Ειδήσεις

Ομιλία του κ. Σφακιανάκη και της κας Βουλγαράκη στο Κολλέγιο Ρόδου για τους κινδύνους του διαδικτύου

 

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου είχαν την μεγάλη ευκαιρία, στο πλαίσιο της ημερίδας του Γυμνασίου, να παρακολουθήσουν την ομιλία του κου Σφακιανάκη και της κας Βουλγαράκη αναφορικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου αλλά και τους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης και χρήσης του.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι: η κα Χαρούλα Γιασιράνη, Εντεταλμένη Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βιου Μάθησης και Πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς,  ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κος Ζήφος Αναστάσιος, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ο Αστυνόμος Μαργαρίτης Βασίλειος Διευθυντής Τμήματος ασφαλείας, η κα Βασιλάκη Γεωργία Διευθύντρια Λυκείου, η κα Σαρρή Ματία Διευθύντρια Γυμνασίου, ο Εντεταλμένος Σχολικός Σύμβουλος κος Παπανδρέου Θεόδωρος και πολλοί γονείς.

Τους ομιλητές προλόγισε ο συντονιστής Πληροφορικής κος Θανάσης Χατζηγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι η Διεύθυνση Κολλεγίου και ο Σύλλογος Γονέων δια του κου Παύλου Μπακίρη, οργάνωσαν την εκδήλωση  και κάλεσαν  τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο στην Ελλάδα για να φωτίσει τα παιδιά για τα προβλήματα του Διαδικτύου.

Η εκδήλωση επιφύλασσε μια πολύ μεγάλη έκπληξη  για τον κο Σφακιανάκη.

Οι μαθητές: Ελευθερία Ζαράνη, Βάσια Αντωνόγλου και Δημήτρης Φεϊζίδης, παρουσίασαν ένα μικρό αφιέρωμα για τη  ζωή, το έργο και την προσφορά του κου Σφακιανάκη στα παιδιά και στο κοινωνικό σύνολο.

Συγκεκριμένα οι μαθητές ανέφεραν στοιχεία για την προσφορά του πατέρα του ιερέα, για τα βιβλία που έχει γράψει (περίπου 10) για  την εκλογή του ως     Λέκτορα στο πανεπιστήμιο,  για τη βράβευση του από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, το χαμόγελο του παιδιού και το FBI.

Ακόμη και  σήμερα συνεχίζει να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι διευθύνοντας τρεις εταιρίες CSI. (Cyber security international institute). Cyber Law.

Παίρνοντας το λόγο, φανερά συγκινημένος ο κος Σφακιανάκης είπε:

« Πρώτη φορά στην καριέρα μου νιώθω έτσι, γιατί εδώ βρήκα ανθρώπους» και ευχαρίστησε  θερμά τους μαθητές που παρουσίασαν το έργο του.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι βρέθηκαν με την κα Βουλγαράκη στη διάσκεψη του Δουβλίνου, προσκεκλημένοι της Google και της Facebook όπου έμαθαν ότι η νέα τάση είναι: «Να μάθουμε τους κανόνες του διαδικτύου από μικρή ηλικία,να θωρακίσουμε τα παιδιά μας από (4)ετών έως (8)ετών ώστε στην ηλικία των 13 να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους». Να εκπαιδευτούν οι γονείς, δε χρειάζεται φόβο αλλά γνώση. Το Διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου είναι « φως αλλά και μαχαίρι».

Η μεγαλύτερη ασθένεια είναι ο «ΕΘΙΣΜΟΣ», τη παραμονή πέραν της μίας ώρας στο διαδίκτυο δημιουργεί προβλήματα και εξαρτήσεις. Οι γονείς θα πρέπει να θέσουν όρια στα παιδιά τους, στη χρήση του διαδικτύου.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η χρήση του «κινητού τηλεφώνου και του τάμπλετ». «Δεν παρκάρουμε τα παιδιά μας, δίνοντας τους το κινητό  δήθεν για να ηρεμήσουν.

Το κινητό ένα εργαλείο αλλά και από το κινητό αρχίζουν τα άσχημα.

Επισήμανε ότι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις παιδιών και γονέων είναι το κλειδί στη αντιμετώπιση κινδύνων. Εάν το παιδί ανοίξει την καρδιά του στους γονείς του, τότε μπορεί και με τη βοήθεια των ειδικών να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, δεν υπήρχε σχέση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Επομένως το παιδί θα πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, μετά με τους εκπαιδευτικούς και μετά στην Αστυνομία γιατί οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν την γνώση και την εμπειρία.

Ανέφερε ότι υπάρχει ο αριθμός (11188) στον οποίο μπορεί να απευθύνεται όποιος έχει πρόβλημα.

Ο κος Σφακιανάκης απευθυνόμενος στα παιδιά τόνισε: « Να μην βασανίζεστε από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, να μιλήσετε με τους γονείς σας, με τους εκπαιδευτικούς σας, να μην απαντάτε σε αγνώστους, φίλος σας είναι αυτός που είναι δίπλα σας και τον γνωρίζετε». Ο άγνωστος στο διαδίκτυο συνήθως: « Ή θέλει να σας αποσπάσει κάτι ή να σας κακοποιήσει».

Στο σημείο αυτό ανέφερε δύο περιστατικά που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στα παιδιά, τα οποία σχεδόν συγκλονίστηκαν:

– « Η μαθήτρια Σ. 14ετών συνομιλούσε με δήθεν 15χρονό αγόρι, δεν το είχε γνωρίσει, της ζήτησε να βρεθούν αυτή αρνήθηκε ,στη συνέχεια  την εκβίαζε λέγοντας της «αν δεν έρθεις θα στείλω βίντεο με  γυμνές φωτογραφίες σου στο σχολείο και στην οικογένεια σου». (Δυστυχώς η Σ. καθόταν στον υπολογιστή με τα εσώρουχα της και αυτός τη βιντεοσκόπησε  από την κάμερα της χωρίς να το αντιληφθεί). Η μαθήτρια φοβόταν να μιλήσει, αναγκάστηκε να τον συναντήσει και τελικά κακοποιήθηκε από έναν …. 35χρονο. Τελικά αυτός μετά από 2,5 χρόνια συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή, όμως η ψυχή της μαθήτριας δεν γιατρεύτηκε ποτέ.

-« 13χρονή μετά από χωρισμό με φίλο της, έφυγε από το σπίτι  και πήγε στον Πειραιά. Εξαφανίστηκε, οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνιση στην Αστυνομία και στο Χαμόγελο του Παιδιού. Μετά     από    6μήνες έκαναν και μνημόσυνο. Όμως ο κος Σφακιανάκης, έχοντας ενεργοποιήσει ειδικά προγράμματα μετά από έξι μήνες, εντόπισε ένα ίχνος της μαθήτριας σε ίντερνετ καφέ. Μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι η νεαρή κοπέλα συνοδευόμενη από υπήκοο Κογκό, χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή για να δει τι γράφουν οι φίλες της για εκείνη. Τελικά εντόπισαν τη μαθήτρια με 12 αλλοδαπούς σε διαμέρισμα, οι οποίοι την κακοποίησαν και συνελήφθησαν όλοι.

Τι είχε συμβεί όμως; Την ημέρα της εξαφάνισης περπατώντας απελπισμένη στον Πειραιά, την πλησίασε μια κοπέλα από το Κογκό η οποία προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει, την κέρασε και μετά την πήγε στο σπίτι της και έπεσε στην παγίδα τους.

Όπως ανέφερε ο κος Σφακιανάκης το 93% των χρηστών του ίντερνετ επιθυμούν να κάνουν κακό.

Μετά  μίλησε για τους «ΜΥΘΟΥΣ» που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Πρώτος μύθος: « Είμαστε ανώνυμοι». Λάθος τεράστιο διότι όλοι έχουν φάκελο,    και ταυτότητα    και ξέρουν τι κάνουμε, από που είμαστε. Υπάρχουν οι  crackers οι κακοί και οι hackers οι δήθεν καλοί.

Δεύτερος μύθος «Ότι γράφω δεν μένει στο διαδίκτυο». Λάθος ότι γράφουμε και μετά το διαγράφουμε δυστυχώς παραμένει σε ειδικές μηχανές αναζήτησης στην Αμερική και υπάρχει κίνδυνος σε αναζήτηση εργασίας να δουν τι έχουμε γράψει. Τα πάντα καταγράφονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε την υπόθεση «Cambridge analytica case»,κατά την οποία εκατομμύρια χρήστες του facebook, χειραγωγήθηκαν σε προεκλογική καμπάνια.

Επίσης είπε ότι το ίντερνετ είναι ένα μεγάλο θηρίο με γνώσεις, η κορύφωση της καλύτερης πλευράς των ανθρώπων εφόσον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι συνδεμένοι σε ένα δίκτυο.

Στη συνέχεια η κα Βουλγαράκη τόνισε  ότι οι μαθητές μετά το σχολείο εφόσον τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους, έχουν δικαίωμα στο διαδίκτυο αλλά με μέτρο. Ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο online gaming και στην τελευταία θέση στο διαδικτυακό αλφαβητισμό.

Να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους αυτό    ονομάζεται

« διαδικτυακή υγιεινή». Εάν ένα παιδί βρίσκεται πίσω από τάμπλετ δεν είναι μόνο του, υπάρχουν παγίδες και κίνδυνοι, συνεπώς τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι χάνουν την αίσθηση του μέτρου. Να βάζουμε όρια στα παιδιά να μην διστάζουμε να τους λέμε όχι.  Ο χρόνος παραμονής στον υπολογιστή να είναι μια ώρα αφού τελειώσουν τα παιδιά τις υποχρεώσεις τους. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η συχνή  και ειλικρινής επικοινωνία παιδιών με δασκάλους και γονείς.

Στη συνέχεια τα παιδιά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία διατύπωσαν ερωτήσεις για το bulling, για το chat, για την μπλε φάλαινα και άλλα. Ο κος Σφακιανάκης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και είπε ότι το bulling είναι κάτι πολύ σοβαρό όμως δεν είναι σωστό να ποινικοποιούμε το πείραγμα και το χαμόγελο των παιδιών. Bulling είναι απειλή είναι  τρομοκρατία της ψυχής και ταραχή

Στο τέλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει 100% ασφάλεια στο διαδίκτυο πάντοτε πρέπει να επαληθεύουμε τις πηγές μας και κλείνοντας την ημερίδα ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και τα παιδιά  για τη μεγάλη χαρά και αγάπη που εισέπραξε στο Κολλέγιο Ρόδου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου