Ειδήσεις

Και επισήμως «Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό νόμο, ρήγμα στη Συμπαράταξη

Υπερψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας  η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την ώρα που η Φώφη Γεννηματά έκανε εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κ.Ο για καταψήφιση της πρότασης Τσίπρα.

Με αυτό τον τρόπο επισημοποιήθηκε το «ρήγμα» στην Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το «Οχι» και η ΔΗΜΑΡ το «Ναι» στην πρόταση Τσίπρα για το νέο εκλογικό σύστημα.

Φώφη:Δεν ψηφίζουμε αποσπασματικές ρυθμίσεις και αποπροσανατολισμό

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track» δήλωσε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η κ Γεννηματά προτείνοντας την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Η κ. Γεννηματά επέρριψε σκοπιμότητες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο και έθεσε ξανά στο τραπέζι ως βάση συζήτησης την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει:

  • Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στα 17
  • Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Όσον αφορά τη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

«Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».

 

ΔΗΜΑΡ: Η αξιοπιστία επιβάλει να μην λες άλλα χθες και άλλα σήμερα

 

« Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής» αναφέρει  η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος γνωστοποιώντας ότι θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης « καθώς αποτελεί θέση μας».

Στην απόφαση επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι από την διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ δεν τίθεται σε κίνδυνο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Καταλήγοντας στην απόφασή της η Ε.Ε  επισημαίνει « συμμετέχουμε στην Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και αποφάσισε τα εξής:

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριζε πάντα ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση.

Η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές. Όσον αφορά το κόμμα μας, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στην Βουλή με κατάθεση πρότασης νόμου και στην συνέχεια τον Οκτώβριο του 2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον πρόεδρο του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι δε απόφαση και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας.

Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Με το σκεπτικό όσων δεν επιθυμούν την απλή αναλογική, θα έπρεπε να αυξάνεται συνεχώς το μπόνους αλλοιώνοντας την βούληση των πολιτών.  Η απλή αναλογική όμως είναι το σύστημα που ευνοεί τη συνεννόηση και την συνεργασία. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές-τομές θα οδηγήσουν και σε αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που επιδιώκουν επαναφορά ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού-διπολισμού.

Η δική μας θέση είναι σταθερή υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού αυτόνομου προοδευτικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και στις αδιέξοδες πολιτικές και τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Για αυτό εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική τους. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού, είναι να διατηρήσεις την δική σου πολιτική αξιοπιστία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται δεν πρέπει να γίνει είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εκλογές συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μας θέση.

Στόχος μας είναι, τόσο η συνεννόηση-συνεργασία, όσο και η πολιτική σταθερότητα.

Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η ταυτόχρονη εκπλήρωση των στόχων της συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας επιτυγχάνεται με την πρόταση μας: απλή αναλογική και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Είναι εκείνη η θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει και την ενίσχυση του δικού μας αυτόνομου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουμε στην Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος.

 

Τα νέα μαθηματικά του εκλογικού νόμου

Στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Μαξίμου υπολογίζει και τους 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη ο οποίος στηρίζει με νύχια και με δόντια την υπερψήφιση του νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση.

Στις θετικές ψήφους – αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της – συνυπολογίζονται και ψήφοι των 18 ακροδεξιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ο αριθμός των υποθετικών θετικών ψήφων ανεβαίνει έτσι στους 180.

Σε αυτόν τον αριθμό προστίθεται τώρα και ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μοναδικός εκλεγμένος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου