Απόψεις

Από τα trolls… στους ψηφιακούς ενεργούς πολίτες

Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά», όρισε ως πολιτεία κάθε οργανωμένη κοινωνία όπου η εξουσία ασκείται υπό των πολλών και προς το κοινό συμφέρον.

Η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι πολυδιάσταση και δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα. Ισως γιατί συνδέεται με τη συγκρότηση δύο αντιλήψεων, την πολιτική-δημοκρατική που έχει ως πυλώνα την πόλη και τη δημοκρατία και τη φιλελεύθερη-κοσμοπολίτικη, με πυλώνες τον φιλελευθερισμό και τον κοσμοπολιτισμό.
Σήμερα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να νοηθεί ο ενεργός πολίτης χωρίς την ανάπτυξη της υπευθυνότητας και χωρίς τη σύνδεσή αυτής με την εκπαίδευση.
Όπως ακριβώς και στην κοινωνία, η εκπαίδευση για τη διαμόρφωση σωστών ψηφιακών πολιτών πρέπει να αρχίσει από μικρή ηλικία.
Σε αυτή την απαιτητική εποχή που οι πολίτες απέχουν όλο και περισσότερο από τις γνωστές δημοκρατικές διαδικασίες, η ορθή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να επανα-καλλιεργήσει τους δεσμούς των πολιτών με την κοινωνία και την πολιτική.
Ετσι θα διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα κοινά μέσω του διαδικτύου, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα για να εκπληρώσουν το καθήκον τους ως πολίτες και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δύναμη που τους προσφέρει η τεχνολογία, πέρα από τη χρήση των social media και μακριά από την τοξικότητα που εκπέμπει σήμερα το διαδίκτυο.
Σήμερα η δική μας υποχρέωση ως ενεργοί πολίτες, είναι να εκπαιδεύσουμε τους αυριανούς ψηφιακούς πολίτες.
Να τους παρέχουμε τα εφόδια για να γίνουν ψηφιακά εγγράμματοι, να διασφαλίσουμε ότι στηρίζονται σε μια ηθική πυξίδα όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, δημιουργώντας δρόμο για την απομόνωση των χωρίς φραγμούς trolls και τη διαμόρφωση των αυριανών υπεύθυνων ψηφιακών πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου