Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στη Ρόδο το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Mαστού

Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στη Ρόδο το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Mαστού στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ομιλητές, επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα ολοκληρωθούν στις 6 Μαΐου 2023.
Αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να το παρακολουθήσουν δια ζώσης πολλοί σύνεδροι, μέλη 47 Εθνικών εταιρειών Μαστολογίας ανά την υφήλιο που ασχολούνται με τον μαστό. Τα οφέλη της διεξαγωγής στη χώρα μας ενός τέτοιου διαμετρήματος συνεδρίου είναι πολλαπλά, τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Ρόδο –ειδικότερα.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» η κα Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός – γυναικολόγος, χειρουργός μαστολόγος, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, επεσήμανε τα εξής:
«Το Συνέδριο θα γινόταν το 2020 στην Αθήνα, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έπρεπε να το αναβάλουμε. Το μεταθέσαμε για το 2021, αλλά λόγω του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δεν βρήκαμε χώρο και αποφασίσαμε να το φέρουμε στην Ρόδο καθώς, μας συνδέει συνεργασία από το 1992 –όταν έγινε το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας.
Ο κόσμος φοβάται ακόμη τον κορωνοϊό και δεν θέλει να ταξιδέψει. Από την άλλη, υπάρχουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δοθεί -μετά από μεγάλη επιμονή δική μου, και της ανοχής και συμπαράστασης του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας- μια τριετής αναβολή του Συνεδρίου –αφενός για να μην χάσει η Ελλάδα τα προνόμια που υπάρχουν: επιστημονικά, τουριστικά, οικονομικά, αφετέρου, όσα προκύπτουν για τους νέους γιατρούς. Τα ποσοστά συμμετοχής, για την σημερινή πραγματικότητα είναι ικανοποιητικά θα μου επιτρέψετε να πω και κυμαίνονται γύρω στα 500 άτομα. Το 1992 οι Σύνεδροι ήταν 2003 συν 1500 τα συνοδά μέλη.
Επιπλέον, θα συζητηθούν σοβαρά θέματα:
-Το ένα είναι ότι μπαίνει η ‘Τεχνητή Νοημοσύνη’ στην διαγνωστική μας φαρέτρα. Μιλάμε για την ανάγνωση της μαστογραφίας. Κι έχει σημασία, για να μην γίνονται λάθη.
-Το δεύτερο είναι ότι η Μαστολογία, θα πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη ειδικότητα. Δεν είναι δυνατόν να “βαφτίζονται μαστολόγοι”, γενικοί χειρουργοί ή γυναικολόγοι. Πρέπει να γίνει μια ειδικότητα, γιατί ένας μαστολόγος πρέπει να ξέρει να διαβάζει μια μαστογραφία, να κάνει τον υπέρηχο του μαστού, να μπορεί να συμμετέχει με τον παθολόγο ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο στο Ογκολογικό Συμβούλιο για την περαιτέρω αντιμετώπιση της γυναίκας κ.λπ. Σε αυτό το Συνέδριο, συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και θα ακολουθήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία για να δούμε εάν θα επικυρωθεί διεθνώς η Μαστολογία ως ειδικότητα».
Σημειώνεται ότι σήμερα 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού, ενώ η νόσος αποτελεί τη 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2025 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού περίπου 2,2 εκατομμύρια γυναίκες, με τη θνησιμότητα κάθε χρόνο να είναι 21,5 ανά 100.000 γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2020 είχαμε περισσότερα από 7.770 νέα περιστατικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου