Ειδήσεις

SOS από τους ειδικούς για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Φόβοι για τέταρτο «κύμα» και έκκληση για εμβολιασμούς

Έντονη είναι η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία τείνει να εξαπλώνεται με ταχύς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μετάλλαξη φαίνεται να χτυπάει και τη χώρα μας, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες αλλά και οι νέοι, με τους επιστήμονες να κρούουν τον λώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ανησυχούν οι ειδικοί – Τι προβλέπουν
Η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα επισήμανε ότι έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού γεγονός που σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή». Η κ. Λινού σημείωσε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, όπως να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.

«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του, αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Η κ. Λινού ανέφερε επίσης πως «φαίνεται ότι τα εμβόλια προστατεύουν για όλες τις μεταλλάξεις, με πάνω από 60% – 70%».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, σημείωσε ότι η τελευταία εβδομάδα που παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων, είναι ανησυχητική.

«Δεν συμφωνώ με τις ανακοινώσεις από την κ. Παπαευαγγέλου ότι έχουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας. Βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Είχαμε να δούμε πολύ καιρό πάνω από 600 κρούσματα».

Στο νησί της Κρήτης, που συναντάται κυρίως η μετάλλαξη αυτή, «με εξαίρεση το Ρέθυμνο, είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τον μέσο όρο της Ελλάδας».

Ο καθηγητής τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, «καθώς υπάρχει αυξητική τάση που ελπίζουμε να είναι παρωδική. Η «Δέλτα» μας ανησυχεί, τα υπόλοιπα (σ.σ. στελέχη) είναι υπό παρακολούθηση».

Την πιθανότητα νέων μέτρων, όπως τοπικά lockdown, δεν απέκλεισε ο κ. Τζανάκης, σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη». «Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα για να σταματήσει η διάδοση του ιού και η περαιτέρω επιδείνωση. Μη μας ξεγελά το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους», κατέληξε ο καθηγητής.

Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, παραδέχτηκε ο καθηγητής επισημαίνοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε “σχετικά δύσκολες”, όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

“Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους” σημείωσε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.

“Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση”, συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα.

Απαντώντας στο σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.

“Εν δυνάμει θα αυξηθεί”, είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού, ο κ. Γώγος τόνισε πως η ύφεση είναι πρόβλημα. Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε “λίγο πιο δύσκολοι” που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πεισθεί.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου