Με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6% στο 13%, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών μεσογειακών τουριστικών προορισμών με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο.

Σύμφωνα με στοιχεία της KPMG (1.1.2015), μεταξύ 32 ευρωπαϊκών χωρών σε 20 προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής κινείται μεταξύ 6% και 10%. Σε όλους τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Στη Μάλτα διαμορφώνεται στο 7%, στην Τουρκία στο 8%, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία στο 9% και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%. Ανάμεσα στις 32 χώρες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε την 6η μικρότερη επιβάρυνση ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής, ενώ τώρα με τον συντελεστή στο 13% έχει την 7η υψηλότερη επιβάρυνση.

Εξάλλου, έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος για την επίδραση που είχε στην οικονομία της Ιρλανδίας η απόφαση τον Μάιο του 2011 για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 13,5% στο 9% συνδέει την εξέλιξη αυτή με τη δημιουργία στη χώρα 30.000 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος διαπίστωσε ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή, ενώ είχε υπολογιστεί πτώση κατά 350 εκατ. ευρώ των εσόδων για την ιρλανδική οικονομία, η μείωση περιορίστηκε στα 107 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τα μέσα του 2013 τα έσοδα πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ