Ειδήσεις

Εκδηλώσεις και δράσεις για να ανακάμψει ο ρωσικός τουρισμός

Με μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις, προσπαθεί ο ΕΟΤ Μόσχας και το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, να ενισχύσουν την εικόνα της χώρας μας στην Ρωσία.
Στον απόηχο των πολύ τεταμένων σχέσεων που προκάλεσαν διπλωματικά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και τις δηλώσεις που ακολούθησαν εκατέρωθεν, ο Τουρισμός ως το πλέον ευαίσθητο προϊόν, προσπαθεί να ισορροπήσει.
Δυστυχώς, η φετινή τουριστική σεζόν αν και ξεκίνησε με αισιοδοξία ότι θα ξεπερνούσε η Ελλάδα το 1 εκ. Ρώσους τουρίστες, τα νούμερα έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εφικτό.
Η μεγάλη πτώση από την ρωσική αγορά, σημειώθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και οφείλεται, φυσικά, σε πολλούς λόγους: αφενός στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος του ρουβλίου (το οποίο υποτιμήθηκε ήδη δύο φορές και έφτασε να έχει πέσει κατά 16%!), αφετέρου στον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό που έχει η χώρα μας από την Τουρκία αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η πτώση φάνηκε ότι άγγιξε το 10% στη Ρόδο μόνο στο τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο, σημειώθηκε μεγάλη πτώση και τον Ιούλιο –τα στοιχεία του Αυγούστου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Πηγές προσκείμενες στον ΕΟΤ Μόσχας, ανέφεραν χτες στην «δημοκρατική» πως τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Έλληνες τουριστικοί παράγοντες προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
«Υπάρχει μια καταγεγραμμένη πτωτική πορεία τη ρωσικής τουριστικής αγοράς που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο με την πτώση του ρουβλίου κατά 12%. Μέχρι τον Φεβρουάριο η κατάσταση φαινόταν καλή αλλά μετά το Πάσχα, σημειώθηκε η πτώση. Στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, η Ρόδος κατέγραψε πτώση -9%. Η πτώση αυτή σημειώθηκε λόγω της διεξαγωγής του Μουντιάλ αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος σε αεροπορικές θέσεις. Δηλαδή, δεν υπάρχει η ζήτηση που περιμέναμε. Εάν η Ελλάδα είχε σκοπό να κάνει τις απελάσεις των Ρώσων Διπλωματών θα έπρεπε να το είχε κάνει τον καιρό που γίνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, φάνηκε πολύ ξαφνικό και δημιούργησε άσχημη εικόνα. Εκτιμούμε πως θα επικρατήσει ψυχραιμία και δεν θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση από εδώ και στο εξής –αν και είναι η πιο δύσκολη τουριστική σεζόν για την ρωσική αγορά, στα τελευταία πέντε χρόνια» όπως δήλωσε στην «δ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΖ ΤΟUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
Τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου ανέφεραν ότι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς από ρωσικές πόλεις που έχουν πτήσεις τσάρτερ, είναι η Τυνησία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Σότσι και η Κριμαία. Αυτό δείχνει αφενός ότι η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός αλλά πέφτει συνεχώς λόγω τιμών –καθώς Τυνησία και η Τουρκία πουλάνε πολύ φτηνότερα και με επιδοτήσεις.
«Αν και έγιναν τεράστιες προσπάθειες να έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 1 εκ. Ρώσοι τουρίστες φέτος, και με αφορμή το ‘Έτος Ελλάδας – Ρωσίας’ που είναι το 2018, φαίνεται πως η οικονομική κατάσταση δεν ενθαρρύνει τους Ρώσους τουρίστες» ανέφεραν χτες στην «δ» πηγές από την Μόσχα.
Η Τουρκία μπορεί φέτος να έχει σπάσει τα ‘κοντέρ’ στον Τουρισμό, αλλά κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλες προσφορές, πτώση τιμών και γεμάτα ξενοδοχεία μαζί με την ‘κατρακύλα’ της Τουρκικής λίρας δεν είναι εγγύηση για τις διακοπές των τουριστών:
«Ήταν στραβό το κλίμα…. Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ δηλώνουν πως υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις στα αεροπλάνα, ενώ η ζήτηση παραμένει χαμηλά. Και οι μεγάλες προσφορές από την Τουρκία με πολύ χαμηλές τιμές και τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, δυσκολεύουν την κατάσταση στην ρωσική αγορά ενώ έχουν ακυρωθεί και αρκετές πτήσεις. Η φετινή σεζόν είναι η χειρότερη που υπάρχει…» δηλώνει με την σειρά του στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Οι δράσεις και εκδηλώσεις στην Ρωσία
Μέσα σε όλη αυτή την…. ‘γκρίνια’ και το αρνητικό κλίμα, ο ΕΟΤ Μόσχας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους τουριστικούς παράγοντες στην Ρωσία προσπαθούν να συνεχίσουν την προβολή της χώρας μας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» αν και το 2018 ανακηρύχθηκε «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας», τελικά δεν απέφερε τα αναμενόμενα –λόγω των συγκυριών. Γι αυτό και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες.
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, προγραμματίζεται μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (είναι διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά ή διεθνή) ενώ ο Οκτώβριος θα είναι αφιερωμένος στη Γαστρονομία με δράσεις στην Μόσχα.
Επιπλέον, στο τέλος του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται ένα μεγάλο τουριστικό φόρουμ στο Σότσι που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα ενώ δύο ακόμη εκδηλώσεις με ορχηστρικά σύνολα από την Σύρο, θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος του μηνός στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.
Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη έκθεση Φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο που βρίσκεται στην «καρδιά» της Κόκκινης Πλατείας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενο την συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού να αναδείξει την τουριστική ταυτότητα και τον χαρακτήρα καθεμιάς από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας στην Ρωσία, με υπογραφές συμφώνων συνεργασίας που θα προωθηθούν.
Επιπλέον, προγραμματίζονται δύο ακόμη τουριστικές εκθέσεις προς το τέλος Δεκεμβρίου στην Μόσχα με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας, ως τουριστικούς προορισμούς τους χειμερινούς μήνες για συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. «Με αυτές τις συμμετοχές μπορούμε να προσελκύσουμε τα ‘early – bookings’ και φυσικά να προωθήσουμε τον εναλλακτικό τουρισμό με περισσότερες ‘leisure’ δραστηριότητες» ανέφερε στην «δ» πηγή του ΕΟΤ Μόσχας.
Πέραν της καθιερωμένης μεγάλης έκθεσης ΜΙΤΤ που γίνεται κάθε χρόνο στην Μόσχα, φέτος θα γίνει μία ακόμη τον προσεχή Οκτώβριο στην Αγία Πετρούπολη (INWETEX) στην οποία επίσης η Ελλάδα θα λάβει μέρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου