Συνεντεύξεις

Αννα Ζωάννου: «Η Ρόδος θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη στην Υγεία»

«Ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει βαρεθεί, εισπράττουμε κάθε μέρα μία απάθεια, μία αδιαφορία από τον κόσμο. Δεν μας παίρνει πια, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Πρέπει να αποδείξουμε στον κόσμο ότι κάτι θα κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι άξιοι που μπορούν να βοηθήσουν την Ρόδο», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη «από καρδιάς» στη «δημοκρατική», η ιατρός κ. Αννα Ζωάννου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Οι θέσεις της κ. Ζωάννου για την υγεία στο νησί της Ρόδου αλλά και οι απόψεις της για την αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αναλυτικά η συνέντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, κ. Αννας Ζωάννου:

• Κυρία Ζωάννου θα ξεκινήσω, ερωτώντας, τι ήταν αυτό που σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;
Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένη από την εικόνα της Ρόδου. Για αυτόν τον λόγο και μπήκα σε αυτήν την διαδικασία, να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση του κόσμου. Για μένα η συμμετοχή μου είναι μία ανταμοιβή προς τον κόσμο που με έχει εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι έχω ένα χρέος προς τον κόσμο αυτό που τόσα χρόνια με τιμάει στο ιατρείο μου και θεωρώ ότι επιστρέφω πίσω ένα μέρος αυτής της εμπιστοσύνης.
Ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει βαρεθεί, εισπράττουμε κάθε μέρα μία απάθεια, μία αδιαφορία από τον κόσμο. Δεν μας παίρνει πια, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Πρέπει να αποδείξουμε στον κόσμο ότι κάτι θα κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι άξιοι που μπορούν να βοηθήσουν την Ρόδο. Υπάρχει διάθεση προσφοράς, από πολλούς νέους ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις. Αυτό πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί από τον κόσμο και μόνο

• Γιατί συμμετέχετε στις εκλογές αυτές με την παράταξη του Φώτη Χατζηδιάκου;
Χρειαζόμαστε δίπλα μας έναν έμπειρο πολιτικό. Όλοι εμείς τουλάχιστον οι νέοι στον πολιτικό στίβο και οι οποίοι μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία. Χρειαζόμαστε κάποιον δίπλα μας που γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τους τρόπους επίλυσης αυτών. Για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι ο Φώτης Χατζηδιάκος, για αυτό και τον επέλεξα. Μας ενδιαφέρει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Για αυτό πρέπει να δώσουμε μία πνοή ζωής σε αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν κάτι από εμάς που μπαίνουμε μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι.

• Κυρία Ζωάννου, το τελευταίο διάστημα γίναμε για άλλη μία φορά θεατές στο οξύ θέμα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που επικρατεί στις ορεινές και νότιες περιοχές του νησιού, τόσο με το θέμα του ΕΚΑΒ στον Έμπωνα όσο και με το θέμα της επάνδρωσης λειτουργίας του κέντρου Υγείας στο Γεννάδι. Ποια είναι η θέση σας;
Την προηγούμενη περίοδο με την συγχώνευση των 10 δήμων δεν δόθηκε καμία βαρύτητα και προτεραιότητα στον τομέα της υγείας. Για αυτόν τον λόγο τα θέματα, όπως αυτό του Γενναδίου και του Έμπωνα, βρισκόταν πάντα χαμηλά στην ατζέντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μόνο από πρωτοβουλίες των κατοίκων επιδιώκεται η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων. Ο δήμος δεν μπορεί να μείνει απαθής. Πρέπει να συμβάλει και να αναδείξει αυτά τα θέματα και να δώσει λύσεις. Είτε μέσω της ΔΥΠΕ είτε μέσω του Υπουργείου Υγείας. Η τοποθέτηση ασθενοφόρου στην Ορεινή Ρόδο και η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ στο Γεννάδι είναι αυτονόητα. Ήδη με την πρόσφατη μεταφορά στελεχών του ΕΚΑΒ για την καλοκαιρινή περίοδο δίδεται μία προσωρινή λύση. Πρέπει όμως την προσωρινή λύση να την μετατρέψουμε σε μόνιμη!

• Πώς πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στον να αμβλυνθούν κατά ένα μέρος οι ανισότητες που παρατηρούνται στο νησί της Ρόδου, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας;
Είναι γνωστό ότι ο τομέας υγείας έχει υποστεί σοβαρότατες περικοπές με την χώρα ουσιαστικά σε οικονομικούς όρους σε κατάσταση τεχνικής καταστολής. Αυτή η περίοδος δυστυχώς θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Εμείς εδώ τοπικά δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αναμένουμε την κεντρική δημόσια διοίκηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πρέπει και εμείς να αξιοποιήσουμε ό,τι εργαλείο μας δίδεται. Μέσα από χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταστήσουμε εφαρμογές τηλεϊατρικής σε όλες τις υποδομές υγείας που υπάρχουν στο νησί στα δημοτικά ιατρεία, στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία κ.α. Όλα αυτά συνδεδεμένα με το Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου. Αμέσως θα παρέχεται διάγνωση και θα δίδεται προνοσοκομειακή φροντίδα. Θα δώσουμε ζωή και στα πιο απομακρυσμένα ιατρεία. Η Ρόδος θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη στην υγεία. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

• Αντιμετωπίζετε από την επαγγελματική σας δραστηριότητα ανθρώπους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας από τα ταμεία ασφάλισής τους;
Βεβαίως! Δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες οι οποίοι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της συρρίκνωσης της οικονομίας δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι οποίοι αυτήν την στιγμή είναι παντελώς ανασφάλιστοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλία σε αυτό το κομμάτι. Δεν δύναται καλώς ή κακώς να αναμένει λύσεις σε κεντρικό επίπεδο. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που να συμβάλουν στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων. Εάν δούμε τα στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο ένας μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών βρίσκονται σε αδράνεια, δηλαδή δεν έχουν κλείσει στα «χαρτιά» τις επιχειρήσεις τους μιας και δεν έχουν αποπληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τις υπηρεσίες υγείας.

• Οι δομές κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου έχουν στηριχτεί, όπως θα έπρεπε; Επιτελούν ένα σημαντικό έργο; Τι πιστεύετε;
Μέλημα για εμάς που επιδιώκουμε να εμπλακούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργεί ο Δήμος. Το έργο που επιτελούν και που μπορούν να επιτελέσουν είναι τεράστιο. Πρέπει να το αναδείξουμε περισσότερο. Πρέπει ο κόσμος γύρω μας να ξέρει τι ακριβώς παρέχουν αυτές οι δομές, και με ποιο τρόπο στηρίζουν τους συμπολίτες μας. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε την επαύξηση της κοινωνικής ευαισθησίας όλων μας. Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις υφιστάμενες δομές και να προχωρήσουμε σε νέες καινοτόμες, συμπράττοντας με τον κοινωνικό εθελοντισμό. Το παράδειγμα του Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου είναι μία τέτοια πρωτοβουλία.

• Πιστεύετε ότι το δίκτυο των δημοτικών ιατρείων λειτουργεί ικανοποιητικά;
Η δομή αυτή λειτουργεί ικανοποιητικά. Ο Δήμος Ρόδου αφορά όλο το νησί, αυτό σημαίνει ότι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω των δημοτικών ιατρείων πρέπει να αφορά το σύνολο των δημοτών. Πρέπει να χαρτογραφηθούν οι δομές και να ιεραρχηθούν οι ανάγκες έτσι ώστε ο κάθε κάτοικος να έχει ισότιμη πρόσβαση. Με λίγα λόγια δημοτικά ιατρεία παντού!

• Ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και άλλοι φορείς με τον Δήμο σε θέματα σχετικά με την Υγεία;
Όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και οι εκπρόσωποι τους πρέπει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να είναι παρόντες. Σήμερα το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας είναι μη ισορροπημένο τόσο γεωγραφικά (βλέπε για παράδειγμα ότι οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας) όσο και ποιοτικά.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να δημιουργηθούν μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας δικτύωσης και συνεργασίας. Σε μόνιμη βάση θα πρέπει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου να διαθέτει εθελοντές – μέλη του στην παροχή υπηρεσιών υγείας για τις δομές του δήμου. Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει στον συντονισμό και λειτουργία αυτού του δικτύου. Πρέπει ως τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα κατά του αποκλεισμού από την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου