Ειδήσεις

Έκτακτο Eurogroup με φόντο τον κοροναϊό

Η αποτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη και θα συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και μέρες, έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια και με βάση αυτά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Οι ελληνικές θέσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσε χθες ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Περιέγραψε τα βήματα που ακολουθούνται λέγοντας ότι με βάση τα δεδομένα εξετάζονται οι πιθανές εξελίξεις, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, «μελετάμε, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης. Συντονίζουμε τις επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδων που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση του ιού, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η α΄ διυπουργική σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών όπου, μεταξύ άλλων, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος και συζητήθηκαν εναλλακτικές πρωτοβουλίες για το μέλλον. Οι συναντήσεις αυτές θα είναι τακτικές και θα συμμετέχει μάλιστα και το υπουργείο Υγείας.

Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία

Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία έχει θέσει σε εγρήγορση του υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και τη διασφάλιση της ανάπτυξης.

Τουρισμός

Τόσο με τη μορφή επιδομάτων όσο και σε επίπεδο παροχής ρευστότητας είναι μερικά από τα μέτρα που φαίνεται ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που θα πληγούν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, όταν απαιτηθεί, οι παρεμβάσεις μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο επιχειρήσεων ή σε επίπεδο κλάδου ή σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών.  Όταν λήξει το πρόβλημα, οπότε και θα γίνει μία αποτίμηση των επιπτώσεων, τότε, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, τα μέτρα θα λάβουν τη μορφή παροχής ρευστότητας ώστε οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση που προκλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Χρηματιστήριο

Εκτός από την πραγματική οικονομία, με προσοχή μελετά το οικονομικό επιτελείο τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων μετά και τις «αναταράξεις» που έχουν δεχθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω κορονοϊού. Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου κι άλλων θεσμικών φορέων.

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με σκοπό την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου