Ειδήσεις

Αποχώρηση Τουρκίας από εκδήλωση του ΝΑΤΟ λόγω παρουσίας της Κύπρου

Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από πλευράς ΝΑΤΟ, στο Βέλγιο για την τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέδειξε τα ανοίγματα που πραγματοποιεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία το τελευταίο διάστημα, προς τη Λευκωσία.

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, για την παρουσία εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε αναμφίβολα γίνεται λόγος για ένα άριστο κλίμα συνεργασίας με προοπτικές. Κάτι που γίνεται αντιληπτό στην Άγκυρα και οδήγησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να βγάλει προς τα έξω την έντονη αντίδρασή του. Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ εξωτερικεύοντας τον εκνευρισμό που έχει προκληθεί, χαρακτήρισε «μεγάλη γκάφα» την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραστεί στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον πρώην SACEUR, στρατηγό Κέρτις Μ. Σκαπαρότι στον στρατηγό Τοντ Γουόλτερς. Παρουσία που προκάλεσε την αποχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στην Καθημερινή Κύπρου, εξέφρασαν έκπληξη για τη στάση της Τουρκίας μιας και όπως μας είπαν δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ. Παράλληλα σημείωναν πως στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία καθώς και τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως τυχόν μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής θα ισοδυναμούσε με μη παρουσία των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. Σε διπλωματικό επίπεδο η παρουσία της Κύπρου σε εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ, έστω και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικές μιας και καταδεικνύουν το καλό επίπεδο σχέσεων που υπάρχει.

Η κυπριακή παρουσία

Την Κυπριακή Δημοκρατία στην νατοϊκή εκδήλωση εκπροσώπησε ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, στρατιωτικός ακόλουθος στην κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.

Η Αγκυρα στην αντίδρασή της ανέφερε πως η πρόσκληση «και της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, η οποία δεν έχει κανένα στάτους ενώπιον του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πρόθεση και αποτελεί μεγάλη γκάφα». Στο στόχαστρο της τουρκικής πλευράς έχει μπει το στρατηγείο του SHAPΕ. Πληροφορίες από τουρκικής πλευράς αναφέρουν πως η Άγκυρα είχε ενημερώσει πως δεν θα συμμετείχε στη τελετή εάν δεν αποσυρόταν η πρόσκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία . Ωστόσο από την εξέλιξη των πραγμάτων η προειδοποίηση των Τούρκων αγνοήθηκε.

με πληροφοφίες από Καθημερινή Κύπρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου