ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επισημάνσεις Επάρχου Καρπάθου Η.Ν. Κάσου σχετικά με το σχέδιο νόμου « ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒ/ΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Καλλιόπη Νικολαΐδου

Η Έπαρχος Καρ­πά­θου –Η.Ν. Κάσου αφου­γκρα­ζό­μενη τις δυσκο­λίες ,τα προ­βλή­ματα και την ανη­συ­χία των συμπο­λι­τών μας σχετικά με τις αλλαγές που επι­φέ­ρει το υπό δια­βού­λευση σχέδιο νόμου

« ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒ/ΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

 

ενη­μέ­ρωσε αρμο­δίως τον Περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζη­μάρκο , κατέ­θεσε τις παρα­τη­ρή­σεις της στη σχετική δια­βού­λευση του σχεδίου νόμου και απέ­στειλε την παρα­κάτω επι­στολή στους:

· Υπουργό Επι­κρα­τείας κ. Γεώργιο Γερα­πε­τρίτη ,

· στους Βου­λευ­τές Δωδε­κα­νή­σου

· στους Δημάρ­χους Καρ­πά­θου

· Ηρωικής Νήσου Κάσου.

 

«Με το νομο­σχέ­διο αυτό η απλού­στευση και επι­τά­χυνση της δια­δι­κα­σίας κατάρ­τι­σης ανα­θε­ώ­ρη­σης και τρο­πο­ποί­η­σης στον χωρο­τα­ξικό και πολε­ο­δο­μικό σχε­δια­σμό κάθε επι­πέ­δου, είναι στη σωστή κατεύ­θυνση, ευελ­πι­στούμε ότι θα προ­βλε­φθεί και η βελ­τί­ωση , δηλ. η ελα­χι­στο­ποί­ηση των απαι­τού­με­νων εγκρί­σεων.

Όμως όσον αφορά στις δια­τά­ξεις , με τις οποίες ρυθ­μί­ζε­ται η εκτός σχεδίου δόμηση, αυτές κυριο­λε­κτικά όχι μόνο περιο­ρί­ζουν , αλλά κατ’ ουσία την καταρ­γούν, και συνα­κό­λουθα στα­μα­τούν κάθε ανά­πτυξη νησιών, όπως στη περι­φε­ρειακή μας ενότητα(μεγα­λύ­τερα ή μικρό­τερα), και συγκε­κρι­μένα νησιών, που βρί­σκο­νται στην παρα­με­θό­ρια περιοχή με μόνιμο πλη­θυ­σμό κάτω των 10.000 κατοί­κων.

Νησιά όπως η Κάρ­πα­θος και η λιγό­τερο η Η.Ν. Κάσος ανα­πτύ­χθη­καν του­ρι­στικά τις τελευ­ταίες δεκα­ε­τίες, με θετι­κό­τατα για τους κατοί­κους της απο­τε­λέ­σματα.

Η του­ρι­στική αυτή ανά­πτυξη (όπως και σε άλλα νησιά) στη­ρί­χθηκε κυρίως στην δημιουρ­γία μικρών-οικογενειακών ξενο­δο­χεια­κών μονάδων που υλο­ποι­ή­θη­καν και υλο­ποιού­νται στην εκτός σχεδίου περιοχή, σε γεω­τε­μά­χια 4000 έως 6000 τ.μ.

Η δόμηση αυτή ουδόλως επι­βά­ρυνε το δομη­μένο περι­βάλ­λον, αφενός μεν λόγω της προη­γού­με­νης έγκρι­σης αρχι­τε­κτο­νι­κών σχεδίων και του μικρού συντε­λε­στή δόμησης, και αφε­τέ­ρου λόγω της τερά­στιας έκτασης του νησιού μας (δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδε­κα­νή­σου), το οποίο στην εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή του δεν επι­βα­ρύν­θηκε πολε­ο­δο­μικά, αλλά υπάρ­χουν τερά­στια περι­θώ­ρια συνέ­χι­σης της ανά­πτυ­ξης του.

Το 80% των κλήρων στο νησιά μας απο­τε­λεί­ται από ακίνητα επι­φά­νειας εκτά­σεις 4000 μέχρι 8000 τ.μ. Η περιοχή μας δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την ηπει­ρω­τική Ελλάδα ή με τους κλήρους μεγα­λύ­τε­ρων νησιών.

Με την αύξηση του ορίου της αρτιό­τη­τας από τα 4000 τ.μ. , που ισχύει σήμερα, σε 8000 τ.μ για τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις μπαίνει ορι­στικό φρένο στην ανά­πτυξη των νηιών μας, αφού ελά­χι­στα είναι τα ακίνητα που έχουν την έκταση αυτή, και όσα υπάρ­χουν βρί­σκο­νται σε περιο­χές μη κατάλ­λη­λες για αυτήν την δρα­στη­ριό­τητα (του­ρι­στική).

Οι προς αξιο­ποί­ηση δια­θέ­σι­μες εκτά­σεις εντός ορίων οικι­σμών και σχεδίου πόλης είναι ελά­χι­στες και δεν προ­σφέ­ρο­νται για Του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις παρό­μοιου είδους δεδο­μέ­νου, ότι οι ακά­λυ­πτοι χώροι (φυτεύ­σεις, δια­μόρ­φωση περι­βάλ­λο­ντος χώρου, ατο­μι­κές κολυμ­βη­τι­κές δεξα­με­νές κλπ) , είναι πολύ μικρό­τε­ροι από αυτούς της εκτός σχεδίου περιο­χής.

 

Θα πρέπει για εθνι­κούς και ανα­πτυ­ξια­κούς λόγους, να παρα­μεί­νουν ως έχουν τα άρθρα για την εκτός σχεδίου δόμηση , χωρίς οια­δή­ποτε αύξηση της αρτιό­τη­τας των ακι­νή­των στα 8.000 τ.μ, άλλως η αρτιό­τητα να καθο­ρι­στεί στην ελά­χι­στη επι­φά­νεια των 6.000 τ.μ.

Ακόμη να αυξηθεί για τις Του­ρι­στι­κές κατοι­κίες η μέγιστη δυνα­τό­τητα από τα 200 μ2 σε 300 μ2 ( ώστε οι μονάδες αυτές να είναι βιο­σι­μώ­τε­ρες) , στα νησιά της παρα­με­θο­ρίου περιο­χής και ειδι­κό­τερα σε αυτά με πλη­θυ­σμό κάτω των 10000 κατοί­κων ,του­λά­χι­στον μέχρι την ολο­κλή­ρωση των Τοπικών Πολε­ο­δο­μι­κών Σχεδίων, χρόνος που κατά την εκτί­μηση της Κυβέρ­νη­σης ανέρ­χε­ται σε 10 χρόνια.

Πέραν τούτων οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις που τίθε­νται για την αρτιό­τητα και οικο­δο­μη­σι­μό­τητα των ακι­νή­των στα νησιά και συγκε­κρι­μένα να εφά­πτο­νται ανα­γνω­ρι­σμέ­νων δρόμων κλπ, κατ ουσία καθιστά ανέ­φι­κτη την αξιο­ποί­ηση των δια­θέ­σι­μων ακι­νή­των, λαμ­βα­νο­μέ­νου υπόψη ότι στην Κάρπαθο και Η.Ν. Κάσο ελά­χι­στοι είναι οι ανα­γνω­ρι­σμέ­νοι δρόμοι. Ούτε οι πιο κεντρι­κοί δρόμοι των νησιών μας είναι ανα­γνω­ρι­σμέ­νοι. Και βέβαια η δια­δι­κα­σία ανα­γνώ­ρι­σης δρόμου είναι πολύ­πλοκη δύσκολη και χρο­νο­βόρα, γεγονός που θα πρέπει ιδιαι­τέ­ρως να ληφθεί υπόψη, αφού έτσι σταματά κάθε οικο­δο­μική δρα­στη­ριό­τητα στον τόπο μας.

Είναι λοιπόν προ­φα­νές ότι μέχρι την ολο­κλή­ρωση δια­δι­κα­σιών, που ακόμα και σήμερα είναι σε εκκρε­μό­τητα (δασικοί χάρτες, χάραξη αιγια­λών, οριο­θέ­τηση ρεμάτων, σύνταξη τοπικών πολε­ο­δο­μι­κών σχεδίων, ανα­γνώ­ριση οδών κλπ) θα πρέπει να δια­τη­ρη­θεί το ισχύον νομικό καθε­στώς για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ιδιαι­τέ­ρως όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι πολλοί ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των εδώ στα νησιά μας, αλλά βεβαίως και σε άλλα νησιά και σε άλλες περιο­χές της Ελλάδος, με βάσει τα ισχύ­ο­ντα σήμερα, προ­γραμ­μά­τι­σαν και προ­χώ­ρη­σαν σε εργα­σίες και ενέρ­γειες ανέ­γερ­σης κτι­σμά­των επί ακι­νή­των, που σήμερα είναι άρτια και οικο­δο­μή­σιμα, ενώ με τον νέο νόμο καθί­στα­νται από την μια μέρα στην άλλη μη άρτια και μη οικο­δο­μή­σιμα.

Πολλοί επεν­δυ­τές ήδη προ­χώ­ρη­σαν τόσο στην αγορά ακι­νή­των, όσο και στην εκπό­νηση αρχι­τε­κτο­νι­κών σχεδίων, αδειο­δο­τή­σεων και εγκρί­σεων κλπ , δαπα­νώ­ντας τερά­στια ποσά, στη­ρι­ζό­με­νοι καλό­πι­στα στο ισχύον σήμερα νομικό καθε­στώς.

 

Είναι λοιπόν άδικο με την τόσο αιφ­νί­δια και τυχόν άμεση αλλαγή του ισχύ­ο­ντος νομο­θε­τι­κού πλαι­σίου να οδη­γη­θούν οι επεν­δυ­τές εκτός οικο­νο­μι­κού και επεν­δυ­τι­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, όταν μάλιστα στή­ρι­ξαν αυτόν (τον προ­γραμ­μα­τι­σμό τους) στην ισχύ­ουσα σήμερα νομο­θε­σία. Και βέβαια άμεσο θα είναι το απο­τέ­λε­σμα να στα­μα­τή­σει κάθε ώριμο επεν­δυ­τικό σχέδιο στον τόπο μας, καθώς και η μη ένταξη τέτοιων σχεδίων στο ανα­πτυ­ξιακό νόμο κλπ.

 

Είναι λοιπόν προ­φα­νές , ότι σε κάθε περί­πτωση , θα πρέπει να προ­βλε­φθεί μεγάλο μετα­βα­τικό διά­στημα εφαρ­μο­γής κάθε διά­τα­ξης με την οποία αλλά­ζουν οι αρτιό­τη­τες κλπ των ακί­νη­των στον τόπο μας.

 

Θεω­ρούμε το προ­βλε­φθέ­ντα ως μετα­βα­τικό χρόνο των δύο (2) ετών ελά­χι­στο, λαμ­βα­νο­μέ­νου υπόψη αφενός του χρόνου των αδειο­δο­τή­σεων που απαι­τού­νται (σύνταξη σειράς μελετών, έγκριση των, αδειο­δο­τή­σεις αρχαιο­λο­γίας, δασαρ­χείου , οριο­θέ­τηση αιγια­λού κλπ), και αφε­τέ­ρου της οικο­νο­μι­κής αδυ­να­μίας διά­θε­σης σημα­ντι­κών κεφα­λαίων σε τόσο σύντομο χρόνο.

Σας ευχα­ρι­στώ εκ των προ­τέ­ρων.

 

Με εκτί­μηση,

 

Η Έπαρχος Καρ­πά­θου – Ηρωϊκής Ν. Κάσου

Καλ­λιόπη Νικο­λα­ΐ­δου»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.