ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Τσούλλος: Αναντιστοιχία αφίξεων και τουριστικών εσόδων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τσουλλος ν

Υψη­λές είναι οι προσ­δο­κί­ες του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κό­σμου της Ρόδου από την φε­τι­νή του­ρι­στι­κή σεζόν, η οποία πα­ρου­σιά­ζει ιδιαί­τε­ρη δυ­να­μι­κή.

Όπως δη­λώ­νει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ» ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Επαγ­γελ­μα­τιών Βιο­τε­χνών και Εμπό­ρων Δω­δε­κα­νή­σου, Νίκος Τσούλ­λος, οι ρυθ­μοί των αφί­ξε­ων είναι ικα­νο­ποι­η­τι­κοί. Υπάρ­χουν κλά­δοι οι οποί­οι ση­μειώ­νουν ση­μα­ντι­κές επι­δό­σεις. Υπάρ­χουν ωστό­σο πε­ρι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης σε επί­πε­δο εσό­δων.

Ακο­λου­θεί η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Ν. Τσούλ­λου ανα­λυ­τι­κά:

• Κύριε Τσούλ­λο, η του­ρι­στι­κή σεζόν στη Ρόδο ξε­κί­νη­σε και συ­νε­χί­ζε­ται δυ­να­μι­κά. Συμ­βάλ­λει ο του­ρι­σμός στην τό­νω­ση της αγο­ράς;

Δια­νύ­ου­με μία καλή, μία φυ­σιο­λο­γι­κή σεζόν. Οι ρυθ­μοί είναι ικα­νο­ποι­η­τι­κοί για την εποχή. Ξε­κί­νη­σε νω­ρί­τε­ρα απ’ ό,τι συ­νή­θως με πολύ καλές προ­ο­πτι­κές και την τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα δια­κρί­νου­με μία κάμψη όσον αφορά στην εμπο­ρι­κή κί­νη­ση, του­λά­χι­στον σε συ­γκε­κρι­μέ­νους κλά­δους. Υπάρ­χουν ωστό­σο και κλά­δοι οι οποί­οι βρί­σκο­νται σε άνοδο, λόγω του του­ρι­σμού, όπως ο κα­τα­σκευα­στι­κός και ο βιο­τε­χνι­κός.

Η άνο­δος αυτή απο­δί­δε­ται εν πολ­λοίς στην αδρά­νεια των δύο ετών του κο­ρω­νοϊ­ού. Τώρα γί­νο­νται προ­σπά­θειες να κα­λυ­φθεί αυτό το κενό, να ολο­κλη­ρω­θούν ανα­και­νί­σεις κα­τοι­κιών, κα­τα­λυ­μά­των, ξε­νο­δο­χεί­ων ή όποια άλλα πρό­τζεκτ έμει­ναν πίσω.

Πράγ­μα­τι, η Ρόδος κα­τα­γρά­φει εντυ­πω­σια­κή άνοδο των του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων στα τε­λευ­ταία χρό­νια. Πα­ρό­λα αυτά, η αύ­ξη­ση του αριθ­μού των του­ρι­στών δεν βρί­σκε­ται σε αντι­στοι­χία με τα έσοδα που κα­τα­γρά­φο­νται στην αγορά. Χρειά­ζε­ται να υπάρ­ξει μία με­λέ­τη για το πώς θα αντι­στοι­χη­θεί ο αριθ­μός των επι­σκε­πτών με τα έσοδα της αγο­ράς και το όφε­λος των κα­τοί­κων. Δεν πρέ­πει να στε­κό­μα­στε μόνο στον αριθ­μό των επι­σκε­πτών.

Ασφα­λώς και είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό που η Ρόδος πα­ρου­σιά­ζει ανο­δι­κή πο­ρεία στις αφί­ξεις, όμως πρέ­πει να εστιά­ζου­με και στο πρα­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα, στο πώς θα κι­νη­θεί η αγορά σε πιο έντο­νους ρυθ­μούς. Θα πρέ­πει να μας απα­σχο­λή­σει λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο το πρα­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα, το όφε­λος για τον τόπο.

• Ποιοι είναι οι κλά­δοι των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων που επω­φε­λού­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο από τον του­ρι­σμό;

Θα πρέ­πει να λά­βου­με υπόψη ότι η περ­σι­νή σεζόν ήταν ιδιαί­τε­ρη. Ήταν μία πολύ καλή σεζόν. Ήταν όμως η πρώτη χρο­νιά μετά την άρση των πε­ριο­ρι­σμών κατά της δια­σπο­ράς του κο­ρω­νοϊ­ού. Ο κό­σμος θέ­λη­σε να βγει έξω, να ξο­δέ­ψει, να δια­σκε­δά­σει, να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θεί, πράγ­μα που στε­ρή­θη­κε λόγω της παν­δη­μί­ας. Επί­σης, όσοι δεν τα­ξί­δε­ψαν κατά την διε­τία της παν­δη­μι­κής κρί­σης, είχαν εξοι­κο­νο­μή­σει χρή­μα­τα που διέ­θε­σαν για να πε­ρά­σουν καλά.

Όπως προ­α­νέ­φε­ρα, υπάρ­χουν κλά­δοι που δεν έχουν άμεση σχέση με τον του­ρι­σμό, όπως ο βιο­τε­χνι­κός που βρί­σκε­ται σε άνοδο. Ωστό­σο υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις με άμεση εξάρ­τη­ση από τον του­ρι­σμό οι οποί­ες πα­ρου­σιά­ζουν μειω­μέ­να έσοδα σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι. Αυτό δεν ση­μαί­νει ότι η σεζόν δεν είναι ικα­νο­ποι­η­τι­κή. Απλά -για την ώρα- κα­τα­γρά­φε­ται μία μικρή πτώση στα έσοδα, πράγ­μα που εν­δέ­χε­ται να αλ­λά­ξει όσο πλη­σιά­ζου­με στην υψηλή πε­ρί­ο­δο. Η κι­νη­τή­ριος δύ­να­μη για τα νησιά μας και την οι­κο­νο­μία μας είναι ο του­ρι­σμός και πάντα ελ­πί­ζου­με στο κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό απο­τέ­λε­σμα.

• Έχουν εξι­σορ­ρο­πη­θεί τα λει­τουρ­γι­κά έξοδα;

Το ενερ­γεια­κό κό­στος και τα λει­τουρ­γι­κά έξοδα έχουν εξι­σορ­ρο­πη­θεί σε ένα βαθμό με όλα τα προ­γράμ­μα­τα που υπήρ­ξαν και τη στή­ρι­ξη της κυ­βέρ­νη­σης, ενώ στο με­τα­ξύ οι τιμές έχουν υπο­χω­ρή­σει ελα­φρά.

Ωστό­σο και πάλι, οι επι­χει­ρή­σεις -του­λά­χι­στον οι μι­κρο­με­σαί­ες -υφί­στα­νται πίεση. Δεν θα πρέ­πει να ξε­χνά­με ότι οι του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις και οι κλά­δοι που έχουν άμεση εξάρ­τη­ση από τον του­ρι­σμό, λει­τουρ­γούν σε επο­χι­κή βάση. Η επο­χι­κό­τη­τα και ο πε­ριο­ρι­σμέ­νος χρό­νος λει­τουρ­γί­ας, των επι­χει­ρή­σε­ων, δεν βοη­θούν στο να ισο­σκε­λι­σθούν τα αυ­ξη­μέ­να έξοδα και λει­τουρ­γι­κά κόστη.

• Υπάρ­χει κι­νη­τι­κό­τη­τα στην αγορά; Υπάρ­χουν λου­κέ­τα και εί­σο­δος νέων επι­χει­ρή­σε­ων;

Αυτό δεν θα στα­μα­τή­σει ποτέ. Υπάρ­χει δυ­σκο­λία στο να στα­θούν στα πόδια τους οι μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται σε γει­το­νιές εκτός του κέ­ντρου της πόλης ή μα­κριά από του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές. Δεν είναι πλέον εύ­κο­λο να δια­τη­ρη­θούν στη ζωή. Κά­ποιες από αυτές κλεί­νουν και με­τα­φέ­ρο­νται στο κέ­ντρο και κά­ποιες κλεί­νουν ορι­στι­κά.

Τα μι­κρο­μά­γα­ζα της γει­το­νιάς, είτε πρό­κει­ται για ψι­λι­κα­τζί­δι­κα, είτε για εμπο­ρι­κά μέχρι και κα­φε­νεία έχουν την τάση να κλεί­νουν, πράγ­μα που μπο­ρεί να πα­ρα­τη­ρή­σει κα­νείς κά­νο­ντας μία βόλτα στις γει­το­νιές, στις συ­νοι­κί­ες και στα χωριά.

• Κλεί­νο­ντας, η ΟΕΒΕΔ διορ­γα­νώ­νει κάθε χρόνο μία σειρά από ενη­με­ρω­τι­κά-εκ­παι­δευ­τι­κά σε­μι­νά­ρια. Τι και­νούρ­γιο ετοι­μά­ζε­τε;

Η Ομο­σπον­δία μας δίνει με­γά­λη έμ­φα­ση στην εκ­παί­δευ­ση. Έχου­με διορ­γα­νώ­σει μία σειρά από ενη­με­ρω­τι­κά-εκ­παι­δευ­τι­κά σε­μι­νά­ρια για διά­φο­ρους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κλά­δους, για βιο­τέ­χνες, εστιά­το­ρες κλπ. Μέσα σε ένα πε­ρι­βάλ­λον συ­νε­χών προ­κλή­σε­ων, η γνώση και η ενη­μέ­ρω­ση απο­τε­λούν ισχυ­ρά όπλα.

Ολο­κλη­ρώ­σα­με ένα με­γά­λο κύκλο σε­μι­να­ρί­ων και πλέον προ­ε­τοι­μά­ζου­με μία ει­δι­κή εκ­δή­λω­ση για τις μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα στην οποία θα συμ­με­τέ­χουν εκ­πρό­σω­ποι από όλη την Ελ­λά­δα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.