Τοπικές Ειδήσεις

Δεν έσβησε ακόμα στη Ρόδο η Πυρκαγιά!

Εκτεταμένες αναζωπυρώσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, από τη Θολό έως τα Μαριτσά και την Ψίνθο, εκδηλώθηκαν χθες από το μεσημέρι λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα σταδιακά ενισχύονται.
Για την αντιμετώπισή τους γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και από τις πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Η μάχη για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε την Κυριακή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Χθες το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση 200 μέτρα από την κοιλάδα των Πεταλούδων, όπου επιχειρούν δύο ελικόπτερα.
Πρόκειται για δύσβατο σημείο στο οποίο δεν είχαν εύκολη πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις. Ο άνεμος έπνεε με κατεύθυνση την Ψίνθο και απομάκρυνε τον καπνό από την Kοιλάδα, προστατεύοντας τις πεταλούδες από ασφυξία.
Ενεργά μέτωπα υπήρχαν χθες το απόγευμα στον Θεολόγο και στα Mαριτσά.
Η καταστροφή που έχει προκληθεί υπολογίζεται σε 7.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης.
Το βράδυ της Δευτέρας η φωτιά έπληξε δύσβατη περιοχή στον Άγιο Νικόλαο ενώ από νωρίς το απόγευμα οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικέντρωσαν ο έργο τους στην περιοχή του Κερωνιάτη με αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να προστατευθεί και η Σωτήρα.
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα χθες το απόγευμα συνεκλήθη εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.
Αφορμή αποτέλεσε ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνων Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα όπου προβλέπεται Κατάσταση Συναγερμού για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 5) για την Π.Ε. Ρόδου.


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τα νησιά της ΠΕ Ρόδου σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έκκληση απευθύνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς προς τους πολίτες να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό και να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε σχετική δήλωση ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει: «Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς!
Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 ή στο 112 αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.
Την Τετάρτη και τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή».
Σημειώνεται ότι κατάσταση συναγερμού σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και όχι μόνο της Πυροσβεστικής τίθενται πλέον σε γενική επιφυλακή ανεξαρτήτως αν υπάρχει πυρκαγιά ή όχι που σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και μέχρι τη λήξη του συναγερμού στη διάθεση της Υπηρεσίας τους για άμεση κινητοποίηση αν χρειαστεί.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας
Παράλληλα, για σήμερα προβλέπεται και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς είναι οι εξής:
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
• Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .
Παπαθανάσης από Ρόδο: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες από την πυρκαγιά
Την περιοχή της πυρκαγιάς, στη Ρόδο, επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που βρέθηκε στο νησί για να παραστεί σε συνέδριο για τις επενδύσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Παπαθανάσης σε δήλωσή του ανέφερε: «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες από την πυρκαγιά». Όπως επεσήμανε, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες.
Ο κ. Παπαθανάσης επισκεπτόμενος την περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής , από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τους βουλευτές Δωδεκανήσου της Νεας Δημοκρατίας Μανο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Ιωάννη Παππά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου