Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε η «Λεωφόρος Μελίνα Μερκούρη» στο Βέλγιο

Η πόλη Μονς – που είναι και Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2015 – αποτίει φόρο τιμής στην Μελίνα Μερκούρη, δίνοντας το όνομά της σε μια λεωφόρο που εκτείνεται κατά μήκος του συνεδριακού κέντρου MICX (Mons International Congress Xperience, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2012 και περατώθηκε το 2014) και είναι μέρος μιας στρατηγικής για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

Το συνεδριακό κέντρο βρίσκεται σε μια μεγάλη γειτονιά κοντά στον μελλοντικό σταθμό που έχει σχεδιαστεί από τον βραβευμένο Ισπανό αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, Σαντιάγο Καλατράβα.

1,5 εκατομμύριο ευρώ στη μνήμη της Μελίνας

Στη μνήμη της Ελληνίδας και των αγώνων της για τον πολιτισμό και την πολιτιστική ενοποίηση της Ευρώπης, εξάλλου, έχει θεσμοθετηθεί βραβείο, το χρηματικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Απονέμεται σε ετήσια βάση στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπως έχει ανακοινωθεί το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως έχει εξηγήσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «όλα ξεκίνησαν … στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες».

Ναυτεμπορική/thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου