Συνεντεύξεις

Στρ. Kαρίκης: «Ας αφήσουμε τον δήμαρχο να πετύχει φτηνή και καλή καθαριότητα»

«Στις επόμενες εβδομάδες θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και με πολύ μικρότερο κόστος. Το σχέδιο υπάρχει, το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ γρήγορα». Αυτό δηλώνει στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ενώ συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Επίσης, μιλάει για την αδήριτη ανάγκη της λειτουργίας του Κτηματολογίου αλλά και της μεταστέγασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και άλλων νομικών υπηρεσιών που θα αναδείξουν την περιοχή στο παλαιό νοσοκομείο, ενώ για τα ζητήματα της Υγείας στη Νότια Ρόδο, ξεκαθαρίζει ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την ΠΝΑι και το υπουργείο Υγείας, κινήθηκαν πολύ γρήγορα και η Προγραμματική Σύμβαση για την αγορά των δύο ασθενοφόρων, βρίσκεται ήδη στα χέρια του κ. Καμπουράκη, για να πάρει την τελική της μορφή και να προχωρήσει για υπογραφή -ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την 2η ΥΠΕ.
Τέλος, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στις παρεμβάσεις στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς κ.λπ. δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτή «Είναι η χρυσή εποχή των σχολείων (!) αφού, δεν υπάρχει σχολείο στη Ρόδο, στο οποίο να μην έχουμε κάνει παρέμβαση».
• Κύριε Καρίκη, να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις όπου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τοποθετηθήκατε στο θέμα της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων και ζητήσατε να πέσουν οι τόνοι. Είστε αισιόδοξος για τη συνέχεια;
Είπα το εξής: ας αφήσουμε τον δήμαρχο να πετύχει ‘φτηνή και καλή καθαριότητα’. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, όσο κι εμείς ως παράταξη θέσαμε ως καταστατική αρχή την προσπάθεια για μείωση των δημοτικών τελών. Αυτό ειδικά στην περίοδο που διανύουμε με την πανδημική κρίση, κατέστη πλέον επιτακτική ανάγκη. Έτσι λοιπόν είμαστε ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος προχώρησε σε μειώσεις τελών που φτάνουν έως και το 22% στα νοικοκυριά και στο 15% περίπου στις επιχειρήσεις, με σκοπό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι σε μια δύσκολη περίοδο ο Δήμος Ρόδου στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις με σημαντικές μειώσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι τα οικονομικά και η δυσκολία στη συγκεκριμένη συγκυρία για τους πολίτες. Αυτό που είπα και το επαναλαμβάνω, είναι ότι ο δήμαρχος έχει στόχο μια καλή καθαριότητα και ταυτόχρονα, πολύ πιο φτηνή σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξεις, και σίγουρα, δεν μπορεί να αποφευχθεί η ταλαιπωρία κάποιων ημερών, για την οποία όλοι μας, ζητάμε συγγνώμη από τους πολίτες. Όμως, αν κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, στις επόμενες εβδομάδες θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και με πολύ μικρότερο κόστος το οποίο θα φανεί άμεσα και στο πορτοφόλι των συμπολιτών μας. Συνεπώς, τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς ρήξεις και χωρίς σχέδιο. Το σχέδιο υπάρχει, το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ γρήγορα. Διαδοχικά από το 2010 μέχρι σήμερα, πηγαίναμε ολοένα και σε πιο ακριβή καθαριότητα. Αυτές τις τιμές, δεν μπορούν πλέον να τις αντέξουν οι συμπολίτες μας.
Τώρα, να περάσουμε στην διαγραφή του κ. Γιάννη Ιατρίδη από την παράταξή σας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είπα κάτι πολύ χαρακτηριστικό και θα το επαναλάβω: ο δήμαρχος, εφαρμόζει -και πολύ καλά κάνει κατά την άποψή μου- μια απ’ ευθείας επαφή με τον καθένα δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά ενώ ταυτόχρονα, αυτή η απ’ ευθείας γραμμή, δεν περιέχει ούτε διαρροές, ούτε κανένας άλλος από εμάς, γνωρίζει τις οδηγίες που δίνει – και γενικότερα την προσωπική σχέση που αναπτύσσεται και τη γνώμη που έχει για το έργο που έχει ο δήμαρχος για τον καθένα από εμάς. Άρα, αυτά που λέω εγώ ή οποιοσδήποτε από την παράταξη με τον δήμαρχο, δεν διαρρέουν πουθενά. Αυτά που έχει πει με τον Γιάννη Ιατρίδη (ή οποιονδήποτε άλλο, για το αποτέλεσμα του έργου που έχει παράξει κ.λπ.) ασφαλώς και κανένας δεν γνωρίζει τι είναι. Για μένα, αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Γιατί εάν ξεφεύγαμε από το επίπεδο της σοβαρότητας θα πηγαίναμε στο άλλο επίπεδο, των σχολίων και του κουτσομπολιού. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, αφού δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη μαζί. Το μόνο που μπορώ να δηλώσω είναι πως οι υπόλοιποι στην παράταξη θα προσπαθήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, να πετύχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του τόπου.
• Να σας ρωτήσω για την μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου. Πέραν του ζητήματος αυτού καθαυτού, υπάρχει και η πρόταση να μεταστεγαστούν εκεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο ή άλλες υπηρεσίες. Συμφωνείτε με αυτές τις προτάσεις;
Βεβαίως και συμφωνώ. Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι όχι μόνον η μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αλλά και οποιασδήποτε άλλης δικαστικής υπηρεσίας μπορεί μέσα από τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα να εξυπηρετηθεί (π.χ. του Ειρηνοδικείου κ.λπ.) Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως θα είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου μέσα από αυτές τις διαδικασίες και μετεγκαταστάσεις και με μια πιθανή πεζοδρόμηση της οδού Ερυθρού Σταυρού, να πάμε σε μια συνολική αξιοποίηση της περιοχής και μια ενοποίηση του κέντρου της πόλης της Ρόδου. Συνεπώς είναι αδήριτη ανάγκη για να γίνει αυτό. Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο, θα μετεγκατασταθεί σε έναν υπερσύγχρονο χώρο. Ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκληρώσει, σχεδόν τις υποχρεώσεις του κι ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστεί η καθυστέρηση. Υπάρχει άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο Ρόδου και να προγραμματίσουμε, αξιοποιώντας τους χώρους, να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάζει τις δικαστικές υπηρεσίες.
• Κύριε Καρίκη, πώς είδατε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για στελέχωση των δομών υγείας στη Νότια Ρόδο και την αγορά των δύο ασθενοφόρων;
Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο και τους γιατρούς κ.κ. Μιχάλη Σοκορέλο, Νίκο Καραμαρίτη και Σάββα Καραταπάνη, είχαν ζητήσει επιτακτικά να δώσουμε λύση στο ζήτημα. Αυτό που είδαμε είναι ότι για πρώτη φορά, δόθηκε λύση σε μια κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ προκειμένου να στελεχωθούν οι δομές Υγείας και να αγοραστούν δύο ασθενοφόρα -ίσως αργότερα να αγοραστεί και τρίτο ασθενοφόρο. Η Προγραμματική Σύμβαση για την αγορά των δύο ασθενοφόρων, βρίσκεται ήδη στα χέρια του κ. Καμπουράκη, για να πάρει την τελική της μορφή και να προχωρήσει για υπογραφή -ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την 2η ΥΠΕ. Βλέπετε λοιπόν, ότι έχουμε ανεβάσει ταχύτητες για όλα. Συνεπώς, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, υπάρχει άμεση ανταπόκριση για να αλλάξει όψη ο υγειονομικός χάρτης στη Νότια Ρόδο. Ωστόσο, ζήτησα από τον διοικητή κ. Χρήστο Ροϊλό, να μην το αφήσει στα χέρια των υπηρεσιακών παραγόντων και να θέσει χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν όλα αυτά.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα έργα που προγραμματίζονται σε σχολικές μονάδες, παρεμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Αυτή η δημοτική αρχή, έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα εξ αρχής στα θέματα της παιδείας στο νησί. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι πρωτοβουλίες σας;
Θα σας θυμίσω ότι η πρώτη επίσκεψη του δημάρχου σε σχολεία, σηματοδότησε αυτό που συμβαίνει: την χρυσή εποχή των σχολείων! Δεν υπάρχει σχολείο στη Ρόδο, στο οποίο να μην έχουμε κάνει παρέμβαση. Βέβαια, αυτό το βεβαιώνουν και οι ίδιοι οι διευθυντές των σχολείων. Συνεπώς, σε αυτή την τετραετία έχουμε στόχο να παραχθεί ένα πολύ μεγάλο έργο με παρεμβάσεις, για να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων. Ήδη πραγματοποιούνται εργασίες αυτό το διάστημα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του νησιού της Ρόδου. Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Παιδικό Σταθμό Αφάντου όπου έγιναν βαψίματα εξωτερικών χώρων, βάψιμο της πέργκολας καθώς και των κιγκλιδωμάτων ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργασίες καθαίρεσης επιχρισμάτων. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με εργασίες στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Φαληρακίου και σειρά θα έχουν οι υπόλοιποι Παιδικοί Σταθμοί. Όσον αφορά στην κατασκευή σχολείων μέσω ΣΔΙΤ θα έχουμε συνάντηση για να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου