ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Citigroup: Επικίνδυνα υψηλός ο κίνδυνος ενός νέου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δημοψήφισμα

Η από­φα­ση της Βρε­τα­νί­ας να απο­χω­ρή­σει από την Ε.Ε θα μπο­ρού­σε να είναι μια κρί­σι­μη καμπή όσον αφορά τον “κίν­δυ­νο της φωνής του λαού” σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρώ­πη, ση­μειώ­νει η Citigroup σε νέα της έκ­θε­ση.

Όπως επι­ση­μαί­νει, το Brexit θέτει έντο­να το ερώ­τη­μα εάν και πώς άλλες χώρες της Ε.Ε θα μπο­ρού­σαν να ακο­λου­θή­σουν το πα­ρά­δειγ­μα της Βρε­τα­νί­ας , και τε­λι­κά αν το απο­τέ­λε­σμα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος προ­α­ναγ­γέλ­λει ένα ευ­ρύ­τε­ρο συ­στη­μι­κό πο­λι­τι­κό κίν­δυ­νο που απει­λεί το project της Ε.Ε. με­σο­πρό­θε­σμα και μα­κρο­πρό­θε­σμα.

Στο note της αυτό, η Citi αξιο­λο­γεί τους πο­λι­τι­κούς κιν­δύ­νους στις χώρες της Ε.Ε μετά ο βρε­τα­νι­κό Leave, με ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση στον κίν­δυ­νο νέων δια­σπα­στι­κών δη­μο­ψη­φι­σμά­των σε άλλες χώρες. Κατά άποψη της αμε­ρι­κά­νι­κης τρά­πε­ζας, ο κίν­δυ­νος άλλων δη­μο­ψη­φι­σμά­των, πα­ράλ­λη­λα με τον κίν­δυ­νο κα­τα­κερ­μα­τι­σμού της Ε.Ε και την άνοδο των μη mainstream πο­λι­τι­κών κομ­μά­των είναι ιδιαί­τε­ρα εμ­φα­νής στην πε­ριο­χή, μέσω και του αυ­ξα­νό­με­νου λαϊ­κι­σμού και εθνι­κι­σμού σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο.

Η Ουγ­γα­ρία (για τις πο­σο­στώ­σεις των προ­σφύ­γων της Ε.Ε) και την Ιτα­λία (για τη συ­νταγ­μα­τι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση) θα διε­ξά­γουν πι­θα­νό­τα­τα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα στο β’ εξά­μη­νο του 2016.

Η Ιτα­λία είναι ίσως ο με­γα­λύ­τε­ρος κίν­δυ­νος για το ευ­ρω­παϊ­κό πο­λι­τι­κό τοπίο φέτος εκτός από το Brexit, καθώς το πο­λι­τι­κό μέλ­λον του Renzi μπο­ρεί να συν­δέ­ε­ται με το απο­τέ­λε­σμα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος.

Η Citi δεν ανα­μέ­νει άλλα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα για το In / Out στην ΕΕ / Ευ­ρω­ζώ­νη σε κά­ποια χώρα της Ε.Ε στο εγγύς μέλ­λον, παρά την αύ­ξη­ση του ευρω-σκε­πτι­κι­σμού σε πολ­λές χώρες. Ο λόγος είναι ότι οι ψη­φο­φό­ροι δεν μπο­ρούν να ενερ­γο­ποι­ή­σουν άμεσα δη­μο­ψη­φί­σμα­τα στις πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες και οι αρχές (συ­νή­θως τα κοι­νο­βού­λια) που έχουν την εξου­σία φαί­νε­ται απί­θα­νο να απο­φα­σί­σουν κάτι τέ­τοιο, αν και σε ένα πε­ρι­βάλ­λον μεί­ω­σης της εμπι­στο­σύ­νης στην ελίτ, ο πει­ρα­σμός ενός δη­μο­ψη­φί­σμα­τος είναι ισχυ­ρός.

Παρ ‘όλα αυτά, οι πο­λι­τι­κοί κίν­δυ­νοι στην Ευ­ρώ­πη είναι υψη­λοί και αυ­ξά­νο­νται, όπως ση­μειώ­νει η Citi,  και πε­ρι­λαμ­βά­νουν:

– Τον κίν­δυ­νο δη­μο­ψη­φι­σμά­των για άλλα θέ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την Ε.Ε, τα οποία θα μπο­ρού­σαν να εμπο­δί­σουν ή του­λά­χι­στον να πε­ρι­πλέ­ξουν τη λήψη απο­φά­σε­ων για τα θέ­μα­τα της Ε.Ε. Δη­μο­ψη­φί­σμα­τα για άλλα (εγ­χώ­ρια) ζη­τή­μα­τα μπο­ρεί επί­σης να οδη­γή­σουν σε εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή αστά­θεια.

– Τον κίν­δυ­νο κά­ποια κόμ­μα­τα να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την υπό­σχε­ση ενός δη­μο­ψη­φί­σμα­τος για την Ε.Ε ως έναν τρόπο για να ενι­σχύ­σουν τις εκλο­γι­κές προ­ο­πτι­κές τους, π.χ. το FN (Γαλ­λία) και το PVV (Ολ­λαν­δία), εν όψει των εκλο­γών του 2017.

– Ο ευρω-σκε­πτι­κι­σμός και η επι­θυ­μία να απο­φευ­χθεί η ενί­σχυ­ση των ακραί­ων κομ­μά­των μπο­ρεί να εν­θαρ­ρύ­νει τα mainstream κόμ­μα­τα να απο­φύ­γουν να λά­βουν πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις που θα μπο­ρού­σαν να εκλη­φθούν ως φιλο-ευ­ρω­παϊ­κές .

Σε ό,τι αφορά την Ελ­λά­δα, η Citi το­νί­ζει ότι με την πολύ πρό­σφα­τη εμπει­ρία της ισχυ­ρής απόρ­ρι­ψης στο δη­μο­ψή­φι­σμα του Ιου­λί­ου του 2015 των όρων του προ­γράμ­μα­τος διά­σω­σης των ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ, οι πι­θα­νό­τη­τες μίας πα­ρό­μοια λαϊ­κής ψήφου μέσα στα επό­με­να λίγα χρό­νια, πα­ρα­μέ­νουν σε υψηλά επί­πε­δα.

Τε­χνι­κά και πο­λι­τι­κά, το να ζη­τη­θεί η διε­ξα­γω­γή ενός δη­μο­ψη­φί­σμα­τος για την πα­ρα­μο­νή στην Ε.Ε δεν είναι δύ­σκο­λο, αν και απαι­τεί από­λυ­τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία. Αυτή τη στιγ­μή, η με­γά­λη πλειο­ψη­φία των βου­λευ­τών είναι υπέρ της Ευ­ρώ­πης, μετά τη ση­μα­ντι­κή στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μετά τη συμ­φω­νία διά­σω­σης το κα­λο­καί­ρι του 2015. Ωστό­σο, το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό πα­ρα­μέ­νει πολύ ρευ­στό και με τις πι­θα­νό­τη­τες για βρα­χυ­πρό­θε­σμη οι­κο­νο­μι­κή ανά­καμ­ψη να πα­ρα­μέ­νουν μη­δε­νι­κές,  ο κίν­δυ­νος ανα­ζω­πύ­ρω­σης του αντι-ευ­ρω­παϊ­κού αι­σθή­μα­τος πα­ρα­μέ­νει σε υψηλά επί­πε­δα.

Το απο­τέ­λε­σμα ενός τέ­τοιου δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, όμως, ακόμη και αν γίνει, είναι εξαι­ρε­τι­κά αβέ­βαιο, όπως ση­μειώ­νει η Citi. Η γνώμη των Ελ­λή­νων σχε­τι­κά με την Ε.Ε είναι από τις πιο σε ολό­κλη­ρη την ήπει­ρο (το 81% των Ελ­λή­νων δεν εμπι­στεύ­ε­ται την ΕΕ στο Ευ­ρω­βα­ρό­με­τρο του Νο­εμ­βρί­ου του 2015), και το πο­σο­στό αυτό έχει αυ­ξη­θεί ση­μα­ντι­κά από το 2010.

Ωστό­σο, η ελ­λη­νι­κή κρίση έχει ενι­σχύ­σει πραγ­μα­τι­κά τη στή­ρι­ξη για το ευρώ ανά­με­σα στους Έλ­λη­νες, και σε σχε­τι­κά υψηλά επί­πε­δα σε σύ­γκρι­ση με άλλες χώρες (65% υπέρ του ευρώ στο Ευ­ρω­βα­ρό­με­τρο, ένα­ντι 61% ην ευ­ρω­ζώ­νη και ένα­ντι μόνο 36% το Σε­πτέμ­βριο του 2007), κα­τα­λή­γει η Citi.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.