και τι πε­τύ­χα­με; Μέσα από ένα ορ­γα­νω­μέ­νο σχέ­διο, το «Ελ­λά­δα 2.0» που βα­σί­στη­κε στις προ­τά­σεις της έκ­θε­σης Πισ­σα­ρί­δη, κα­τα­φέ­ρα­με να ανα­στη­λώ­σου­με την οι­κο­νο­μία μετά το βαρύ πλήγ­μα της δε­κα­ε­τούς κρί­σης. Το πραγ­μα­τι­κό ΑΕΠ ανέ­βη­κε κατά 11 μο­νά­δες, δη­μιουρ­γή­θη­καν πάνω από 550.000 νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και οι επεν­δύ­σεις εκτο­ξεύ­τη­καν κατά 60%, ξε­περ­νώ­ντας τις αρ­χι­κές μας εκτι­μή­σεις.

Θέλω όμως να στα­θού­με σε με­ρι­κούς άλ­λους αριθ­μούς που δεί­χνουν πόσο έχει ήδη αλ­λά­ξει τις ζωές όλων των Ελ­λή­νων η αξιο­ποί­η­ση του ΤΑΑ:

-9 εκ. πο­λί­τες χρη­σι­μο­ποιούν το https://www.gov.gr/el.

-7 εκ. πο­λί­τες έκα­ναν δω­ρε­άν προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις, με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 300.000 να πα­ρα­πέ­μπο­νται έγκαι­ρα για πε­ραι­τέ­ρω θε­ρα­πεία.

-5,2 εκ. πο­λί­τες έχουν ήδη εγ­γρα­φεί στον δω­ρε­άν προ­σω­πι­κό τους για­τρό και 165.000 παι­διά έχουν τον δω­ρε­άν προ­σω­πι­κό τους παι­δί­α­τρο.

-2,5 εκ. ερ­γα­ζό­με­νοι προ­στα­τεύ­ο­νται από την ψη­φια­κή κάρτα ερ­γα­σί­ας και πάνω από 7,5 εκ. υπε­ρω­ρί­ες κα­τα­γρά­φη­καν και πλη­ρώ­θη­καν.

-1,2 εκ. ασφα­λι­σμέ­νοι αξιο­ποιούν τον ψη­φια­κό φά­κε­λο υγεί­ας.

-410.000 μα­θη­τές αξιο­ποιούν το δω­ρε­άν ψη­φια­κό φρο­ντι­στή­ριο (το οποίο, να πω επί τη ευ­και­ρία, ότι ξε­κί­νη­σε τη λει­τουρ­γία του για τη χρο­νιά 2026-2027).

-Πε­ρισ­σό­τε­ρα από 180.000 νοι­κο­κυ­ριά ωφε­λή­θη­καν από τα προ­γράμ­μα­τα ενερ­γεια­κής εξοι­κο­νό­μη­σης και αντι­κα­τά­στα­σης συ­στη­μά­των θέρ­μαν­σης και ηλια­κού θερ­μο­σί­φω­να.

-25.500 κά­τοι­κοι ορει­νών και νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών εξε­τά­στη­καν από τις κι­νη­τές μο­νά­δες υγεί­ας.

-Πάνω από 23.000 νοι­κο­κυ­ριά απέ­κτη­σαν τη δική τους πρώτη κα­τοι­κία χάρη στο Σπίτι μου 1 και 2.

-20.000 συ­μπο­λί­τες χει­ρουρ­γή­θη­καν σε δω­ρε­άν απο­γευ­μα­τι­νά χει­ρουρ­γεία.

-1.812 άτομα με ανα­πη­ρία που απέ­κτη­σαν τον δικό τους προ­σω­πι­κό βοηθό.

-99% της χώρας δια­θέ­τει πλέον αναρ­τη­μέ­να κτη­μα­το­λο­γι­κά στοι­χεία.

Στις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που βελ­τί­ω­σαν τη λει­τουρ­γία του κρά­τους και την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των πο­λι­τών, αθροί­ζο­νται και με­γά­λα έργα υπο­δο­μών. Χωρίς βέ­βαια να μειώ­νω τη ση­μα­σία όλων αυτών των έργων και με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, πι­στεύω ακρά­δα­ντα ότι η με­γα­λύ­τε­ρη «προί­κα» που μας αφή­νει το «Ελ­λά­δα 2.0» δεν είναι μόνο τα 36 δισ. ευρώ, αλλά η από­δει­ξη ότι το ελ­λη­νι­κό κρά­τος μπο­ρεί. Μπο­ρεί να σχε­διά­ζει, μπο­ρεί να εκτε­λεί, μπο­ρεί να συ­γκρού­ε­ται με αγκυ­λώ­σεις του πα­ρελ­θό­ντος και να πη­γαί­νει μπρο­στά. Αυτή είναι η πραγ­μα­τι­κή μας κα­τά­κτη­ση, ότι πε­τά­ξα­με από πάνω μας την πε­ποί­θη­ση πως «εδώ τί­πο­τα δεν αλ­λά­ζει». Το στοί­χη­μα πια δεν είναι αν μπο­ρού­με να τα κα­τα­φέ­ρου­με, αλλά αν θα έχου­με το θάρ­ρος να μην ξα­να­κα­τε­βά­σου­με ποτέ τον πήχη.

Και ακρι­βώς επει­δή απο­δεί­ξα­με ότι μπο­ρού­με, έχει ση­μα­σία να απα­ντή­σου­με και στο επό­με­νο ερώ­τη­μα: τι γί­νε­ται μετά το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης; Η απά­ντη­ση είναι ότι η επό­με­νη μέρα δεν ξε­κι­νά από το μηδέν, ούτε βα­σί­ζε­ται σε ευχές. Υπάρ­χει ήδη το Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Ανά­πτυ­ξης, που θα κι­νη­το­ποι­ή­σει επεν­δύ­σεις 23 δισ. ευρώ, δη­λα­δή 13 δισ. πε­ρισ­σό­τε­ρα από την προη­γού­με­νη προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο. Υπάρ­χουν επί­σης πόροι άνω των 8 δισ. ευρώ από το Κοι­νω­νι­κό Τα­μείο για το Κλίμα, το Τα­μείο Εκ­συγ­χρο­νι­σμού και το Τα­μείο Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης, ενώ απο­μέ­νουν ακόμη 19 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Μπρο­στά μας βρί­σκε­ται και η νέα με­γά­λη ευ­ρω­παϊ­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση, για πό­ρους άνω των 49 δισ. ευρώ. Και έχει τη δική της ση­μα­σία ότι αυτή η δια­πραγ­μά­τευ­ση είναι πολύ πι­θα­νό να εξε­λι­χθεί κατά την Ελ­λη­νι­κή Προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2027. Γι’ αυτό η προ­ε­τοι­μα­σία της Προ­ε­δρί­ας δεν είναι μια τυ­πι­κή δια­δι­κα­σία, αλλά μία από τις 12 ορι­ζό­ντιες προ­τε­ραιό­τη­τες του κυ­βερ­νη­τι­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού που πα­ρου­σιά­σα­με στο πρό­σφα­το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο πόσα χρή­μα­τα θα έχει στη διά­θε­σή της η χώρα. Είναι πού θα πάνε και τι απο­τέ­λε­σμα θα έχουν. Οι κε­ντρι­κές μας επι­διώ­ξεις έως το 2030 είναι ξε­κά­θα­ρες: δια­τη­ρή­σι­μη ανά­πτυ­ξη και υψη­λό­τε­ρα ει­σο­δή­μα­τα, ισχυ­ρό­τε­ρη άμυνα και διε­θνής πα­ρου­σία, απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρο κρά­τος και τα­χύ­τε­ρη δι­καιο­σύ­νη, κα­λύ­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες παι­δεί­ας και υγεί­ας, ασφα­λέ­στε­ρες με­τα­φο­ρές, προ­σι­τή ενέρ­γεια και προ­στα­σία του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος.

Στα νέα από την αγορά ερ­γα­σί­ας, η ανερ­γία υπο­χώ­ρη­σε στο 7,4% τον πε­ρα­σμέ­νο Αύ­γου­στο, στο δεύ­τε­ρο χα­μη­λό­τε­ρο πο­σο­στό που έχει κα­τα­γρα­φεί ποτέ στη χώρα μας, ενώ ο Αύ­γου­στος ήταν ο τρί­τος μήνας φέτος με ανερ­γία κάτω από το 8%.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί πως σε όλες τις επι­μέ­ρους κα­τη­γο­ρί­ες κα­τα­γρά­φε­ται βελ­τί­ω­ση: στους άν­δρες η ανερ­γία δια­μορ­φώ­θη­κε στο 4,9%, από 6,9% τον περ­σι­νό Αύ­γου­στο, στις γυ­ναί­κες στο 10,3%, από 11,1%, ενώ ση­μα­ντι­κή βελ­τί­ω­ση κα­τα­γρά­φε­ται και στην ανερ­γία των νέων, με το πο­σο­στό να υπο­χω­ρεί στο 15,6%, από 21,8%. Η πρό­ο­δος αυτή δεν έρ­χε­ται από μόνη της, αλλά μέσα από στο­χευ­μέ­νες πο­λι­τι­κές που εστιά­ζουν εκεί όπου υπάρ­χουν ακόμη πε­ρι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης. Θα δώσω δύο πα­ρα­δείγ­μα­τα: για τις γυ­ναί­κες, που εξα­κο­λου­θούν να αντι­με­τω­πί­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στην αγορά ερ­γα­σί­ας, επέ­κτα­ση του προ­γράμ­μα­τος επι­χο­ρή­γη­σης επι­χει­ρή­σε­ων για την πρό­σλη­ψη 10.000 ανέρ­γων γυ­ναι­κών, με έμ­φα­ση σε μη­τέ­ρες ανή­λι­κων τέ­κνων και την ενί­σχυ­σή του με 5.000 πρό­σθε­τες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας πλή­ρους απα­σχό­λη­σης. Για τους νέους μας, ενι­σχύ­ου­με την επαγ­γελ­μα­τι­κή εκ­παί­δευ­ση και κα­τάρ­τι­ση, συν­δέ­ο­ντάς την πιο στενά με τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των επι­χει­ρή­σε­ων με πα­ραρ­τή­μα­τα της ΔΥΠΑ μέσα στις επι­χει­ρή­σεις και στη­ρί­ζου­με με προ­γράμ­μα­τα επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας τις ηλι­κί­ες 18–29 ετών, ώστε να κά­νουν το δικό τους επαγ­γελ­μα­τι­κό ξε­κί­νη­μα. Συ­νε­χί­ζου­με, ώστε αυτή η πρό­ο­δος να φτά­σει σε ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρους συ­μπο­λί­τες μας.

Επό­με­νη εί­δη­ση της εβδο­μά­δας που θα ανα­φέ­ρω είναι η δη­μιουρ­γία του Εθνι­κού Πρό­τυ­που Κέ­ντρου για την Άνοια. Μι­λά­με για ένα από τα πιο σο­βα­ρά, πιο σύν­θε­τα και πιο γρή­γο­ρα αυ­ξα­νό­με­να προ­βλή­μα­τα δη­μό­σιας υγεί­ας πα­γκο­σμί­ως. Ήδη στη χώρα μας πε­ρί­που 214.000 συ­μπο­λί­τες μας ζουν με δια­γνω­σμέ­νη άνοια, ενώ το ψυ­χι­κό και σω­μα­τι­κό βάρος για τις οι­κο­γέ­νειές τους είναι συχνά τε­ρά­στιο. Το νέο Κέ­ντρο θα προ­σφέ­ρει δω­ρε­άν ολι­στι­κή φρο­ντί­δα σε αν­θρώ­πους με άνοια αρ­χι­κού στα­δί­ου, όπως αξιο­λό­γη­ση μνή­μης, ημε­ρή­σια φρο­ντί­δα, φρο­ντί­δα στο σπίτι και τη­λεϊ­α­τρι­κή. Πα­ράλ­λη­λα, θα στη­ρί­ζει και θα εκ­παι­δεύ­ει τους φρο­ντι­στές, ακόμη και τους άτυ­πους, που συχνά ση­κώ­νουν αυτό το βάρος χωρίς επαρ­κή κα­θο­δή­γη­ση. Θα έχει επί­σης ρόλο στην πρό­λη­ψη, την εκ­παί­δευ­ση και την έρευ­να. Το έργο υλο­ποιεί­ται χάρη στη δωρεά ύψους 4,49 εκ. ευρώ από την Εθνι­κή Τρά­πε­ζα και τα κοι­νω­φε­λή ιδρύ­μα­τα της «Πρω­το­βου­λί­ας ’21», σε συ­νερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας. Είναι μια πρω­το­βου­λία που αφορά την υγεία, αλλά και την αξιο­πρέ­πεια των ασθε­νών, των οι­κο­γε­νειών τους και όλων όσοι δί­νουν κα­θη­με­ρι­νά αυτή τη δύ­σκο­λη μάχη.

Θέ­μα­τα από την πε­ρι­φέ­ρεια τώρα. Τέ­θη­καν σε λει­τουρ­γία από τον ΑΔΜΗΕ οι ανα­βαθ­μι­σμέ­νες δια­συν­δέ­σεις υψη­λής τάσης Ζα­κύν­θου-Κε­φα­λο­νιάς και Κε­φα­λο­νιάς-Λευ­κά­δας, αντι­κα­θι­στώ­ντας γραμ­μές που λει­τουρ­γού­σαν επί δε­κα­ε­τί­ες. Αυτό ση­μαί­νει πιο ασφα­λή και πιο αν­θε­κτι­κή ηλε­κτρο­δό­τη­ση για τα Ιόνια Νησιά, ιδίως τους θε­ρι­νούς μήνες, όταν η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση αυ­ξά­νει ση­μα­ντι­κά τη ζή­τη­ση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Η επό­με­νη ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση θα είναι της Κέρ­κυ­ρας με το ηπει­ρω­τι­κό σύ­στη­μα, μέσω Ηγου­με­νί­τσας, εντός του 2027.

Στην Κα­τε­ρί­νη δη­μιουρ­γεί­ται νέο προ­πτυ­χια­κό πρό­γραμ­μα του Διε­θνούς Πα­νε­πι­στη­μί­ου Ελ­λά­δος στη «Διοί­κη­ση Ναυ­τι­λια­κών και Συν­δυα­σμέ­νων Με­τα­φο­ρών», προ­σθέ­το­ντας μια ακόμη εκ­παι­δευ­τι­κή επι­λο­γή εκτός των με­γά­λων πα­νε­πι­στη­μια­κών κέ­ντρων. Στην Πε­λο­πόν­νη­σο δί­νου­με 3,5 εκ. ευρώ για τη συμ­με­το­χή ατό­μων με ανα­πη­ρία και πο­λι­τών άνω των 65 ετών που αντι­με­τω­πί­ζουν κίν­δυ­νο φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού σε αθλη­τι­κές, πο­λι­τι­στι­κές και ψυ­χα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Στη Βοιω­τία εγκαι­νιά­στη­καν το νέο Τμήμα Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών του Νο­σο­κο­μεί­ου Θήβας και τα ανα­και­νι­σμέ­να Κέ­ντρα Υγεί­ας Δι­στό­μου και Αλιάρ­του. Στην Κω και τη Σύρο, η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου δια­θέ­τει 2,8 εκ. ευρώ από ευ­ρω­παϊ­κούς πό­ρους για δύο νέα Κέ­ντρα Ημέ­ρας Ολι­κής Φρο­ντί­δας Ψυ­χι­κής Υγεί­ας, για αν­θρώ­πους με άνοια και Alzheimer στην Κω και για άτομα με αυ­τι­σμό και νευ­ρο­α­να­πτυ­ξια­κές δια­τα­ρα­χές στη Σύρο. Στη Με­γα­λό­πο­λη, αντί­στοι­χα, εντάσ­σε­ται έργο 3,5 εκ. ευρώ για τη βιο­κλι­μα­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση τμή­μα­τος του οδι­κού δι­κτύ­ου, μέσα στο ευ­ρύ­τε­ρο πλαί­σιο της Δί­και­ης Ανα­πτυ­ξια­κής Με­τά­βα­σης. Στην Κέρ­κυ­ρα, ύστε­ρα από πο­λύ­μη­νη προ­σπά­θεια, εξα­σφα­λί­στη­κε χρη­μα­το­δό­τη­ση 21,1 εκ. ευρώ ώστε να προ­χω­ρή­σει η υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης για το έργο «Ύδρευ­σης Πόλης Κέρ­κυ­ρας από την ΕΑΝ Χρυ­ση­ί­δας». Πρό­κει­ται για μια πα­ρέμ­βα­ση που έρ­χε­ται να αντι­με­τω­πί­σει ένα χρό­νιο και πολύ πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα για κα­τοί­κους και επι­σκέ­πτες του νη­σιού.

Και κλεί­νω με τη χθε­σι­νή μέρα που ήταν ξε­χω­ρι­στή για την ορ­θό­δο­ξη πο­λι­τι­στι­κή μας κλη­ρο­νο­μιά. Μαζί με τον φίλο Πρω­θυ­πουρ­γό της Βουλ­γα­ρί­ας πα­ρα­κο­λου­θή­σα­με την υπο­γρα­φή του πρω­το­κόλ­λου για την επι­στρο­φή στην Ελ­λά­δα θρη­σκευ­τι­κών κει­μη­λί­ων που είχαν με­τα­φερ­θεί στη Σόφια το 1917, κατά τη διάρ­κεια του Πρώ­του Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου, αλλά και την πα­ρά­δο­ση στη Βουλ­γα­ρία των λει­ψά­νων του Τσά­ρου Σα­μου­ήλ, που είχαν βρε­θεί το 1965 στη Βα­σι­λι­κή του Αγίου Αχιλ­λεί­ου στη Φλώ­ρι­να. Σε ό,τι αφορά τους ελ­λη­νι­κούς θη­σαυ­ρούς, πρό­κει­ται για 48 κει­μή­λια από τις Ιερές Μονές της Πα­να­γί­ας Ει­κο­σι­φοί­νισ­σας και του Τι­μί­ου Προ­δρό­μου Σερ­ρών, καθώς και από την Ιερά Μη­τρό­πο­λη Σερ­ρών και Νι­γρί­τας. Θα εκτε­θούν στο Μου­σείο Βυ­ζα­ντι­νού Πο­λι­τι­σμού έως τις 5 Νο­εμ­βρί­ου και στη συ­νέ­χεια θα επι­στρέ­ψουν στο «σπίτι» τους. Πρό­κει­ται για το πρώτο βήμα, και σί­γου­ρα όχι το τε­λευ­ταίο, για την επι­στρο­φή του συ­νό­λου των κει­μη­λί­ων μας, στο πλαί­σιο της ενερ­γη­τι­κής πο­λι­τι­στι­κής δι­πλω­μα­τί­ας που ακο­λου­θού­με τα τε­λευ­ταία χρό­νια με χει­ρο­πια­στά απο­τε­λέ­σμα­τα.

Πριν σας αφήσω όμως, θα ήθελα να κάνω μια ει­δι­κή ανα­φο­ρά στη ση­με­ρι­νή ημέρα που είναι η επέ­τειος της ίδρυ­σης της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, την οποία γιορ­τά­ζου­με αύριο Δευ­τέ­ρα, στις 18:00, στο παλιό αμα­ξο­στά­σιο ΟΣΥ. Εί­μα­στε πε­ρή­φα­νοι για τις ιδέες, τις αξίες και τη δια­δρο­μή μας που ξε­κι­νού­σε σαν σή­με­ρα, στις 4 Οκτω­βρί­ου του 1974. Με την ιδρυ­τι­κή της δια­κή­ρυ­ξη, που υπο­γρά­φει ο Κων­στα­ντί­νος Κα­ρα­μαν­λής, να μας καλεί να υπη­ρε­τού­με το έθνος, «πέρα και πάνω απ’ τις πα­λιές, πα­ρα­πλα­νη­τι­κές τα­μπέ­λες της αρι­στε­ράς, της δε­ξιάς και του κέ­ντρου».

Ανα­νε­ώ­νου­με το ρα­ντε­βού μας για την άλλη Κυ­ρια­κή. Καλή συ­νέ­χεια στη μέρα σας!»

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.