Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή κατά την συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο “Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις” τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επέκταση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Συγκεκριμένα:

  1. Εφαρμόζεται και στα αεροπορικά εισιτήρια. Θα επιστρέφεται στους νησιώτες η διαφορά που αναλογεί στην μετακίνησή με πλοίο για την ίδια απόσταση.

Εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά η μείωση των εισιτηρίων θα φτάνει το 30% και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις.

  1. Η διαφορά που θα επιστρέφεται θα υπολογίζεται πλέον όχι με βάση την οικονομική θέση στα πλοία, αλλά την θέση με καμπίνα.

Άρα αυξάνεται το ποσοστό της διαφοράς που επιστρέφεται.

  1. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόζεται και για εκπαιδευτικούς των Α.Ε.Ι. και τους ένστολους.
  2. Εφαρμόζεται και για την μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την Κρήτη (μέχρι τώρα εξαιρούνταν).
  3. Παρατείνεται η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα για 12 μήνες σε 33 νησιά.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός ζήτησε την επέκταση και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους αθλητές στο αμέσως επόμενο διάστημα τονίζοντας παράλληλα πως:

«Με το μετρό του Μεταφορικού Ισοδύναμου που συνέχεια βελτιώνεται και επεκτείνεται, αποδεικνύεται πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε δύσκολες δημοσιονομικά περιόδους βρίσκει τρόπους να προχωρεί σε τομείς και λύσεις προβλημάτων των νησιωτών που κανένας ως τώρα δεν τολμούσε να εφαρμόσει και όλοι θεωρούσαν ανέφικτα.

Είμαστε αποφασισμένοι να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα σχέδια άρσης των ανισοτήτων λόγω νησιωτικότητας και αξιοποίηση του πλούτου και των ευκαιριών που προσφέρουν τα νησιά μας δίνοντας βάρος στις ιδιαιτερότητες του καθενός».

 

Γραφείο Τύπου

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ