ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης από υπουργείο Εργασίας: Στόχος η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παντού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Για «εντυ­πω­σιακή μείωση της ανερ­γίας» και για «δημιουρ­γία εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων θέσεων εργα­σίας» έκανε λόγο ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, σε δηλώ­σεις στο πλαίσιο της επί­σκε­ψής του στο υπουρ­γείο Εργα­σίας, το πρωί της Πέμπτης.

«Εχουν γίνει μεταρ­ρυθ­μί­σεις την τελευ­ταία πεντα­ε­τία και στα­χυο­λογώ την εντυ­πω­σιακή μείωση εργα­σίας, τη δημιουρ­γία εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων θέσεων εργα­σίας και τη βελ­τί­ωση του εργα­σια­κού περι­βάλ­λο­ντος», είπε.

Ο κ. Μητσο­τά­κης στάθηκε στην Ψηφιακή Κάρτα Εργα­σίας που, όπως τόνισε, «κατα­γρά­φει τον πραγ­μα­τικό χρόνο εργα­σίας του εργα­ζο­μέ­νου», σημειώ­νο­ντας ότι «απο­τε­λεί απα­ρέ­γκλιτη δέσμευση το μέτρο να εφαρ­μο­στεί σε όλους τους κλάδους της οικο­νο­μίας».

«Μερι­μνούμε για τους πιο ευά­λω­τους συμπο­λί­τες, και αυτό πρέπει να είναι στην προ­τε­ραιό­τητα του υπουρ­γείου, γιατί εκεί δίνουμε δια­πι­στευ­τή­ρια κοι­νω­νι­κής ευαι­σθη­σίας», συνέ­χισε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο οποίος τόνισε ότι «εφέτος θα υπάρξει έκτακτη ενί­σχυση εκείνων των συντα­ξιού­χων που δεν είδαν αυξή­σεις στις συντά­ξεις λόγω προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς».

«Να θυμίσω ότι τα χρήματα προ­έρ­χο­νται από την έκτακτη φορο­λό­γηση των υπερ­κερ­δών των διυ­λι­στη­ρίων για το 2023».

«Πρό­κει­ται για ένα μέτρο κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης που στη­ρί­ζει την κοι­νω­νική συνοχή και δείχνει την έμπρα­κτη προ­σή­λωση της κυβέρ­νη­σης πρω­τί­στως να στέ­κε­ται πιο κοντά στους αδύ­να­τους», τόνισε.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσο­τά­κης στην ανάγκη να βελ­τιω­θεί η συμ­με­τοχή στην αγορά εργα­σίας πρω­τί­στως των γυναι­κών, των νέων, των ατόμων με ανα­πη­ρία, αλλά και των συντα­ξιού­χων.

Εξέ­φρασε την ικα­νο­ποί­ησή του για το γεγονός ότι η μεταρ­ρύθ­μιση της κυβέρ­νη­σης η οποία έδωσε τη δυνα­τό­τητα στους συντα­ξιού­χους να εργά­ζο­νται χωρίς περι­κοπή της σύντα­ξής τους και μόνο με φορο­λό­γηση του πραγ­μα­τι­κού χρόνου εργα­σίας τους έχει εντυ­πω­σιακά απο­τε­λέ­σματα. Επίσης, επε­σή­μανε την ανάγκη πρό­σθε­των εργα­λείων για τη συμ­με­τοχή των γυναι­κών.

Για τα ζητή­ματα της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, είπε: «Έχει γίνει σημα­ντική δουλειά τα τελευ­ταία χρόνια στην αντι­με­τώ­πιση ενός χρόνιου προ­βλή­μα­τος, που ήταν ο χρόνος απο­νο­μής των συντά­ξεων. Δεν έχει λυθεί πλήρως το ζήτημα, αλλά έχει επι­λυ­θεί στον μεγα­λύ­τερο βαθμό. Επι­πλέον, δίνουμε μεγάλη σημασία στην επι­κοι­νω­νία του πολίτη με το κράτος. Γι’ αυτό, η περαι­τέρω ενί­σχυση του 1555 είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τητη. Βέβαια, μερι­μνούμε πάντα για τους πιο ευά­λω­τους συμπο­λί­τες μας, όπως είναι οι πολι­τι­κές που έχουν να κάνουν με τα ΚΕΠΑ και η επι­κοι­νω­νία των ανά­πη­ρων συμπο­λι­τών μας με το κράτος πρέπει να είναι προ­τε­ραιό­τητα του υπουρ­γείου».

Από την πλευρά της, η υπουρ­γός Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, Νίκη Κερα­μέως, δήλωσε:

«Είχαμε μία ανα­λυ­τική συζή­τηση για όλα τα θέματα του χαρ­το­φυ­λα­κίου. Οι δύο βασικοί άξονες είναι οι εργα­σια­κές σχέσεις και η κοι­νω­νική ασφά­λιση. Συζη­τή­σαμε τα επόμενα βήματα, χτί­ζο­ντας πάνω στη σημα­ντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευ­ταία πέντε χρόνια, στο­χεύ­ο­ντας σε μια ακόμα καλύ­τερη εργα­σιακή καθη­με­ρι­νό­τητα για τους εργα­ζό­με­νους και σε ένα ταχύ­τερο και πιο απο­τε­λε­σμα­τικό κράτος αρωγό που συνει­σφέ­ρει στη βελ­τί­ωση του εργα­σια­κού τοπίου στη χώρα μας.

Στόχος είναι η τόνωση της απα­σχό­λη­σης, η δια­σφά­λιση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων και η ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας.

Συζη­τή­σαμε για την καθο­λική εφαρ­μογή της Ψηφια­κής Κάρτας Εργα­σίας στους διά­φο­ρους τομείς επαγ­γελ­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, για ζητή­ματα αύξησης του κατώ­τα­του μισθού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ο πρω­θυ­πουρ­γός, πρω­το­βου­λίες για την περαι­τέρω τόνωση της απα­σχό­λη­σης, τη μείωση της ανερ­γίας, η οποία έχει ήδη σημειώ­σει πολύ σημα­ντική μείωση, αλλά και για την ανα­βάθ­μιση του Μηχα­νι­σμού Διά­γνω­σης των Αναγκών της Αγοράς Εργα­σίας.

Στον τομέα της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, συζη­τή­σαμε για τα επόμενα βήματα στην ψηφιο­ποί­ηση του e-ΕΦΚΑ, όπου έχει ήδη γίνει πολύ σημα­ντική δουλειά τα τελευ­ταία χρόνια, ωστόσο υπάρ­χουν περι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης.

Στόχος είναι να γινό­μα­στε καλύ­τε­ροι και να προ­βαί­νουμε σε ταχύ­τερη απονομή των συντά­ξεων, στη βελ­τί­ωση του τρόπου λει­τουρ­γίας του 1555, στη μείωση των εκκρε­μών συντά­ξεων συνο­λικά και στη βελ­τί­ωση των υπη­ρε­σιών σχετικά τα Κέντρα Πιστο­ποί­η­σης Ανα­πη­ρίας.

Σε όλα αυτά τα ζητή­ματα θεω­ρούμε ότι οι καλύ­τε­ρες λύσεις μπορούν να προ­κύ­ψουν μέσα από τον διάλογο. Έχουμε ήδη ξεκι­νή­σει και ανα­λά­βει πρω­το­βου­λίες για έναν διε­ξο­δικό διάλογο με όλους τους κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους.

Unmute

Remaining Time -0:00

Fullscreen

Advertisement

Εχει έρθει η ώρα να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοι­νω­νικό σύμφωνο εργα­σίας. Υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Θα είμαστε ανοι­χτοί, για να φρο­ντί­σουμε για την ευη­με­ρία των πολιτών, την τόνωση της απα­σχό­λη­σης και την ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.