δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΚΥΡΙΑΚΗ 24° Συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόδος: Η ναυαρχίδα του τουρισμού αναζητεί νέο τουριστικό μοντέλο – Νέοι επιχειρηματίες στο προσκήνιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Μέγεθος γραμμάτων

Το 2020 θα είναι η δυ­σκο­λό­τε­ρη χρο­νιά για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό εδώ και δε­κα­ε­τί­ες. Ο κο­ρω­νο­ϊ­ός έχει προ­κα­λέ­σει την κα­τάρ­ρευ­ση του του­ρι­σμού διε­θνώς με τον κόσμο να φο­βά­ται να τα­ξι­δέ­ψει ή να ανα­βά­λει όσο το δυ­να­τό πε­ρισ­σό­τε­ρο τα τα­ξί­δια του. Για μια χώρα όπως η Ελ­λά­δα που η οι­κο­νο­μία της στη­ρί­ζε­ται σε με­γά­λο βαθμό στον του­ρι­σμό το πλήγ­μα είναι πολύ με­γά­λο και θα το νιώ­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρο οι το­πι­κές κοι­νω­νί­ες που ζουν από τις του­ρι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες. Μά­λι­στα, όσο με­γα­λύ­τε­ρη η του­ρι­στι­κή αγορά μιας πε­ριο­χής, τόσο με­γα­λύ­τε­ρη και η κρίση.

Η Ρόδος είναι εδώ και δε­κα­ε­τί­ες ναυαρ­χί­δα του του­ρι­σμού στην Ελ­λά­δα (μαζί με Κρήτη, Μύ­κο­νο Σα­ντο­ρί­νη). Απο­τε­λεί μά­λι­στα βα­ρό­με­τρο για τον του­ρι­σμό στη χώρα μας και θε­ω­ρεί­ται κο­ρυ­φαί­ος προ­ο­ρι­σμός διε­θνώς. Και δί­καια καθώς δια­θέ­τει τε­χνο­γνω­σία δε­κα­ε­τιών, από τις κα­λύ­τε­ρες εγκα­τα­στά­σεις στη Με­σό­γειο και φυ­σι­κές ομορ­φιές.

Με λίγα λόγια δια­θέ­τει ένα άρι­στο προ­ϊ­όν.

Αυτό τις επέ­τρε­ψε να ανα­πτύ­ξει τον μα­ζι­κό του­ρι­σμό και το all inclusive φτά­νο­ντας να υπο­δέ­χε­ται έως και 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες ετη­σί­ως.

Ο μα­ζι­κός του­ρι­σμός μέχρι τώρα λει­τουρ­γού­σε και όπως μας είπαν άν­θρω­ποι που ασχο­λού­νται με τον του­ρι­σμό στη Ρόδο το νησί πή­γαι­νε μέχρι τώρα με τον “αυ­τό­μα­το πι­λό­το”. Μέχρι που ήρθε ο κο­ρω­νο­ϊ­ός και η πρα­κτι­κή του μα­ζι­κού του­ρι­σμού άρ­χι­σε να αμ­φι­σβη­τεί­ται.

Για κά­ποιον που γνω­ρί­ζει τη Ρόδο, η ει­κό­να της πόλης με ελά­χι­στους του­ρί­στες να κυ­κλο­φο­ρούν, άδειες τις πα­ρα­λί­ες και άδεια την παλιά πόλη είναι απο­γοη­τευ­τι­κή.

Ίσως είναι ιδα­νι­κή γι αυ­τούς που δεν θέ­λουν πο­λυ­κο­σμία ή για τους Έλ­λη­νες που φέτος έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να πάνε στη Ρόδο με χα­μη­λό­τε­ρες τιμές αλλά είναι κάτι πολύ άσχη­μο για τους ερ­γα­ζό­με­νους στον του­ρι­σμό.

Την τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα έχουν αυ­ξη­θεί λίγο οι αφί­ξεις και εκτι­μή­σεις των το­πι­κών πα­ρα­γό­ντων εμ­φα­νί­ζο­νται βέ­βαιοι ότι μετά τις 15 Αυ­γού­στου θα υπάρ­ξει αύ­ξη­ση των αφί­ξε­ων που θα κρα­τή­σει και τον Σε­πτέμ­βριο. Ωστό­σο οι αριθ­μοί είναι απο­κα­λυ­πτι­κοί.

Πέ­ρυ­σι υπήρ­χαν μέρες που το αε­ρο­δρό­μιο της Ρόδου δε­χό­ταν έως και 170 πτή­σεις τη μέρα. Κατά μέσο όρο πε­ρί­που 100 την ημέρα. Πριν δυο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα το νησί δέ­χθη­κε 6.000 του­ρί­στες που ση­μαί­νει πε­ρί­που 30 με 35 αε­ρο­πλά­να.

Όπως λέει στο CNN Greece o αντι­δή­μαρ­χος του­ρι­σμού της Ρόδου κ. Κων­στα­ντί­νος Τα­ρα­σλιάς, δε­δο­μέ­νων των συν­θη­κών υπάρ­χει μια ικα­νο­ποί­η­ση καθώς το νησί δέ­χε­ται 35 με 37 αε­ρο­πλά­να την ημέρα.

Αυτή τη στιγ­μή το νησί έχει φτά­σει να έχει δια­κρώς πε­ρί­που 25.000 του­ρί­στες την ημέρα με τις αφί­ξεις και ανα­χω­ρή­σεις.

Εκτι­μή­σεις το­πι­κών πα­ρα­γό­ντων κά­νουν λόγο για 440.000 αφί­ξεις μέχρι και τον Σε­πτέμ­βριο νού­με­ρο που είναι πολύ χα­μη­λό για να στη­ρί­ξει την του­ρι­στι­κή βιο­μη­χα­νία. Πέ­ρυ­σι η Ρόδος είναι 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες. Δη­λα­δή μι­λά­με για πτώση σχε­δόν 80%, στο σύ­νο­λο της του­ρι­στι­κής σεζόν.

Αυτό έχει οδη­γή­σει τους ξε­νο­δό­χους να κρα­τούν κλει­στά τα ξε­νο­δο­χεία τους. Πε­ρί­που το 80% των ξε­νο­δο­χεί­ων δεν θα ανοί­ξει καθώς αν δεν φτά­σει 60% πλη­ρό­τη­τα του­λά­χι­στον η χρο­νιά θα είναι ζη­μιο­γό­να. Ακόμη με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα όμως έχουν οι πρά­κτο­ρες οι οποί­οι είχαν κα­τα­βά­λει προ­κα­τα­βο­λές 50% με 60%.

Αυτή τη στιγ­μή στη Ρόδο είναι ανοι­χτά πε­ρί­που 150 ξε­νο­δο­χεία.

Φέτος οι Ρο­δί­τες εκτι­μού­σαν ότι θα έχουν 200% αύ­ξη­ση στην κρουα­ζιέ­ρα και η κρουα­ζιέ­ρα θα είναι κλει­στή.

Το κα­λύ­τε­ρο σε­νά­ριο σύμ­φω­να με τον κ. Τα­ρα­σλιά είναι να φτά­σει η Ρόδος τους 500.000 του­ρί­στες που ση­μαί­νει 25% της περ­σι­νής του­ρι­στι­κής κί­νη­σης, πο­σο­στό που προς το παρόν φαί­νε­ται ρε­α­λι­στι­κό. Βέ­βαια κα­νέ­νας δεν μπο­ρεί να μι­λή­σει για νού­με­ρα αν δεν φτά­σει ο Οκτώ­βριος που φαί­νε­ται ότι θα έχει κόσμο το νησί.

Μπο­ρεί κα­τό­πιν αυτών να αντι­λη­φθεί κα­νείς τι ση­μαί­νει για τους ερ­γα­ζό­με­νους στον τομέα του του­ρι­σμού αυτή η κα­τά­στα­ση και πόσο δύ­σκο­λος θα είναι ο χει­μώ­νας. Πλη­ρο­φο­ρί­ες του CNN Greece κά­νουν λόγο για με­γά­λη αύ­ξη­ση των αι­τή­σε­ων στο κοι­νω­νι­κό πα­ντο­πω­λείο της Ρόδου τον μήνα Ιού­λιο.

Το μο­ντέ­λο της Ρόδου δεί­χνει ότι ο μα­ζι­κός του­ρι­σμός απο­δεί­χθη­κε πα­γί­δα, σε μια κρίση την οποία κα­νείς δεν πε­ρί­με­νε.

Μι­κρό­τε­ρα νησιά, με μι­κρές του­ρι­στι­κές μο­νά­δες και όχι μα­ζι­κό του­ρι­σμό, μπο­ρεί να έχουν φέτος ζημιά αλλά θα είναι σί­γου­ρα πιο εύ­κο­λα δια­χει­ρί­σι­μη.

Όταν όμως ξε­νο­δο­χεία με 5.000 κλί­νες μέ­νουν κλει­στά κα­τα­λα­βαί­νει κα­νείς πόσο με­γά­λη είναι η ζημιά για την επι­χεί­ρη­ση, τους ερ­γα­ζό­με­νους αλλά και μια σειρά άλλες επι­χει­ρή­σεις υπο­στη­ρι­κτι­κές των ξε­νο­δο­χεια­κών μο­νά­δων.

Νέες ιδέες από νέους επι­χει­ρη­μα­τί­ες

Ο Κώ­στας Απο­στο­λί­δης είναι ένας από τους νέους Ρο­δί­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες που πι­στεύ­ουν πως η φε­τι­νή χρο­νιά θα πρέ­πει να γίνει μά­θη­μα για την του­ρι­στι­κή βιο­μη­χα­νία της Ρόδου η οποία θα πρέ­πει να αλ­λά­ξει τον τρόπο που υπο­δέ­χε­ται τον του­ρι­σμό καθώς και τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει.

Ο κ. Απο­στο­λί­δης δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στον χώρο της εστί­α­σης και δια­σκέ­δα­σης κυ­ρί­ως ως ιδιο­κτή­της εμ­βλη­μα­τι­κών χώρων της Ρόδου (όπως το ιστο­ρι­κό Ακταί­ον που φι­λο­ξε­νού­σε το ιτα­λι­κό διοι­κη­τή­ριο και έχει χα­ρα­κτη­ρι­στεί δια­τη­ρη­τέο κτί­ριο και τα Amalfi και Sinatra) και δευ­τε­ρευό­ντως με ξε­νο­δο­χεία.

Η εστί­α­ση από μόνη της είναι ίσως το με­γα­λύ­τε­ρο κε­φά­λαιο της φι­λο­ξε­νί­ας αν ανα­λο­γι­στεί κα­νείς ότι σε μια σεζόν που διαρ­κεί τέσ­σε­ρις μήνες θα πρέ­πει να σι­τι­στούν 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι σε ένα νησί 100.000 κα­τοί­κων.

Ως γνώ­στης της αγο­ράς, δια­κρί­νει μια ση­μα­ντι­κή αλ­λα­γή που έρ­χε­ται.

“Η επό­με­νη χρο­νιά θα είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κή από ότι ξέ­ρα­με μέχρι τώρα. Θα αλ­λά­ξουν πολλά και στο χώρο της φι­λο­ξε­νί­ας όσον αφορά τον τρόπο που λει­τουρ­γούν τα πρα­κτο­ρεία και στο χώρο της εστί­α­σης. Και αν μου επι­τρέ­πε­τε μια πρό­βλε­ψη, θεωρώ ότι έχου­με την αρχή της πτώ­σης του μο­ντέ­λου του all inclusive. Πάμε πλέον για την επό­με­νη χρο­νιά που εκτός απρο­ό­πτου θα είναι μια καλή χρο­νιά που θα φτά­σει στο 50% με 60% αυτού που εί­χα­με πριν τον κο­ρω­νο­ϊό, εκτι­μώ.”

Νο­μί­ζω ότι θα είναι ευ­τύ­χη­μα να μειω­θεί το all inclusive και να έρθει στο νησί και αυτό που απο­κα­λού­με “καλός του­ρί­στας. Αν οι επι­χει­ρή­σεις κα­τα­φέ­ρουν να έχουν τον ίδιο τζίρο με λι­γό­τε­ρο κόσμο στην ουσία θα είναι κερ­δι­σμέ­νες γιατί λι­γό­τε­ρος κό­σμος -με κα­λύ­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες φυ­σι­κά – ση­μαί­νει και μι­κρό­τε­ρο κό­στος λει­τουρ­γί­ας. Πρέ­πει να πάμε σε “κα­λούς πε­λά­τες” και πολλά θα εξαρ­τη­θούν από το πως θα εξε­λι­χθεί η παν­δη­μία”.

Ο κ. Απο­στο­λί­δης είναι ο χο­ρη­γός του Rhodes Summer Festival που βρα­βεύ­τη­κε στα tourism awards 2020, φέρ­νο­ντας με­γά­λα ονό­μα­τα καλ­λι­τε­χνών στο νησί και έχει ξε­κι­νή­σει μια επι­θε­τι­κή στρα­τη­γι­κή για την ανα­βάθ­μι­ση του του­ρι­στι­κού μο­ντέ­λου της Ρόδου, συν­δυά­ζο­ντας στο δί­πτυ­χο: πο­λι­τι­σμός – κα­λύ­τε­ρο του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν.

Φέτος έλη­ξαν πολλά συμ­βό­λαια πα­ρα­χώ­ρη­σης πα­ρα­λιών και δη­μο­σί­ων χώρων σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες και ο κ. Απο­στο­λί­δης πήρε ήδη κά­ποιους ση­μα­ντι­κούς χώ­ρους και διεκ­δι­κεί και αρ­κε­τούς ακόμη.

Εκτός από έναν ση­μα­ντι­κό χώρο δια­σκέ­δα­σης, έκτα­σης 3.500 τμ στην πα­ρα­λία της Λίν­δου ανέ­λα­βε για τρία χρό­νια και την πα­ρα­λία της Τσα­μπί­κας που βρί­σκε­ται πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου και έχει αρ­χί­σει ήδη ερ­γα­σί­ες δια­μόρ­φω­σης της με πρό­τυ­πο της πα­ρα­λί­ες φη­μι­σμέ­νων πα­ρα­λιών όπως αυτές της Μυ­κό­νου για φι­λο­ξε­νία συ­ναυ­λιών και εκ­δη­λώ­σε­ων.

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη πα­ρα­λία μή­κους 400 μέ­τρων μέχρι σή­με­ρα έμενα ανα­ξιο­ποί­η­τη και ο κ. Απο­στο­λί­δης ετοι­μά­ζει επέν­δυ­ση που μπο­ρεί να φτά­σει και το ένα εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ.

Ήδη για την δια­μόρ­φω­σή της και τη λει­τουρ­γία της έχουν προ­σλη­φθεί πάνω από 150 άτομα, κάτι ίσως μο­να­δι­κό αν ανα­λο­γι­στεί κα­νείς τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στον του­ρι­σμό.

Στο επό­με­νο διά­στη­μα προ­γραμ­μα­τί­ζει επεν­δύ­σεις που θα ξε­πε­ρά­σουν τα πέντε εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ με στόχο τον του­ρί­στα που δεν επα­να­πά­υ­ε­ται μόνο στη λο­γι­κή του all inclusive και μπο­ρεί να πλη­ρώ­σει το κάτι πα­ρα­πά­νω.

«Πρέ­πει να ανα­βαθ­μί­σου­με το προ­ϊ­όν μας ως του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός και είναι ευ­και­ρία να μπουν νέοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες “στο παι­χνί­δι” με μια νέα οπτι­κή για τις του­ρι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες. Νο­μί­ζω ότι αν αρ­χί­σει κά­ποιος να δη­μιουρ­γεί τέ­τοιες υπο­δο­μές και να ανα­βαθ­μί­ζει το προ­ϊ­όν του θα προ­σελ­κύ­σει κόσμο και δια­φη­μι­ζό­με­νους. Το κυ­ριό­τε­ρο όμως είναι ότι θα πα­ρα­κι­νή­σει και άλ­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες να ακο­λου­θή­σουν την ίδια λο­γι­κή και να αρ­χί­σει η αλ­λα­γή. Οι μο­νο­πω­λια­κές πρα­κτι­κές δεν έχουν θέση. Πρέ­πει να συ­νερ­γα­στού­με γιατί ανε­βά­ζο­ντας τη Ρόδο ως προ­ο­ρι­σμό όλοι μαζί, θα εί­μα­στε όλοι κερ­δι­σμέ­νοι».

Ανα­φο­ρι­κά με την δυ­να­τό­τη­τα προ­βο­λής μιας νέας ει­κό­νας για τη Ρόδο ο κ. Τα­ρα­σλιάς μας είπε ότι με τους πα­ρά­γο­ντες του νη­σιού έχει μπει σε συ­ζή­τη­ση το θέμα του all inclusive λέ­γο­ντάς μας ότι η πε­ρυ­σι­νή κρίση με τη χρε­ο­κο­πία της Thomas Cook δη­μιούρ­γη­σε προ­βλή­μα­τα το Σε­πτέμ­βριο στο νησί.

Επί­σης ζη­τεί­ται και το θέμα της προ­βο­λής της Ρόδου όχι μόνο ως προ­ο­ρι­σμός με ήλιο και θά­λασ­σα αλλά ενός τόπου με με­γά­λο ιστο­ρι­κό κομ­μά­τι και δυ­να­τό­τη­τα πολ­λών και δια­φο­ρε­τι­κών εμπει­ριών από extreme sport, πε­ρι­πα­τη­τι­κό του­ρι­σμό, γνω­ρι­μία και πα­νί­δα κτλ.

Ακόμη και το brand του νη­σιού συ­ζη­τεί­ται καθώς ακόμη και το όνομα του νη­σιού γρά­φε­ται με δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους με λα­τι­νι­κούς χα­ρα­κτή­ρες.

«Ωστό­σο, σε ένα προ­ο­ρι­σμό με 200.000 κλί­νες κα­τα­λα­βαί­νει κα­νείς ότι είναι δύ­σκο­λο να μην έχεις μα­ζι­κό του­ρι­σμό» λέει ο κ. Τα­ρα­σλιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.