Ειδήσεις

Τσίπρας από τα Χανιά: Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές, όχι η λάσπη και η παραπληροφόρηση

«Θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που θα κάνουμε, αλλά για να πούμε στον ελληνικό λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ηχηρό μήνυμα νίκης και αναγέννησης της πατρίδας μας», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά και την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, έναν τόπο συνυφασμένο με τη διαρκή μάχη για τη συλλογική πρόοδο, τον τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου και των μεγάλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αλλά και τον τόπο του Ελ Γκρέκο και των Ξυλούρηδων, όπως είπε μιλώντας στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Είναι μικρά πλέον αυτά τα γήπεδα για να χωρέσουν τον ενθουσιασμό για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, σχολίασε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την προσέλευση του κόσμου στην αποψινή εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ετυμηγορία του λαού είναι πολύ πιο βαριά εναντίον εκείνων που πορεύονται με θράσος και αλαζονεία, που «δεν είχαν τη στοιχειώδη εντιμότητα και ευθύτητα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους», για το βάρος μιας τεράστιας κρίσης που σήκωσε ο λαός.

«Αυτοί που για δεκαετίες συμπεριφέρθηκαν ως σαν να τους άνηκε η χώρα, βρέθηκαν το 2015 τρεις φορές μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και με την ψήφο του βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας. Και αυτό ήταν τελικά το μεγάλο, το αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «από το 2015 εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια τον λαό και τις ανάγκες του. Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Δεν λυγίσαμε. Κάναμε ένα συμβιβασμό με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση και το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από την ύφεση και τη λιτότητα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα τελείωσε με τα μνημόνια. Δεν τελείωσε όμως με τις συνέπειές τους, οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν στα νοικοκυριά, στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις. Όμως, πλέον, ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά».

«Ο καθένας και η καθεμιά γνωρίζει στη ζωή και στην τσέπη του, τι βίωσε ως το 2014 και τι βιώνει σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές που έρχονται τον Οκτώβρη είναι η οικονομία, δηλαδή το κριτήριο της ίδιας της πραγματικότητας, όχι της προπαγάνδας, όχι της λάσπης και της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντι μας».

«Ο Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι το ντιμπέιτ»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως αποφεύγει ένα ντιμπέιτ μαζί του όπως ο «διάολος το λιβάνι».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ που εφάρμοσε για πέντε χρόνια και επιχείρησε για άλλα τόσα να εφαρμόσει στη χώρα μας. Και αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρεί αυτό το πρόγραμμα όσο μπορεί να το κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι μία εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση», είπε και πρόσθεσε: «Και κάθε φορά που βγαίνει βέβαια στην τηλεόραση γυρνάει κανάλι ο κόσμος αλλά εγώ του είπα τη λύση. Να βγει τη μέρα που θα είμαι κι εγώ στο στούντιο. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει μία τηλεθέαση που θα αξίζει σε κάποιον που δηλώνει ότι διεκδικεί να κυβερνήσει τον τόπο».

«Δεν τον πειράζει που χρεώνεται την ηττοπάθεια και τη φυγομαχία. Του αρκεί που θα γλιτώσει την πολιτική συντριβή να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα. Να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα στα όσα εμείς καταφέραμε, σε όσα βρήκαμε από αυτούς και κυρίως σε όσα προτείνει για την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως «ακόμα και ο κόσμος της νέας Δημοκρατίας, αυτοί οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονται σε αυτό τον χώρο, καταλαβαίνουν πως έχουν ένα αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξης τους στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν ξανά την εξουσία».

«Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους»

Αναφερόμενος στο πακέτο θετικών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Εμείς από την πλευρά μας – και αυτό είναι και το τελειωτικό χτύπημα – θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που θα κάνουμε, αλλά για να πούμε στον ελληνικό λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και έχοντας ήδη αξιοποιήσει τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ακόμα: «Όλα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο. Πετύχαμε να εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά. Πετύχαμε να σταματήσουμε τη ρεμούλα και την διαπλοκή  γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα πλεονάσματα. Γι’ αυτό και έχουμε την απόδοση της οικονομίας. Γι’αυτό και μπορούμε τώρα αυτή την απόδοση να την μοιράσουμε με δικαιοσύνη».

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως «η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας. Οφείλουμε έχοντας έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου που πρέπει να είναι μέλλον ειρηνικό και οι γείτονες μας οφείλουν να το καταλάβουν αυτό. Να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Ταυτόχρονα με αυτό το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας θέλω να στείλω και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό. Και θα γίνεται από όλους σεβαστό. Διότι εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με όποιον τρόπο χρειαστεί. Είτε μόνοι μας, είτε με τους συμμάχους μας. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε την αποφασιστικότητα».

Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τα Χανιά αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας

Ειδικότερα, είπε ότι:

– Το διάστημα 2015-2019 εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή διατέθηκαν σχεδόν διπλάσια κονδύλια από τα 54 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί μεταξύ 2010-2014.

-Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα εθνικού ΠΔΕ π/υ 64 εκατ. ευρώ, χρήματα με τα οποία γίνονται μελέτες και έργα  κατασκευής και αναβάθμισης κτηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας, αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές.

-Με το πρόγραμμα  Φιλόδημος του ΥΠΕΣ χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής  Οδοποιίας και αντιπλημμυρικά, συνολικού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ.

-Για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα θα διατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

– Παραχωρείται το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου από το Υπ. Εθνικής ‘Αμυνας στον Δήμο Χανίων, με κονδύλι 1,4 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

– Προχώρησε η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης του Ελαφονησίου, που εκκρεμούσε σχεδόν 10 χρόνια

– Υλοποιείται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Παλαιόχωρας, ξεπερνώντας εμπόδια που καθυστερούσαν το έργο 26 χρόνια.

– Δρομολογείται η αποκατάσταση του κτιρίου των “Ιταλικών Στρατώνων” μετά την πυρκαγιά: έχουν δεσμευτεί 6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά άμεσα τη μελέτη.

-Διασφαλίζεται η Συντήρηση-αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς: 5 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα στο ΠΔΕ και περιμένουν τον δήμο να ξεκινήσει τις διαδικασίες.

– Από τα Χανιά θα περάσει και η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα ενώνουν τα Χανιά με την Πελοπόννησο και το Ηράκλειο με την Αττική και θα προσφέρουν επιτέλους οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.

-Αναφέρθηκε επιπλέον στην παρέμβαση που γίνεται στην Κρήτη στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας, όπου με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, στον οποίο κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη η οποία αποκτά τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου