Την πρόθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, επανέλαβε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η λύση δεν είναι να πάμε σε άρθρο – άρθρο παρέμβαση. Συμφωνώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί συνολικά και να ξαναδούμε τα ζητήματα της συνεργασίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της περιοχής.

Δήλωσε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι «κακώς φέρει το όνομα μιας σημαντικής ιστορικής προσωπικότητας που συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για την αθηναϊκή δημοκρατία».

Έκανε λόγο για «σημαντική οπισθοδρόμιση» και τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο, όπως έχουν υποστηρίξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)

«Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι»

«Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση όχι απλώς σε ακυβερνησία αλλά σε συναλλαγές πίσω και κάτω από το τραπέζι», σχολίασε και υπογράμμισε: «η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στην αυτοδιοίκηση για τον απλούστατο λόγο ότι θα την αλλάξουμε αμέσως αφότου γίνει η ΝΔ κυβέρνηση».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, η οποία «θα λύνει τον γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, θα ξεκαθαρίσει τα επίπεδα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα περιορίζει τον παρεμβατικό ρόλο του κεντρικού κράτους, θα μικραίνει στο απολύτως συνταγματικά απαραίτητο το ρόλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων και θα μεταφέρει σταδιακά και σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμούς αρμοδιότητες αλλά τελικά και πόρους και φοροδοτική δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς α και β βαθμού».

Οι τοποθετήσεις φορέων της αυτοδιοίκησης

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επαρκεί ο χρόνος διατύπωσης προτάσεων για το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί γιατί οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών.

Μίλησε για τα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την άριστη, όπως είπε, συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, καταλόγισε ευθύνες σε υπουργεία για καθυστερήσεις σε αρκετά έργα. Επισήμανε, ότι η Εγνατία Οδός ακόμη και σήμερα δεν παρέδωσε τη γέφυρα που θα ενώνει το λιμάνι με την εθνική οδό και τον κόμβο Κ16, ενώ δεν ολοκληρώθηκε το έργο του ενός χιλιομέτρου, στην περιοχή της Ποτίδαιας Χαλκιδικής, υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα του φυσικού αερίου και στο λόφο Καστά εδώ και τρία χρόνια, όπου «σχεδόν δεν έχει κουνηθεί ούτε πέτρα» όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διάθεση επαρκή χρόνου για συζήτηση. Μίλησε, ακόμη, για τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνονται η ανεργία, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, η αποεπένδυση και η υψηλή φορολογία. «Απαιτείται ένα ειδικό, κατά την άποψή μας, αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά όμως για την Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε.

Στη σύσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων ενώ παρέστησαν και βουλευτές.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ